Људи добре воље поклонили звона

Поводом обезбјеђивања доброчинитеља и исплате сва три звона за храма Светог кнеза Лазара у комплексу Андрићграда у Вишеграду у порти цркве су се данас окупили донатори са ливничарем звона.

Република Српска 25.09.2018 | 17:13
Људи добре воље поклонили звона
Највеће звоно поклонио је Српски национални савјет Црне Горе чији је предсједник Момчило Вуксановић истакао да им је благослов од Бога, Светог Василија Острошког и Светог кнеза Лазара што учествују у великом пројекту режисера Емира Кустурице који је и ктитор храма, копије Високих Дечана.



Да се тражи донатор за највеће звоно сазнали смо прошле године на Сајму књига у Вишеграду гдје су представљења и наша издања. Успјели смо да прикупимо довољно средстава за куповину звона што ће нам бити и повод да сваке године учествујемо, као чланови Савјета, на културним манифестацијама, да заједно ширимо љубав, прескачемо вјештачке границе између једног народа и да увијек и у добру и злу будемо заједно, казао је Вуксановић.

Треће звоно донирао је домаћин Саво Ерић са породицом а друго парохијани и грађани Вишеграда.

"Општина ће и у наредном периоду помагати цркви па је већ договорено да ћемо финансирати изградњу темеља за будући звоник", рекао је начелник општине Младен Ђуревић.

Свештеник и старјешина храма Светог кнеза Лазара Драган Вукотић је потврдио да је тежина звона више од 1.200 килограма.



Вриједност сва три звона је 23.000 евра или 45.000 КМ а ми смо с помоћу божијом и добрим људима са свих страна успјели да их обезбједимо", навео је Вукотић.

Звона су изливена у ливници у Тополи у Србији у радионици Младена Кременовића у којој је досад урађено више од 1.000 примјерака различитих величина.

"Што се тиче Вишеграда сјећам се да су код нас изливена звона за храмове у Добруну, Добрунској Ријеци, Вардишту, Тасићима и другим новоизграђеним црквама као и на подручју општине Фоча од којих у цркви у Богословји, храму Светог Саве и другим. Наша звона звоне у 99 одсто цркава у српским православним храмовима која смо излили за двије деценије", рекао је Кременовић.

Храм Светог кнеза Лазара у Вишеграду освјештан је 28. јуна 2014.године.



БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Карадоз

25.09.2018 15:23

А које је звоно поклонио Немања?

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

25.09.2018 16:03

Тај не поклања тај само узима.

Name

Циркус

25.09.2018 17:19

Нормални људи размишљају коју земљу да посјете на сљедећем одмору, који модел и боју НОВОГ аута да купе, крезуби мекињаши одвајају од 180 марака пензије за *ебено звоно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Звоно

26.09.2018 07:45

је од срца и љубави према вјери и свом народу. Са Бозијом помоци све се мозе. А теби ако се не свидја иди у сталу, буди са стоком и рици даље да те добро цују.

Name

дррр мррр

25.09.2018 17:21

Ко је ба донирао кога ви фарбате црква има пара да купи 3000 звона а све захваљајуци овцама.И да су донирали ти које какви срам да их буде а скола у Мисином Хану се распада дјеца не могу да иду усколу умјесто ту да се донира оно донира у некаква звона ојј мајко мила гдје ја зивим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покрени

26.09.2018 10:11

Акцију за сколу и дјецу, ко ти то брани ???

Name

Вендета

26.09.2018 07:24

Црква је најпрофитабилнија организација! Кад су покренули неку хуманитарну акцију, помогли јавну кухињу, послали болесно дијете на лијецење... профитере обавезно опорезовати и фискализовати! Народ нема за основно, а они пуни као танкер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брини

26.09.2018 10:24

се за себе, гледај своја посла. Пусти цркву није то твој посао. Ти си сиромасан у срцу, па су ти други криви. Засуци рукаве и уради неста добро за себе и твој народ. Па це народ о теби да прица добро, а не ти о народу.

Name

ре брини

26.09.2018 19:46

Нема пустања цркве црква треба да плаца порез да би се обновиле сколе да дјеца могу да уце а ви све себи грабите попцине доци це и вама крај надам се да це се наци неки као Тито да вас врати тамо гдје сте били.Доста је васег јаваслука.