Рака: Лоша комуникација судија, нема камера, нема технологије!

Некадашњи судија и председник Судијске комисије ФС Београда Рака Ђуровић прокоментарисао је за Б92 спорну ситуацију на 158. "вечитом" дербију (1:1).

Фудбал 25.09.2018 | 00:05
Рака: Лоша комуникација судија, нема камера, нема технологије!
Фудбалери Црвене звезде изједначили су против Партизана голом Ричмонда Боаћеа, али тај детаљ је подигао много прашине.

Марин је са Беном извео корнер, највиши у скоку је био нападач из Гане, али његов ударац је некако зауставио голман Стојковић.

После жалби обе екипе, главни арбитар Данило Грујић је прихватио сугестију судије иза гол линије и показао на центар, иако се на снимку не види добро да ли је лопта прешла гол линију.

"Овде би гол технологија била злата вредна", почео је причу Ђуровић за Б92.

Па да ли је онда потребно увести је?

"Како да не. Гол технологију нико нема разлога да оспорава. Она не зауставља утакмицу, не даје право било коме да се меша у одлуке, презентира нешто што је неко видео… Технологија констатује, судија преко свог часовника вибрацијама добије информацију, јасно стави до знања актерима утакмице и навијачима да је то разлог и нико не полемише".

Много се после дуела полемисало о лошој поставци камера, увођењу ВАР технологије, па је још једном лоша инфраструктура утицала на исход утакмица.

"У овој ситуацији, у којој немамо гол технологију, мени је засметало јер имамо ТВ пренос који нам не нуди оно што мора да нуди – да снимак буде у равни са гол линијом и да нас он увери. Овакав снимак нам делимично пружа прилику или нам отвара дилему. Не могу да схватим и за мене је поражавајуће да на оваквим утакмицама немамо камеру на корнер линији, посебно када се раде преноси са толико камера. Шта је најбитније у фудбалу? Погодак. Најважније је да нам потврдите да је био погодак".

Ђуровић је и лично био изнервиран јер, упркос великом искуству, није имао довољно добар увид и могућност да сам закључи која је исправна одлука.

"Немамо гол технологију која се показала као злата вредна, о ВАР технологији можемо да полемишемо, а немамо ни камеру као техничко помагало које би значило. На крају крајева и судијама – да провере своју одлуку. Касније, ако не тог истог тренутка, онда сутрадан. Значило би свима нама који смо гледали утакмицу, навијачима једне и друге екипе, играчима… Сви би са том камером били мирни. То ми је засметало јер сам утакмицу гледао на телевизији и био сам фрустриран када нисам могао да добијем неку ближу потврду".

Додатну конфузију унело је главни арбитар Данило Грујић који није одмах реаговао, већ је чекао асистенцију колеге иза гола.

"Најбоља судијска одлука је она која је исправна, без обзира кад се донесе. Судијска екипа није састављена од једног члана – имате главног судију, па два помоћника, четвртог судију који помаже у одређеним стварима да не би деконцентрисао првог. Увели смо додатне судије, па гол технологија и ВАР. Било би интересантно да смо у овој ситуацији имали нешто од тога, али је сада судија морао да се ослони на помоћ својих сарадника. Они морају благовремено да реагују јер у супротном се изазива нервоза и конфузија. Да је категорички истог тренутка комуникација између њих постојала и да је главни судија одмах досудио погодак, не би било толико протеста. Увек би било жалби јер постоје две стране – неко је том одлуком оштећен, а неко привилегован. Главни судија је имао лошу комуникацију са додатним судијом. Арбитар иза гола, заједно са помоћним, потом преузима потпуну одговорност да ли је лопта целим обимом прешла линију или не. Врло често смо имали овакве ситуације које визуелно варају, нисте сигурни… Прво имате утисак да је погодак, али се појави снимак који вас демантује", закључио је Ђуровић за Б92.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар