Ко су људи који сједе у ЦИК-у!?

Стјепана Микића, члана ЦИК БиХ, због опструкција у проведби Дејтонског мировног споразума, ОХР је 1998. уклонио са листе ХДЗ-а БиХ

Босна и Херцеговина 25.09.2018 | 19:44
Ко су људи који сједе у ЦИК-у!?
Због опструкција у примјени Дејтонског мировног споразума, ОХР  је 1998. године уклонио Стјепана Микића са листе ХДЗ-а БиХ. Двије деценије касније, Стјепан Микић је члан Централне изборне комисије БиХ и задужен је за провођење избора.

"Волфганг Петрич, високи представник и Роберт Бери, шеф Мисије ОЕБС-а, изразили су дубоку забринутост због броја кандидата које је ХДЗ БиХ номиновао за изборе у Хрватски сабор. Неколико тих кандидата је уклоњено с дужности у БиХ од стране ОХР-а и ОЕБС-а”, наведено је у документу објављеном на страници ОХР-а 21. децембра 1999. године.

ОХР наводи да су уклоњене особе показале своју неприкладност за изборе у БиХ, те додају да кандидатурама својих кадрова за Хрватски сабор ХДЗ БиХ не подржава дејтонски мировни споразум. Кандидати који су тада кажњени су : Крунослав Кордић, бивши начелник Чапљине, Мијо Токић, бивши предсједник Кантона 10 (Ливно), генерал Станко Сопта Баја, те Стјепан Микић, ХДЗ-ов кандидат на изборима 1998. године. 

Упркос санкцијама ОХР-а, Стјепан Микић је остао вјеран политици ХДЗ-а БиХ. Након казне био је посланик у Дому народа Парламента БиХ, затим је обављао функцију замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламента Федерације БиХ, а био је шеф Кабинета хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића. Недуго након тога Стјепан Микић, 2005. године, на приједлог ХДЗ-а БиХ, постаје члан Централне изборне комисије БиХ. Иако је формално испунио услове за пензију, Микић није напустио функцију члана ЦИК-а, на што су у извјештају за 2017. годину упозорили и државни ревизори. 

"Законом о раду у институцијама БиХ је дефинисано како радни однос престаје по сили закона кад радник наврши 65 година живота и најмање 20 година стажа осигурања или 40 година стажа осигурања независно о годинама живота. Увидом у евиденције о радном стажу запослених, које се воде у комисији, уочено је да је именовани члан комисије, поред горе наведеног услова за пензионисање, у септембру 2017. године напунио и 40 година радног стажа", пише у ревизорском извјештају.

Државни Парламент, међутим, уопште није узео у разматрање ове чињенице. Стјепан Микић је остао члан ЦИК-а и проводи овогодишње изборе. Подсјећамо, ЦИК БиХ је омогућио ХДЗ-у БиХ да у сарадњи са ХДЗ-ом Хрватске само на територији судједних држава региструје око 30 хиљада нових бирача. Најмање 500 особа Централној изборној комисији БиХ је пријавило крађу идентитета када је у питању гласање путем поште. ЦИК БиХ до сада није предузео ништа.

(Журнал) 

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

А остали

25.09.2018 18:05

Ко су остали кадрови у Цик?? Да видимо њихове биографије и да ли неке политичке структуре стоје иза њих?? ЦИК је најважнија институција на нивоу БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

*ебо Босну!

25.09.2018 18:50

БиХ је била и остаје заувијек зона сумрака.

Name

Xxx

25.09.2018 19:34

У цику сједе људи толико способни да су моји подаци пријављени у србији а ја зивим у Аустрији. Неко се игра са свима нама.

Name

Ре А остали

25.09.2018 20:09

Послушници СНСД-а и хрватски представници казнили Вукоту јер је рекао да усташка унука Жељка Цвијановић ,не може да води РС! Ако побиједи Вукота онда они осташе без својих у власти РС-а.

