Прича: Роналдо и Меси - сујетни шампиони...

Први пут после десет година Кристијано Роналдо или Лионел Меси нису освојили награду за најбољег играча света. Тријумф Луке Модрића је показао колико су далеко од истинских шампиона.

Фудбал 27.09.2018 | 00:03
Прича: Роналдо и Меси - сујетни шампиони...
Без обзира на сва оправдања која могу да дају и смисле, оно што су урадили у понедељак може се назвати само сујетом, таштином, егоизмом, љубомором, завишћу.

Свесни да овај пут неће бити у центру пажње, Португалац и Аргентинац се нису удостојили да присуствују гала вечери ФИФА на којој су додељене награде за најбоље појединце прошле године.

А они су најбоље што фудбал има у овом веку. Ипак, "густ распоред" и "приватни проблеми" су их спречили да превале "огроман" пут од Торина и Барселоне до Лондона и заузму своја почасна места.

А ту су били и "прави" Роналдо, па Роналдињо, Роберто Карлос, Зинедин Зидан, Оливер Бирхоф и бројне друге фудбалске звезде. Дошли су и Килијан Мбапе, Еден Азар, Марсело, Дани Алвес, Серхио Рамос који такође имају обавезе наредних дана.

Али није било њих. Најбољих играча свих времена како већ многи кажу. А зашто? Зато што је награда отишла у року другом, односно трећем човеку.

Лука Модрић је више него заслужено изабран за најбољег играча света у протеклој години, окончао њихову деценијску доминацију и ушао у историју као први који је у истој години проглашен за најбољег играча Светског првенства, најбољег играча Европе (УЕФА) и најбољег играча света (ФИФА).

И док Меси има какво-такво валидно оправдање с обзиром да није био у ужој конкуренцији за награду, али због свог имена, репутације и броја трофеја је и то срамотно оправдање, Роналдо нема никакво.

Јер је био међу тројицом између којих се на крају бирало ко ће подићи трофеј, имао је неку шансу, али када му је вероватно саопштено да је неће добити, опет се понео као увређена млада.

Исто то је урадио и пре месец дана када није добио награду за играча године у Европи од стране УЕФА, а која је такође припала Модрићу. Португалац се увредио јер сматра да је он заслужио, а нема сумње да то мисли и у овом случају.

Тако су двојица фудбалера о којима ће се у будућности причати као што се сада прича о Марадони и Пелеу показали да без обзира колико су велики шампиони, мали су људи, лоши губитници.

Свака њима част на свим головима, трофејима и наградама које су освојили, свим спектакуларним потезима који су направили, али никад неће бити "највећи", јер се комплетна величина не гради само на терену, већ и својим понашањем ван њега.

Посебно у односу према колегама, ривалима, а код Роналда овде је у питању и доскорашњи саиграч, човек без кога би постигао много мање голова и освојио много мање трофеја него што јесте.

Због тога су сви они момци који су протеклих година губили од Роналда и Месија, а међу којима су величине попут Ћавија Ернандеса, Андреса Инијеста, Франка Риберија, Веслија Снајдера, Антоана Гризмана и веровали или не Нејмара, господа јер нису пропуштали доделу награда иако су и они унапред знали да је неће добити.

Дошли су да испоштују своје колеге, ривале, медије, навијаче, целу јавност и на крају крајева спорт који им је омогућио десетине и стотине милиона евра на банковним рачунима. Да им одају признање и поштовање јер је то суштина такмичења.

"Роналдово и Месијево одсуство је непоштовање према колегама фудбалерима, према ФИФА и према фудбалском свету. Можда су освојили сувише награда и никако не воле да губе. У животу морате да знате како да побеђујете и како да губите", критиковао је две највеће звезде данашњег фудбала легендарни тренер Фабио Капело.

Тако да Роналдо и Меси нису само остали без трофеја који су освојили по пет пута, него су изгубили поштовање својих колега и јавности.
Сутра ће се опет причати о њима како су спектакуларни фудбалери када својим головима буду рушили противнике, али се неће заборавити како су се осрамотили 24. септембра 2018. године...

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар