Обрадовић: Никад нисам имао проблем са звијездама!

Најтрофејнији европски тренер Жељко Обрадовић о проблемима селектора и сукобу на релацији ФИБА - Евролига.

Кошарка 24.09.2018 | 22:20
Обрадовић: Никад нисам имао проблем са звијездама!
Жељко Обрадовић, човек-трофеј, зна како се праве шампиони и постижу врхунски резултатски. У каријери је остварио много успеха, како на клупском плану, тако и на репрезентативном.

Тренер Фенербахчеа упознат је и са каквим проблемима се увек сусрећу селектори пред окупљање националних тимова.

"Кренеш са највећом могућом мотивацијом, направиш списак и онда ти њих петорица кажу да су повређена, а друга петорица измисле неки разлог да не играју. Потом кренеш да радиш и онда дођу повреде. Осим тога, неки су играчи у репрезентацију долазили због 'излога', а сада више не. Ипак, ниједан од њих не може да ме увери да му репрезентација није донела нешто добро", изјавио је за "Јутарњи лист" Обрадовић пред старт јаког турнира у Задру, на којем ће његова екипа учествовати и ове сезоне.

Популарни Жоц има искуство када ствари крену лоше. На Европском првенству 2005. његова селекција је пред домаћом публиком доживела дебакл и завршила такмичење после прве фазе.

"Никад нисам имао проблема са најбољима, онима које ви зовете звездама. То су обично и прави људи. Не постоји на свету тај који те може спречити ако ти желиш, уз услов да ти национални Савез плати осигурање. Твој НБА клуб не може да ти забрани, може само да предложи, а ти си тај који одлучује. Кључна је и мотивација играча. Иако у репрезентацију долазиш добровољно, то не значи да можеш да се понашаш у стилу 'дошао сам и могу да радим шта хоћу'. У том случају боље је да не долазиш јер, када носиш грб нечије земље, онда су норме понашања нужне".

Хрватска јавност недавно је сазнала да у њиховој репрезентацији има проблема, да је било недисциплине, да су неки играчи претеривали у пићу...

"Треба имати и разумевања, то су млади људи па се и пијанство догоди. Али тада ти, као тренер, са играчем обавиш разговор, а и кажеш осталима да то не може тако. Ако се то ипак понови, онда више нема уверавања, него га шаљеш кући. Јер, ако тако нешто толеришете више пута, онда је то лош пример другима који ће помислити да је то прихватљиво понашање", рекао је Обрадовић и објаснио како он такве ствари регулише у Фенербахчеу.

"На почетку сваке сезоне кажем им да нисам полицајац и да нећу никога да пратим, али да сви они морају да пазе како се понашају јер свакодневно представљају свој клуб. Ја играча никад нисам казнио новчано, али јесам на начин да је морао да одведе целу екипу на вечеру, па нам то послужи да се дружимо и направимо бољу атмосферу. На почетку сезоне обично ја будем тај који је закаснио, намерно, па одведем тим на вечеру. За пример".

Обрадовић је прокоментарисао још једном "рат" између ФИБА и Евролиге, због којег селектори не могу да рачунају на најјачи састав у квалификацијама за Светско првенство 2019. године.

"Увек кажем играчима да треба да играју за репрезентацију, да је то највећа част, али само у право време, а квалификациони прозори ФИБА у новембру и фебруару то нису. Није нормално да репрезентације играју без својих најбољих играча, али очигледно да то некоме није јасно. Ето догодиће се да се истог дана игра меч квалификација Турска - Шпанија, и меч евролигаша из тих земаља!"

Решења нема на видику…

"Прошле сезоне је у НБА лиги било 85 играча који нису могли да играју за своју репрезентацију. Ако НБА лига то не дозвољава, зашто би то чинила Евролига, односно играчи сами, јер ја никад играчу нисам рекао да не може играти за своју репрезентацију, то је искључиво његова одлука", навео је Жељко Обрадовић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар