Партизанова битка за спас сезоне!

Партизан би се освајањем три бода против вечитог ривала потпуно вратио у живот.

Фудбал 23.09.2018 | 16:45
Партизанова битка за спас сезоне!
Дошао је дан када се игра вечити дерби. Партизан и Црвена звезда ће се 158. пут састати у борби за бодове, а може се рећи, па и наслутити из изјава играча да у редовима црно-белих на ову утакмицу гледају као на меч сезоне. Јасно је да од исхода вечерашњег дуела у великој мери зависи и то какве ће бити шансе црно-белих у борби за трофеј. С обзиром на тренутне околности и чињеницу да за вечитим ривалом заостају два бода, а имају и меч више, победа долази као нека врста императива за Партизан. Истовремено, евентуално освајање три бода у потпуности би подигло самопоуздање екипи Зорана Мирковића у наставку сезоне, док би пораз ставио црно-беле пред готово немогућу мисију константне јурњаве за лидером.

Ситуација у Партизану је таква да је Мирковић, након смене Мирослава Ђукића, успео донекле да стабилизује екипу и донесе јој бар део мирноће. Ипак, на основу приказаних партија у претходном периоду, више је него јасно да је пред црно-белима огроман посао у свим сегментима. Добра ствар за Партизан је што окршај са вечитим ривалом дочекује са серијом од пет победа у Суперлиги и само једним примљеним голом. А лоша је та што је по Ђукићевом одласку екипа остала у прилично лошем стању, па сада неко други мора да вади кестење из ватре. Поготово када је у питању напад где Партизан има просек од само једног постигнутог гола по мечу.

Е, сад, ништа од овога не мора да буде пресудно у утакмици са Црвеном звездом. Јер добро знамо да су у дербијима често побеђивале екипе које пре првог судијског звиждука нису сматране за фаворите. У овом тренутку свакако делуја да су црвено-бели у бољој форми од Партизана, да имају квалитетнији тим и дужу клупу. Кошаркашким речником говорећи, поседују ширу ротацију. Такође, иако је као играч имао много више искуства у вечитим дербијима од Владана Милојевића, за Зорана Мирковића ово ће бити тренерски деби у утакмици свих утакмица.

Оно што ће свакако бити важно како ће играчи који први пут наступају у оваквом мечу успети да се изборе са притиском. А према најавама у стартној постави црно-белих таквих ће бити четворица – Горан Закарић, Рикардо Гомеш, Марк Валијенте и Александар Шћекић.

"Имао сам прилику да играм дерби Севиља-Бетис, али то не може да се мери са овим. Навијачи тамо нису као овде. Очекујем добру утакмицу и једва је чекам", казао је Валијенте уочи ватреног крштења.

Горан Закарић је један од фудбалера од којих навијача Партизана доста очекују с обзиром да је одмах по доласку у клуб из Хумске показао квалитет, али и огромну жељу за победом на свакој утакмици.

“Срећан сам што ћу бити део највеће утакмице у Србији. Једва чекам како ја, тако и саиграчи да истчим на терен и да помогнем екипи, да покажемо, жељу, вољу, хтење и надамо се уз подршку наших навијача дођемо до циља”, објаснио је Закарић.

С обзиром на тренутни однос снага, односно барем то како сада он изгледа, јасно је да ће Мирковић морати да покуша неком тактичком варијантом да изненади Звезду, а ветар у леђа његовој екипи требало би да да чињеница се меч игра на Партизановом стадиону, где ће црно-бели имати већу подршку навијача. Иде Партизану и традиција на руку пошто је на последњих десет окршаја у вечитом дербију на свом терену изгубио само два пута. Борбеност свакако не би смела да изостане, јер то је први предуслов да Партизан уопште има шансу за победу.

Уосталом, управо када је у питању борбеност, могли би играчи црно-белих да слушају и науче нешто од Мирковића, који је сваки окршај вечитих у којем је био учесник, одиграо са ставом као да му је последњи у животу, па је мирно могао да стане испед огледала и каже - “урадио сам све што је било до мене, преорао терен, натопио дрес знојем и показао да сам достојан да га носим”.

Од тога све почиње и са тим се све завршава у мечевима као што је вечити дерби…

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар