Кијац: Шта то би демократија?

У ово предизборно вријеме, свакој будали пуна уста демократије. Цитира се Сократ и гдје треба и не треба. Сви обећавају благостање и демократију, под условом да они дођу на власт. И њихови противници се позивају на демократију. Они трећи, малко реалнији, плаше нас и једних и других и форсирају једну нову крилатицу: „злоупотреба демократије". Хоће да кажу да и власт и опозиција – истовремено - злоупотребљавају демократију. Нешто контам: Како се демократија може злоупотребити?

Република Српска 23.09.2018 | 19:30
Кијац: Шта то би демократија?
Убити човјека није злоупотреба демократије, већ кривично дјело. Красти, такође, није злоупотреба демократије. Лагати, такође. Радити против народа и државе, шпијунирати, ни то није није злоупотреба демократије, већ злочин са познатим законским консеквенцама.

Шта би, онда, могла бити злоупотреба демократије?

Пишати уз вјетар, лајати на звијезде, срати к'о грлица, ићи по киши без кишобрана, бити вегетаријанац, циција, бити неписмен, гладан, ћудљив, нервозан, намћораст...? То су нека основна људска права, и не могу се назвати злоупотребом демократије.

Стајати на једној нози, говорити глупости, бити без талента, писати лоше књиге, кнадити лоше песме - све су то могућности једног слободног човјека. Али, ни то није злоупотреба демократије. Питам се, онако успут, каква би то требала да буде демократија коју нико не би могао да злоупотријеби? Искуство ме поучава: Праве демократије се не могу злоупотребљавати. Злоупотријебити се могу само лажне, туђе, поклоњене и наметнуте назови демократије.

Демократија о коју се могуће огријешити - није демократија.

Примијетио сам да неки демократију подразумијевају као команду „на месту: вољно!“, између двије друге команде.

У тој паузи може се пушити, прдити, мислити на нешто друго, могу се писати пјесме, млатити празна слама, пијанчити, будалесати...

Да ли је много пушења, много прђења, много мишљења, много пјесама много сламе, много пића и много будалаштине? Да ли је то злоупотреба демократије?

Истини за вољу, има људи којима није потребна демократија. Они демократију сматрају луксузом, привилегијом, покондиреношћу, помодарством, правом сваке гњиде да мисли, жели и воли. По њима, демократија не води оној, великој демократији у будућности. Јер,још сви немају права на демократију. Таква демократија је анархија. Дакле, демократија није за сваког.

Они сматрају да демократију треба додјељивати за празнике, свеце, јубилеје и нарочите заслуге.

Демократију треба штедити да се не би потрошила.

Демократија је мјесто у књигама, програмима, излозима и музејима.

Свака употреба такве демократије је злоупотреба.

Демократију не треба прљати рукама и вући по сокацима. Уносити у некомфорне станове и неразвијена подручја. Она је света ријеч, мислена именица - човек није достојан демократије.

Они који су је призивали, уплашили су се кад је стигла. Они је нису тако замишљали. Демократија није испунила њихова очекивања.

Народ је толико био жељан слободе да је хтио да је поједе. Гладан и жедан демократије, народ је почео да је користи према свом апетиту и укусу. Почео је да је слави, воли, мрзи, да се с њом забавља и игра. Мазећи је, дао јој је најчудноватија имена.

А тада је пала и тешка реч о злоупотреби демократије.

Постоји демократија и закони који је штите. Сваки нормалан човјек добро разликује слободу од злочина. Зна се гдје престаје слобода, а гдје почиње злочин.

Осим закона, демократији нису потребни никакви други чувари. Закони омогућавају, а не прописују слободу и демократију.

Демократија је безазлена. Здрава. Невина. Она не служи ничему другом већ демократији. Зато је немогуће злоупотријебити демократију.

О злоупотреби демократије говоре најчешће они који би је најрадије злоупотријебили. Они који не разумију и не признају друге погледе, укусе, расположења и интересе - осим својих. Злоупотребу власти хтјели би да замијене злоупотребом демократије.

Не може бити много демократије, слободе и правде.

