Преживио око 90 убода стршљена

Двадесетпетогодишњак из Горице у петак је преживио убод око 90 стршљена, иначе јако опасних кукаца који у неким случајевима с једним убодом код појединаца могу изазвати смрт.

Босна и Херцеговина 24.09.2018 | 12:31
Преживио око 90 убода стршљена
Младић је запримљен на хитни пријем у Дом здравља Груде у јако тешку стању, отежавајуће околности су биле те што су га стршљени изболи по глави, али свјесном и брзом реакцијом доктора из Дома здравља Груде избјегнут је најгори могућ сценариј, сазнаје портал Груде Онлине.

Након што је младић стабилизован у Дому здравља Груде упућен је у ЦУМ Мостар гдје су га након обраде послали на кућно лијечење.

Ово није једини случај ове године да стршљени нападају на човјека, у Дому здравља Груде имали су више тежих интервенција над пацијентима који су били животно угрожени управо због убода стршљена.

Убод стршљена у сустини није смртоносан, али изузеци постоје кад су у питању алергичне особе, а код појединих особа опасни могу бити и убоди у уста и грло због могућности натицања и гушења. У сваком случају, ако дође до стршљенова убода, или више њих, најбоље је хитно потражити љекарску помоћ и избјећи могуће проблеме.

Његов отров можемо упоредити с отровом других оса, али саставом није једнак, чак је мање токсичан. Успркос томе убод стршљена доживљава се болније него убод осе, а разлог је што је у његовом отрову већи удио ацетилхолина, састојка који изазива осјећај печења. Осим тога, жалац стршљена је дужи и дебљи, продире дубље у осјетљивије слојеве коже, што резултира осјећајем веће боли.

Како би се избјегло могуће убоде и проблеме, стршљене треба избјегавати, ако знамо гдје се налази њихова станиште, ни у којем случају га дирати, рушити или палити јер то може изазвати напад. Уколико постоји сумња да је у близини вашег дјеловања онда би било пожељно посудити аекватну опрему код пчелара која бих вас заштитила од могућег убода овога кукца.

Извор: Срна

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ре

24.09.2018 10:59

Сад моземо констатовати да су стрсљенови презивили њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тразим Себи Зену

24.09.2018 13:14

ЗДРАВО ЈЕ ТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

24.09.2018 13:15

Здраво је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац не Херцеговац

24.09.2018 17:18

Херцеговац је то , отровали се стрсљемови.

ОДГОВОРИТЕ