158. дерби: Партизан бољи, али Звезда узела бод!

Партизан играо, Звезда преживела! Буран дерби и подела плена на стадиону Партизана – 1:1. Одлични Партизан, сумњив гол, Звезда ишчупала бод у Хумској! Фудбалери Партизана и Црвене звезде одиграли су нерешено 1:1 у 158. лигашком "вечитом дербију" одиграном у Хумској.  Лопта која је УШЛА (?) у историју дербија! Добили смо још једну вечну полемику између Звездаша и Партизановаца.

Фудбал 23.09.2018 | 21:00
158. дерби: Партизан бољи, али Звезда узела бод!
Добили смо још једну дерби епизоду о којој ће се дуго, дуго причати. Гол који ће ући у историји дерби полемика. За партизановце ће бити вечито споран, за звездаше ће бити један од најдражих.

После корнера за Црвену звезду у 73. минуту, Рићмонд Боаћи је био највиши у скоку и удрацем главом тукао са неких шест метара. Владимир Стојковић је сјајно реговао и парадом зауставио лопту пре него што је ушла у мрежу.

Да ли и пре него што је ушла у гол?

Стојковић је негде на гол-линији зауставио шут Боаћија, судија Грујић дао знак да се игра, али је његов помоћник иза гола Ненад Ђокић реаговао и сигнализирао да је лопта прешла гол-линију. Главни арбитар је усвојио асистенцију помоћника и на радост звездаша, а бес партизановаца показао на центра.

У Србији нема модерних видео технологија, поновљени видео снимци на ТВ Арена Спорт не дају прави угао, али чини се да је лопта прешла гол-линију...

Можда се наредних дана појави неки други угао који ће чрвстим доказима разрешити ову дилему. До тада, препирите се...



Партизан је одиграо најбољу утакмицу у сезони и водио током већег дела сусрета поготком Рикарда Гомеша, али је актуелни шампион ишчупао бод захваљујући Ричмонду Боаћеу.

Нападач из Гане је у 73. минуту после корнера постигао гол главом, али тај детаљ је био поприлично нејасан.

Његов ударац је некако зауставио голман Стојковић, а после жалби обе екипе и асистенције судије иза гол линије, главни арбитар Данило Грујић је прихватио и показао на центар, иако се на снимку не види добро да ли је лопта прешла гол линију. 

Утакмица на стадиону у Хумској имала је несвакидашњи увод јер је потврђено да у тиму Звезде неће бити капитена Вујадина Савића, чије је место заузео Срђан Бабић. Управо је он био најслабија карика екипе у првих 45 минута, а већ у првом се повредио после шансе Марка Јанковића, када се голман Милан Борјан оклизнуо. 

Од самог старта су "црно-бели" били агресивнији и посебно је Јанковић мучио ривале, да би се у седмом минуту, опет "преко" Бабића, изборио за стопостотну шансу. 

Очекивала се реакција актуелног шампиона, али ње није било – Партизан је још неколико пута припретио, пре него што је после нешто више од пола сата игре дошао до заслужене предности. 

Домаћин је успео да казни ко зна коју грешку Звездиних играча на средини терена. Овога пута, Ричмонд Боаће је предао лопту право у ноге Рикарда Гомеша који је кренуо у соло продор, предриблао Бабића и са 17 метара послао фантастичан ударац уз леву стативу – 1:0. 

Само пет минута касније могли су "црно-бели" да дуплирају предност, да Милош Дегенек није клизећим стартом спасао Звезду, али су Мирковићеви изабраници и поред тога отишли задовољнији на одмор. 

Упркос изменама Владана Милојевића Звезда није успевала да пронађе ритам, па је имала много среће у 53. минуту када је Пантић затресао пречку са око 25 метара. Ипак, домаћи играчи нису успели да постигну други гол и уследила је казна на већ описан начин.

До краја сусрета није било превише прилика, па ће гости сигурно бити задовољнији исходом 158. "вечитог дербија".

Звезда је завршила први меч без тријумфа и сада има 22 бода, два више и утакмицу више од Партизана.

Партизан је дикитрао темпо и доминирао више од сат времена игре у 158. вечитом дербију, али није успео да дође до три велика бода у окршају над Црвеном звездом, захваљујући којима би макар до среде преузео лидерску позицију Суперлиге. Актуелни шампион је успео да искористи период нешто боље игре у последњих пола сата утакмице и у 72. минуту дискутабилним голом Ричмонда Боаћијастигне до великог бода у вечерашњем окршају у Хумској – 1:1 (1:0).