Name

куку нама са нама

25.09.2018 18:32

Чист примје да је гласање фарса и вучење народа за нос поготово нашег несретног српског"уха"!На тренутак се ставите по страни и погледајте српску слогу у овом и времену које долази.Оног тренутка кад буду сигурни креатори овог стања,да смо се довољно закрвили између себе,услиједиће команда"јуриш",..а тада ће бити касно...нажалост,али дража нам је шака власти од народа и части.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цик цак

25.09.2018 18:36

Микићу и осталим члановима ЦИК БиХ је упала кашика у мед. Имају веома високе плате, а нешто интензивније раде сваке друге године, тачније пред локалне и опште изборе. И то није све. Појединим странкама и њиховим лидерима гледају кроз прсте за разне прекршаје и кршење закона, а друге кажњавају драстично и неправедно, што су показали и у најновијем случају када су новчано казнили Говедарицу и СДС.Не браним Вукоту, али он ниједном својом изјавом није употријебио говор мржње, као што то чине поједини лидери неких других странака, а ЦИК их не кажњава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

жељкине ,

25.09.2018 18:42

човићеве и додикове постројбе су у цик-у , рођаци , ујаци стричеви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРУККА

25.09.2018 19:08

У начелу или фактички, што би рекла Унука, ово нису избори него ИЗГОНИ

Name

Само бојкот избора

25.09.2018 19:21

Само бојкот избора помаже.Тиме што нећемо изаћи на изборе изразићемо наш став према диктатури Милорада Додика и СНСД-а.Изласком на изборе,дајемо им легитимитет. Видимо да и да је ЦИК у њховим рукама.Крађа је загарантована.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈЕДИНИ ИЗЛАЗ

25.09.2018 20:10

Коментар јако добро смисљен,најпаметнији приједлог,само се бојкотом могу спријечити да не побиједе...

Name

ЗА

25.09.2018 20:16

РУДОЊА ЈЕ МИКИЋА ОДСТАВИО СА ЧОВИЋЕМ.

Name

Обавезно Изаћи На Изборе

25.09.2018 23:02

Напротив, треба изаћи и гласати. Не треба им олакшавати. Ако ти не гласаш, гласаће неко умјесто тебе, то је сигурно.

Name

Акција

26.09.2018 05:49

Опрез!!! поново ови ботови шире се дефетизам и очајање, Изаћи ОБАВЕЗНО на изборе и промијенити и власт и њихове инструменте -Укључујући и ЦИК!

Name

ИЗБОРИ 2014 ГОД.

25.09.2018 20:07

Изборе 2014.год. Милорад Додик је изгубио од Огњена Тадица,управо ови ликови из ЦИК су направили превару...Запитајте се засто су се гласови у ЦИК пребројавали скоро мјесец дана???

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМИЈЕШНО А И ЖАЛОСНО ЗА ЦИК

26.09.2018 05:59

СРАМОТА НЕК ВАС БУДЕ ШТА УОПШТЕ РАДИТЕ, КОЛИКО ВАМ ЈЕ САМО ПРИЈАВЉЕНО КРАЂА ИДЕНТИТЕТА КАДА ЈЕ У ПИТАЊУ ГЛАСАЊЕ ПОШТОМ И ДРУГИХ НЕПРАВИЛНОСТИ, КО ВАМ УОПШТЕ СЈЕДИ У ЦИКУ ПЕНЗИОНЕРИ И СЛ. СЛУШАТЕ СТАЛНО УВРЕДЕ И ДРУГИХ И ЗА ВАС ЈЕ ТО НОРМАЛНО ПА ТО ЈЕ СТРАШНО А КАЖЊАВАТЕ ВУКОТУ И СЗП А СНСД НИШТА А ШТО СЕ ТИЧЕ УВРЕДА НЕ МОЖЕ ИХ НИКО НАДМАШИТИ. САД СТЕ ПОКАЗАЛИ СВОЈЕ ПРАВО ЛИЦЕ ЗА КОГА СТЕ И УЗ КОГА СТЕ. НАМЈЕСТИТЕ ОПЕТ И ОВЕ ИЗБОРЕ КАО И ДО САДА ШТО СТЕ РАДИЛИ ЈЕР ПОСЛЕ КАЖЊАВАЊА СЗП НЕ МОЖЕМО НИ ИМАТИ ДРУГАЧИЈЕ МИШЉЕЊЕ О ВАМА НЕКА ВАС ЈЕ САМО СРАМОТА АКО СУ САМО ЊИХОВЕ ИЗЈАВЕ СТРАШНЕ А ОД ДРУГИХ ДИВНЕ ПА НЕКА ВАМ И БУДЕ ТАКО, ДОБРО ИХ ПАЗИТЕ И ДАЈТЕ СВЕ ОД СЕБЕ ДА ПОБИЈЕДЕ СРАМОТЕ ЈЕДНЕ.

ОДГОВОРИТЕ