ПЛ БиХ: Дербији на Кошеву и Грбавици!

У сриједу је на распореду 11. коло Премијер лиге БиХ, а оба дербија биће одиграна у Сарајеву. Жељезничар ће од 20. 30 часова дочекати Слободу из Тузле, док ће њихов градски ривал Сарајево у ранијем термину бити домаћин Широком Бријегу.

Фудбал 25.09.2018 | 18:15
ПЛ БиХ: Дербији на Кошеву и Грбавици!
Тренер Жеље Миломир Одовић се у најави сусрета са Тузлацима најприје осврнуо на посљедњи дуел против екипе Младости, у којем су "плави" прије три дана ремизирали у Какњу.

"Неке ствари у том сусрету нису биле на нивоу и врло сам их свјестан. С овом екипом сам тек у првој трећини првенства, али вјерујем у играче. Они још нису достигли пуни потенцијал", рекао је Одовић и потом кратко анализирао предстојећег ривала Слободу, која је по њему, показала специфичан начин игре у којој је изузетно мотивисана.

"Тузлаци играју на дуже пасове, пуно трче, улазе у доста дуела. Покушавају да стисну противника високо на његовој половини. Надам се да ћемо одговорити на све изазове. На нашем терену морамо одиграти добру утакмицу и уписати три бода".

Нападач тима са "Грбавице" Сулејман Крпић, дугогодишњи играч Слободе, такође очекује побједу.

"Слобода је промијенила доста играча, имају квалитетних имена. Довели су новог тренера који је 95 минута на ногама и бодри екипу, али имамо и ми свог тренера уз нас и вјерујемо у побједу", рекао је Крпић.

Оптимизам пред одлазак на "Грбавицу" влада и у тузланском табору...

"Први пут откако сам у Слободи имам све играче на располагању и с те стране у Сарајево одлазимо с доста оптимизма", рекао је шеф стручног штаба Слободе, Златан Налић.

Сутрашњи дуел је, истиче, "високе атракционе вриједности саме по себи, због снаге противника, ривалитета двије екипе, европског стадиона са врхунским травњаком и лијепог амбијента".

"Жељу сам гледао доста пута и имам јасну слику о њима као противнику. Одличан су тим. Слобода добија своје утакмице на врхунску тимску функцију и тактичку прецизност. Тако ћемо се супротставити и сутрашњем противнику. Без резерве и са пуним гасом играмо сваку утакмицу, увијек покушавамо остварити максималан учинак, а то су три бода. Добар покушај да се оствари побједа сматрам оствареним циљем без обзира на резултат", сматра тренер "црвено-црних" из Тузле уз напомену да Слобода игра "тежачки" фудбал и да то тренутно даје резултат уз одређене опасности.

"Моја екипа и ја поједноставили смо фудбал и добро нам иде. Имамо доста потрошан начин игре, скоро до "гашења" играча. Мислим да се много више трошимо због начина игре који смо изабрали него наши противници и за ту врсту игре би нам требала група од најмање 22 такмичарска играча истог идентитета и дигнитета. Ми користимо за сада само 13-14 играча. То може да нам представља проблем у овом пакленом циклусу сриједа-субота, који имамо три седмице заредом", изјавио је Налић и додао да су екипе са играчком ширином у великој предности у овако тијесним циклусима.

Тузлански премијерлигаш је у минулих десет кола примио свега четири гола и по томе је одбрана екипе с "Тушња", барем до сада, убједљиво најбоља. Међутим, и не постижу превише, јер су до сада противничке мреже затресли осам пута.

Налић и за то има објашњење које је сасвим логично и истиче да је најбитнији укупни салдо јер су од његовог доласка доживјели два пораза, једном ремизирали, а побиједили пет пута.

"За похвалу је што смо примили мало голова, а то је резултат првенствено дефанзивне игре. Али, рекао бих да смо врло ефективни, јер постижемо довољно голова за побједу. Слажем се да осам постигнутих голова није баш сан свакога тима, али нам је било довољно да побиједимо пет утакмица у првенству и једну у купу. Зато сматрам да, осим што смо чврсти дефанзивно, да смо и довољно ефикасни, јер често побјеђујемо".

Слобода нема стријелца који ће у сезони постизати 20 голова, каже Налић, али има екипу у којој ће сви играчи понекад постизати погодак за побједу и на тај начин ће компензирати недостатак голгетера.

Жељезничар на тебели заузима друго мјесто са истим бројем бодова као и водеће Сарајево (21), али са слабијом гол-разликом, док је Слобода пета са 17 бодова.

У Сарајеву, које је лидер шампионата, такође у сриједу заказан је и други дерби кола између "бордо" тима и Широког Бријега (17.30).

Шеф стручног штаба Сарајева Хусреф Мусемић казао да је његов тим "у задње вријеме у завидној форми и да жели да тако остане".

"Сигурно да улазимо максимално сконцентрисани и неће нас заварати тежа побједа и изостанак играча. Покушаћемо одиграти као посљедње четири утакмице, желимо доћи до три бода. Први смо, ту желимо и остати. Позивамо навијаче да нам помогну и подршка нам је јако битна. Вјероватно ће бити сви спремни, Мерсудин Ахметовић је једини упитан. Можда будемо и ризиковали са њим, али то ћемо знати сутра", изјавио је Мусемић.