Неки још увијек мисле да много слободе и демократије води свијет у катастрофу. Зато ту катастрофу треба одлагати - тиранијом, неправдом, злочинима, ратовима, бомбама с обогаћеним ураном. И, све то - за добро човјечанства.

Ако слобода и правда воде свијет у пропаст, онда свијет нема другог излаза. Паде ми на памет Сенека: „Живите међу људима као да вас Бог посматра, обраћајте се Богу као да вас људи слушају! Онда ћете добити оно што сте тражили...“ Зашто све ово пишем? Младост сам проживио у социјализму, а старост у демократији. Камо среће да је било обрнуто(!)

Пише: Божо Кијац (извор:Фацебоок)

(Вијести.ба)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

ево ти одговор

23.09.2018 17:34

То ти је кад све покрадеш и на крају купиш нов хелекоптер да можеш збрисати и кад будеш у ваздуху да поп---аш по народу ког си покрао .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.09.2018 18:06

Демократија је кад двије будале прегласају једног паметног.

Name

Када

23.09.2018 19:42

Свака будала мозе да гласа и када свака будала мозе да буде изабрана.

Name

Сократ

23.09.2018 19:46

Незнање и некултура производе проблеме о којима расправљате.

Name

Мк

23.09.2018 20:49

ДЕМОКРАТИЈА ЈЕ ДА МИЛОРАД ДОДИК СВЕ ШТО ЈЕ ПОКРАО ПОДИЈЕЛИ СА НАРОДОМ А НЕ САМО СА ПОРОДИЦОМ И ПРИЈАТЕЉИМА ИЗ СНСД .

Name

Ре

23.09.2018 23:01

Демократија ти је да сви имамо иста права нпр. Додјес под дзамију и ходза те пописа одозго. Е али сад и ти имас право њега да пописас одоздо , али немозес да добацис.

Name

Ситна риба

24.09.2018 04:55

Свака демократија је сарада, осим директне демократије тј гдје се о свему одлуцује на референдумима. Од статуса дрзава до обнова улица итд. Несто слицно томе има у Свајцарској и нигдје висе. У остатку свијета владају моцници: богатаси, свестеници, политицари и слицно. Они стварају привид демократије и то је то. Црна гора је противно вољи народа усла у Нато. Америка покреце ратове према интересу великана а не према вољи народа. Бих постоји противно вољи 50% народа. Пробудите се. Нема демократије. Ријец демократија је мозда најлицемјернија ријец у историји људи. Кад је и титова југославија једно вријеме себе називала демократском републиком и то бас у оно периоду цисти.

Name

Скептик

23.09.2018 17:38

Демократија значи: Крадемо ти и ја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буба

23.09.2018 18:01

Демократија на Балканууу !!! Демократско друство !!??? Ста вам је људи ? Непознат појам ! Робовласницко друство! У 21 вијеку!!

Name

Проклета Авлија

23.09.2018 17:43

Демократија=партократија.Било које говно са ових плаката да се ухапси рекли би политицки прогон.Судије и тузиоци полазу рацуне пилитицарима.Покрадосе јавна предузеца и опстине да би себе одрзали и пунили дзепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Издајица

23.09.2018 17:49

Продао се СНСД за запошљавање фамилије па фура причу о "изворном" "првом" СДСу. Сналази се он у овом накарадном времену поприлично добро, а овако јавно просипа причу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

23.09.2018 17:55

Демократија је само једна шупља ријеч. Нигдје у свијету, ни у једној земљи свијета, не постоји демократија. То је измишљен појам да би потлаченима замазали очи. У свијету постоји само тиранија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

23.09.2018 18:24

Тачно, демократија не постоји.

Name

Марк Тwаин

24.09.2018 00:56

“Када би избори могли нешто промјенити они би били забрањени”.