Црно-бели су пропустили да прилику да крунишу квалитетнију игру током највећег тока утакмице. Заслужено су водили голом Рикарда Гомеша из 33. минута утакмице и на почетку другог дела могли да реше питање победника преко Данила Пантића, али су после мало пали што су гости успели да искористе. Ипак, оваква игра би могла да представља озбиљан подстрек за екипу Зорана Мирковића, коју сада нико не сме да отпише у борби за шампионску титулу.

Партизан је са далеко више енергије ушао у утакмицу, што је представљало кључ доминантне партије у првом полувремену. Од првог секунда изабраници Зорана Мирковића кренули у висок пресинг, а несигурност у редове Црвене звезде већ у 30. секунди утакмице унело је проклизавање Милана Борјана, који се ипак снашао и из другог покушаја избацио лопту у аут. Могло је да буде кобно за црвено-беле и само неколико минута касније, када је лоше испуцавање Бабића пресекао Јанковић, избио пред гол српског шампиона искоса са десне стране, али није успео да савлада чувара мреже гостију.

Звезда никако није успевала да се извуче из контраритма у који је улетела од старта утакмице. Без идеје у нападу, без конкретног одговора на енергични приступ игре Парног ваљка. Партизан је деловао конкретније и одлучније. На прилике са старта утакмице надовезали су и покушаји Пантића и Немање Р. Милетића. На озбиљним искушењима су били изабраници Владана Милојевића.

О игри гостију у уводном делу утакмице најбоље сведочи и чињеница да је први ударац у гол Партизана упућен у 25 минуту. Тада је снажно опалио Милан Родић, чији је ударац из слободног ударца претходно изблоикиран од стране живог зида, док је онај други завршио директно у рукама Владимира Стојковића. Ипак, то није била најава Звездине боље игре, већ увертира у жестоки одговор Партизана. Ричмонд Боаћи је погрешио у додавању, пукла је кондра домаћина, чији је перфектни егзекутор био Рикардо Гомеш.

Идеја Владана Милојевића вероватно је била да црвено-бели по боковима покушају да притисну противника, али су изабраници Зорана Мирковића, очигледно добро били припремљени за то. Милетићи су близу стајали својим ривалима, нису им дозвољавали да се окрене ка голу противника. Марко Марин је то донекле успео променом позиције, док је Кафу деловао потпуно индиспонирано. Боаћи је такође био одсечен и неповезан са Беном, док су са друге стране Јанковић, Пантић и Рикардо су користили сваки тренутак да из контранапада угрозе Милана Борјана.

У уводним тренуцима другог дела утакмице  Црвена звезда је преузела иницијативу на терену, али је онда као гром из ведра неба уследио пројектил Данила Пантића, чија је ракета са преко 25 метара жестоко продрмала конструкцију гола испред северне трибине. Могли су црно-бели још тада да отворе пут ка победи.

Милојевић је до поседа дошао захваљујући уласку Јованчића, док је до брзине покушао да стигне уласком Вељка Симића и успео је у томе, али неколико првобитних убацивања и додавања бившег играча Земуна није успео да искористи Рочмонд Боаћи, који је све до изједначујућег гола био потпуно у сенци својих чувара. Ипак, онда се издигао изнад Марковића и Немање Р. Милетића и послао прецизну лопту према голу Владимира Стојковића, која је по процени помоћника Ненада Ђокића прешла гол-линију. То је наравно изазвало бурну реакцију у редовима домаћина, који до краја меча нису успели поново да запрете.

Црвена звезда је очигледно била испражњена утакмицом са Наполијем, али то ни најмање не умањује одлично издање Партизана у овој утакмици. Екипа Владана Милојевића је била надиграна у највећем току утакмице.

ПАРТИЗАН - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 1:1 (1:0)
/Рикардо 33 - Боаћи 73/

Београд.
Стадион: ФК Партизан.
Судија: Данило Грујић.

Партизан: Стојковић - Н.Р. Милетић (од 88. Урошевић), Марковић, Валијенте, Н.Г. Милетић - Здјелар, Шћекић - Јанковић (од 82. Косовић), Пантић, Закарић - Рикардо (од 78. Николић).
Црвена звезда: Борјан - Стојковић, Дегенек, Бабић, Родић (од 86. Гобељић) - Чаушић (од 46. Јованчић), Крстичић - Кафу (од 61. Симић), Бен, Марин - Боаћи.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дубиоза Предузеце

23.09.2018 20:22

,,Играли смо добро ал зајебо нас судија,,.

ОДГОВОРИТЕ