Стратег "бордо" тима је додао да на располагању има 23-24 играча и да рачуна на све.

"Против Широког Бријега играмо дерби, али нема неког специјалног притиска. Матић, Чабраја и Билобрк неће играти, али понављам да нас то неће заварати, баш као ни њихова тијесна побједа у прошлом колу. Не допуштам опуштање и од свих играча тражим максимум".

Првотимац екипе са "Кошева" Халид Шабановић у свом 14. наступу у прошлом колу против Крупе постигао је првенац у дресу Сарајева.

"Сигурно да нам је свака утакмица битна. Први смо, ту желимо да останемо, ту нам је и мјесто. Сутра желимо три бода", рекао је Шабановић.

Троструки узастопни шампион Зрињски из Мостара дочекаће Младост, а тренер "племића" Блаж Слишковић задовољан је игром у посљедње вријеме, иако вјерује да његов тим може и боље.

"Прије свега, видим помак на психолошком плану. Екипа се дигла и видим напредак. Када је игра у питању, мислим да имамо простора и да ту још можемо побољшати неке ствари. Не играмо још онако како можемо с обзиром на појединачни квалитет коју посједују играчи Зрињског", рекао је популарни Бака.

Додао је да га весели што види помак код играча који су били главне ударне игре Зрињског у освајању три узастопна наслова, а код којих је на почетку нове сезоне, како је рекао стратег "племића", био евидентан недостатак мотива.

"Када сам се вратио прије мјесец и по рекао сам како је код неких играча било евидентно разочарање због неодласка у иностранство, али сада се ствари полако враћају у нормалу".

По његовим ријечима, важно је да су ти играчи сада ментално пуно стабилнији и да се на њима види жеља за повратком у праву форму како би могли поново пружати партије какве су пружали у прошлој и претпрошлој сезони.

У првој утакмици након Слишковићевог повратка на клупу Зрињског у августу "племићи" су у домаћем првенству поражени на гостовању код Сарајева, након чега су уписали четири побједе и један реми против Широког Бријега.

Тренер Мостараца је рекао да је важно наставити с добрим резултатима и тако извршити додатни притисак на водећи двојац, Сарајево и Жељезничар.

"Доста смо пажње посветили анализи утакмице Младости - Жељезничар (2:2) коју је екипа из Добоја код Какња одиграла на високом нивоу. Морамо извући поуке из те утакмице, видјети које су им добре стране, које лоше, како их не би потцијенили ни у једном тренутку".

Након лошијег старта сезоне, Младост је подигла форму и игра све боље, додао је Слишковић.

"На нама је да ми сутра одиграно агресивно и поставимо се чврсто. Ако тако буде, вјерујем да ће наш квалитет превладати и да ћемо освојити нова три бода", подвукао је Слишковић и додао да Зрињски има доста проблема с повредама, а због картона сутрашњу ће утакмицу пропустити Слободан Јаковљевић.

"Имамо неких проблема, али не смијемо жалити за онима којих нема. Бројка повријеђених сада се попела на неких осам-девет, али имамо осталих 18-19 играча који могу својим квалитетом изнијети овај период пред нама. Нема кукања", поручио је Слишковић.

Први пут од одласка из Крупе, тренер Слободан Старчевић водиће један тим против свог некадашњег клуба.

Као стратег Тузла ситија, у сриједу ће покушати Крупљане "оборити на плећа" и нанијети им трећи пораз, односно, уписати трећу побједу "плавих" из Симин Хана.

Старчевићева екипа врло добро је одиграла против Челика и освојила важан бод, мада су имали толико прилика да су Зеничане могли "потопити" већ након 45 минута.

"Радује да смо одиграли овако квалитетну утакмицу. До нашег гола оцјена је врло добар, од гола је било задовољавајуће, тако да је укупан дојам добар, а ја сам, иначе, био одликаш. Значи, добро је као полазна тачка, а у сриједу и суботу морамо бити одлични", објаснио је Старчевић шта очекује у два тешка сусрета који предстоје с Крупом и Широким.

За свој бивши клуб каже да је "веома неугодан". Густи распоред сриједа - субота изискује доста напора и свјеже играче. Радује чињеница, каже, да су, осим Вукмировића, који изостаје због три жута картона, остали играчи здрави и спремни за утакмицу.

"Имаћемо слатке муке око прављења екипе. Крупа је екипа која зна играти на резултат. Међутим, сматрам да смо у успону форме и пуни мотива да као домаћини побиједимо. Очекујемо да с три бода почнемо хватати прикључак за средину табеле", закључио је Старчевић.

ПРЕМИЈЕР ЛИГА БиХ, ПАРОВИ 11. КОЛА

Сриједа, 16.00

ГОШК - Челик Зеница

Тузла сити - Крупа

Звијезда 09 - Радник Бијељина

Зрињски - Младост ДК (17.00)

Сарајево - Широки Бријег (17.30)

Жељезничар - Слобода (20.30)

ТАБЕЛА: Сарајево 21, Жељезничар 21, Зрињски 19, Слобода 17, Широки Бријег 17, Радник 13, Челик 13, Крупа 11, Младост 10, Тузла сити 8, ГОШК 6, Звијезда 09 4.

Извор: мондо.ба/Фена

Коментари / 0

Оставите коментар