Name

У страха су велике очи

24.09.2018 03:46

СМРТ ДЕМОКРАТИЈИ

Name

ДД

23.09.2018 18:02

Демократија (један излазак на изборе) је сјајна увертира за аутократизам, деспотизам и НЕДЕМОКРАТИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изногуд

24.09.2018 07:19

Код нас је демонкратија

Name

Југоносталгичар

23.09.2018 18:29

Представничка или страначка демократија је капиталистичка подвала народу како би он мислио да о нечему одлучује тако што сваке четири године гласа за неку странку. Послије избора ти тзв. представници народа воде рачуна само о својим и интересима крупног капитала. Тај привид да грађани о нечему одлучују служи само зато да капиталисти оправдају претварање људи у модерне робове који привидно сами одлучују о својој судбини. Илузорно је очекивати да ће капитализам и демократија донијети благостање јер је капитализам заснован на експлоатацији радне снаге, неразвијених земаља и ресурса планете Земље. Да би неко био енормно богат, неко мора бити енормно сиромашан. Погледајте шта су нама донијели демократија и капитализам:уништење индустрије и пољопривреде, сиромаштво и глад, бјекство у богатије државе ради голог опстанка. О рату и злочинима који су донијеле тзв. националне странке излишно је и говорити. Зато је самоуправни социјализам једини друштвени систем заснован на непосредној демократији био на трагу праведног друштвеног уређења. Зато је Југославија и уништена јер је била рђав примјер да капитализам ИМА АЛТЕРНАТИВУ. За критичаре који ће одмах указивати на његове мане само једна нспомена:самлуправни социјализам се развијао само пар деценија, а капитализму је требало неколико вијекова да би достигао данашњи облик. Зато овдје није ријеч о злоупотреби него о ПРИВИДУ демократије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостарац

23.09.2018 18:38

Поздрав за божу нашег Мостарца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојмомо

23.09.2018 19:35

Е мој Кијац коме прицаш прицу? пушона демократска овдје је ухватила коријењеее

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОКИ

23.09.2018 19:46

Не серите висе имали смо уредјену дрзаву,али свака суга није могла да лапрда сваста и није било убиства;дроге и лоповлука који није био ријесен,а онда цорканНије био радник омаловазаван и биле су плате редовне и то нам нихе ваљало па смо је развалили,е сад нек Вас тару,сто сте тразили и добили сте.Немозете сад реци да Вам је на власти Хрват или Босњак па Вас угњетавају као сто прицате за Тита,е сад смо сви своји,гдје сад боли,боли у глави народа.Имате изборе па мијењајте или продајте се за фласу пива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

банне

23.09.2018 19:47

Демо-крадемо-крадемо-кра-демо-кра-ти-ја. Па тако све у круг. Чисто матерњи шатровачки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАНЕ

23.09.2018 20:13

Добро ти је ово.

Name

Не Контам

23.09.2018 19:49

Зивимо у некој врсти либералног капитализма а имамо социјалистицку партију.Ти исти људи који убиру ,,плодове,,либералног капитализма овој неписменој буранији пропагирају социјализам и то јос партијски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубица

27.09.2018 06:01

Моје мишљрње је да демократија апсолутно не постоји. Ако постоји, како је могуће да једни имају и превише а други ни оно основно? Да они који раде у државним устамовама имају радно вријеме, имају слободне празнике,годишњи и све друге привилегије, док они који раде код приватника немају ништа од тога, па чак и на Божић морају радити.Питам се дали је то демократија? Мени је социјализам био много пштенији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубица

27.09.2018 06:03

Моје мишљрње је да демократија апсолутно не постоји. Ако постоји, како је могуће да једни имају и превише а други ни оно основно? Да они који раде у државним устамовама имају радно вријеме, имају слободне празнике,годишњи и све друге привилегије, док они који раде код приватника немају ништа од тога, па чак и на Божић морају радити.Питам се дали је то демократија? Мени је социјализам био много пштенији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрински ВУК

30.09.2018 13:09

Демократија,Демос ...народ...красти...ускратити нешто народу,тј само изговор да се могу поједни богатити,а сиротиње све више,Демократија је зло запада наметнуто нама,Примјери демикратије...ХДз,хрвацка демократска заједница. ...демократски србима одузела у хрвацкој конститутивност,имовину,прогласила све Србе агресором на демократију,СДа ..странка демократске скције,...серијатско право намеће свим мусломанима,итд.Трабамо бити краљевина ил монархија,то су најбогатије земље у свијету,Саудијска Арабија,Катар,Свецка,Данска,Уједињено краљевство,

ОДГОВОРИТЕ