Анализа: Повратак "отписаног" Партизана!

Бодови из 158. "вечитог дербија" се деле, а Партизану остаје утеха да је надиграо фаворизовану Црвену звезду и да је био много ближи победи.

Фудбал 24.09.2018 | 23:00
Анализа: Повратак "отписаног" Партизана!
"Примићемо пет комада! То је трагедија", изјавио је пред 158. "вечити дерби" Драган Ђурић, бивши председник Партизана. Некадашњи челник клуба из Хумске не да није веровао у тим тренераЗорана Бате Мирковића, већ је неколико дана пред утакмицу са Црвеном звездом у једној изјави добро извређао актуелни састав црно-белих и управу клуба.

"Партизан од оснивања није имао гори тим. Боли управу ду.. за Партизан! Какви су нам оно одбрамбени играчи? Немамо средину, немамо напад… Ма никад гори тим нисмо имали", решетао је човек који је освојио пет титула, али и за чије је време дуг Партизана постао вишемилионски, а клуб доведен у стање потпуног расула. Последице његовог пословања и данас се осећају.

Али, добро…

Да се Ђурић не разуме баш најбоље у фудбал није страно онима који га боље познају. Нешто слично је рекао и када је Партизан гостовао Генку у Лиги шампиона 2011, а он био тај који је издвајао мизерна средстава за појачања и одлукама о продаји играча у последњи час доводио тренере у незавидне ситуације.

"Плашим се да не примимо пет комада", изустио је Ђурић, кога су неколико година раније најближи пријатељи учили правилима фудбала.

Александар Станојевић је изгубио у Белгији, али је "парни ваљак" био одличан на тој утакмици, баш као и у 158. "вечитом дербију"!

"Оно нападач? Онај високи? Она рода из друге лиге Португалије? Никад пре нисмо доводили играче из друге лиге и представљали као велика појачања", оцрнио је Ђурић Рикарда Гомеша, момка који је мајсторијом у 33. минуту матирао толико хваљене одбрану и голмана Црвене звезде.

Партизан је за 90 минута витешке борбе надиграо црвено-беле, Мирковић је победио Владана Милојевића, кога је на крају срећа спасила да не доживи можда и резултатску катастрофу, јер су црно-бели створили довољно прилика да до врха напуне мрежу највећег противника.

Међутим, Ђурић није једини који је лоше предвидео исход дербија и видео понижење Партизана. Многи бивши играчи, челници клуба, па и навијачи нису веровали да тим који се прилично мучио кроз Суперлигу Србије и са недовољно искусним тренером може уопште да парира прваку државе и учеснику Лиге шампиона.



Грдно су се преварили.

Можда већ после тридесетак секунди првог полувремена, када је Милан Борјан погрешио, а Партизан пропустио прву шансу да дође у вођство. Ако не тада, онда после нешто више од пола сата. У тим тренуцима "ваљак" је већ доминирао тереном и сваки напад црно-белих се чинио као озбиљна претња по Звезду.

Гол је "висио у ваздуху"…

Разиграни и више него расположени за игру  Марко Јанковић, дебитант без трунке страха Горан Закарић, префињени фудбалски зналац Данило Пантић, најистуренији Рикардо, препорођени Саша Здјелар и сјајни Александар Шћекић, чији је квалитет стављен под сумњу, а он партијом за памћење неутралисао најопаснији део тима Звезде на челу са Марком Марином, имали су мноштво идеја како надмудрити далеко скупљи тим ривала. И што је најважније, лако су их спроводили у дело.

Партизану је недостајала само реализација, концентрација у завршници, што се испоставило као једина од раније уочених слабијих тачака коју Мирковић није успео да поправи за дерби. Она га је и коштала и прве тренерске победе у "вечитим дербијима".

Партизан никога у првенству до сада није надиграо као Црвену звезду у недељу. Црно-бели тим био је мање опасан и против Радника, Динама, Младости, Земуна, Мачве, Бачке, о Пролетеру који га је играчки "убио" на "Карађорђу пре само недељу дана - да и не говоримо.

Одбрана Партизана је такође, завршила, велики посао, лако неутралишући напад Звезде вредан као цео тим "парног ваљка". Допуњавали су се дефанзивци Партизана, којима су без грешке командовали феноменални Немања Р. Милетић и Марк Ваљенте. Шпартао је уз леву аут линију иНемања Г. Милетић, гинуо за сваку лопту, као и најмлађи Светозар Марковић.

У другом полувремену, када је Партизан одузео гас и Звезди препустио лопту, очигледно остајући без снаге и шансу вребајући из контре, гост је тешко успевао да угрози мотивисаногВладимира Стојковића. Тек покушај Бена и лако ухваћена лопта голмана црно-белих, а на другој страни пречка Пантића и "мртва" прилика за Рикарда.

Када није искористио те прилике, Звезде је изједначила из прекида. Корнер, па скок и трзај главомРичмонда Боаћија и спорна лопта у голу. Да ли је или није одбрана Партизана капитулирала остаће вечита дилема. Али, ако не ВАР, онда је ово још један пример (из "вечитих дербија) да је гол технологија неопходна српском фудбалу, а не препирања по медијима и слободна тумачења, експертизе…

Зоран Мирковић је положио први озбиљан тест у тренерској каријери са највећом оценом. Успео је да прецизно анализира игру противника и да уочене слабости искористи на терену. Пробудио је успавани Партизан, мотивисао играче и, на крају крајева, добио прву битку против колеге Владана Милојевића.

"Резултат је добар, све остало је лоше", понављао се 47-годишњи тренер Партизана већ неколико пута ове сезоне. Овај пут морао је да обрне речи и да буде поносан: Све је било добро, осим резултата!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар