БЛ: Вердер везе на Везеру!

Вељковићев боц пробој у врх Бундеслиге! Херта опет савладана у Бремену! "Везер" неосвојив, Вељковић стријелац! Милош Вељковић стријелац у побједи Вердера над Хертом 3:1 којом се екипа из Бремена попела на друго мјесто на табели Бундеслиге.

Фудбал 25.09.2018 | 20:40
БЛ: Вердер везе на Везеру!
Фудбалери Вердера наставили су са сјајним играма на почетку сезоне и нанијели Херти први пораз ове сезоне.

Дуел двије досад непоражене екипе отворио је пето коло Бундеслиге, а завршен је побједом домаћина 3:1 на Везер стадиону у Бремену.

Српски репрезентативац Милош Вељковић дао је велики допринос тријумфу своје екипе солидном игром у одбрани, али прије свега поготком за 2:0, којим је практично ријешено питање побједника.

Штопер Вердера у посљедњем минуту првог полувремена одлично је скочио послије корнера и главом послао лопту у мрежу.

Било је то велико олакшање за домаће фудбалере, који нису имали велики број прилика у првом дијелу и који су до првог поготка дошли уз много среће.

Послије слободног ударца у 11. минуту Гебре Селасије је погодио пречку, а Лустенбергер је потом буквално из руку избио лопту свом голману Јарстајну и Харник је са само пар метара забио за вођство.

Био је то његов први погодак од повратка међу „вукове“ послије осам година.

Дозу неизвјесности у овај меч унио је Дилросун поготком за 2:1 у 53. минуту, који иде на душу голмана Павленке. Чешки голман био је катастрофално постављен и није затворио прву стативу, а млади Холанђанин је то казнио поготком готово из мртвог угла.

У екипи Херте није било повријеђеног Марка Грујића, а капитенску траку и овог пута носио је Ведад Ибишевић, али није успио да постигне гол против Вердера.

Имао је бх. интернационалац једну одличну прилику када је у петерцу стигао до лопте прије Павленке, али је из окрета шутирао, можда и исхитрено и лопта је завршила преко гола. Ибишевић је тако остао на тек два гола постигнута против Вердера, што је његов други најлошији учинак када су екипе Бундеслиге у питању.

Побједу Вердера овјерио је Макс Крузе из пенала у 66. минуту, након што је Платенхардт у шеснаетерцу оборио Гебре Селасија.

Вердер је до краја сачувао своју мрежу и стигао до треће побједе ове сезоне, интересантно, прве код куће.

Везер стадион у Бремену је, међутим, неосвојива тврђава откако је дошао тренер Флоријан Кохфелдт. Са њим на клупи Вердер је непоражен 16 утакмица код куће, чиме је изједначен клупски рекорд.

Еуфорија на Везеру. Као некад. Налик оној од пре 14 година, кад је Вердер зграбио последњу титулу првака Немачке. Разуме се, овај састав ни по потенцијалу, ни по именима, не подсећа на славне претходнике, нити има снагу да се носи са актуелним и вероватно будућим шампионом Бајерном, али лепо га је видети први врху табеле Бундеслиге, на коју се попео савладавши Херту на отварању петог кола – 3:1.

У судару два до вечерас непоражена тима, Зелени су били таман бољи за та два гола и истакли кандидатуру, ако ништа друго, за пласман у Европу, до које би и могли да стигну под условом да на овај начин наставе да скупљају бодове у Бремену. Тим пре што им је ово била прва победа пред домаћин навијачима још од 1. априла (није шала) и што су наставили серију ефикасних партија с почетка сезоне. Успут, ово је чак девета победа Вердера над екипом из главног града на свом терену из последњих 11 покушаја.

Иако се није уписао у стрелце, један од главних архитеката тријумфа био је Нури Шахин. Док је имао снаге (замењен после сата игре), искусни турски везиста дословце је везао тереном, у чвор везивао фудбалере из Берлина, делио лопте, стварао вишак, а после његовог центаршута из корнера у завршници првог полувремена наш репрезентативац Милош Вељковић погодио је из ваздуха и тако у најбољем тренутку удвостручио предност тима Флоријана Кофелда. Био је то првенац младог штопера ове сезоне и трећи погодак откако је задужио дрес Вердера, с тим да је претходно десницом матирао голмане Келна (у првенству) и Вирцбургера (у Купу).

Осим Вељковићу и Шахину, Вердер за бодове може да захвали и Хертином првотимцу Луштенбергеру. Швајцарац је можда и највећи трагичар меча, јер је мимо логике избио лопту из руке свог голмана Јарштејнаи омогућио Мартину Харнику да већ у 11. минуту доведе домаћина у вођство. Био је то први гол искусног нападача који се летос вратио у клуб за који је пре тачно 4049 дана постигао једини гол у првом мандату.

Све дилеме око победника решио је капитен Макс Крузе, рутинском реализацијом једанаестерца који је скривио Марвин Платенхарт. То је чак пети пенал од почетка сезоне који су направили фудбалери Херте, па би тренер Пал Дардаи морао да поради мало на концентрацији својих изабраника.

Без Марка Грујића – чека га дужа пауза због повреде из претходне рунде – Херта у већем делу меча није била опасна као у досадашњем току првенства. Успела је да се врати у игру почетком другог дела тако што је Ведад Ибишевић надмудрио нашег Вељковића, а Холанђанин Дилросун, ангажован из Манчестер Ситија, казнио лоше постављање голмана Павленке. Довољно само за почасни погодак плаво-белих који ће у петак имати још тежи задатак. На Олимпијски стадион долази Бајерн.

НЕМАЧКА 1 - 5. КОЛО:

Уторак

Вердер - Херта 3:1 (2:0)
/Харник 11, Вељковић 45, Крузе 66 пен – Дилросун 53/ 

Бајерн – Аугзбург (20.30)

Фрајбург – Шалке

Хановер – Хофенхајм

Сриједа

Фортуна – Бајер Л. (18.30)

Борусија Менхенгладбах – Ајнтрахт (20.30)

Борусија Дортмунд – Нирнберг

Мајнц – Волфсбург

Лајпциг – Штутгарт

ТАБЕЛА: Бајерн 12, Вердер (+1) 11, Херта(+1) 10, Борусија Дортмунд 8, Волфсбург 7, Борусија Менхенгладбах 7, Мајнц 7, Нирнберг 5, Фортуна 5, Лајпциг 5, Хофенхајм 4, Аугзбург 4, Ајнтрахт 4, Фрајбург 4, Бајер 3, Хановер 2, Штутгарт 2, Шалке 0.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар