Интервју - Џок Лендејл: Новица је ратник! Он ми је ментор!

Дели са мном форе са терена.  „Он има огроман утицај на млађе играче. Искрено, не знам толико за друге, али често се догоди да ми Новица приђе, да разговара са мном, да ми дели савете“, каже за МОЗЗАРТ Спорт момак који је све изненадио.

Кошарка 24.09.2018 | 23:15
Интервју - Џок Лендејл: Новица је ратник! Он ми је ментор!
Поход на трофеј АБА Суперкупа завршен је несрећним поразом у продужетку, али присталице, комплетан стручни штаб, управа и  кошаркаши Партизана могу да буду задовољни виђеним и урађеним у Спортској дворани у Лакташима. 

Чанкова млађарија је у ова два меча удахнула живот култу црно-белих гладијатора! Срчаних, борбених, доказивања жељних... Дуга је сезона и вероватно ће се много тога издешавати на свим фронтовима, а упркос томе што је остала жал за поразом срца могу да буду пуна због мотивације, залагања и квалитета игре коју су на терен просули Раде Загорац и друштво. Има ту, евидентно, још доста ствари за дораду и унапређивање, али поново видети момке у препознатљивим дресовима на сваком офанзивном скоку, са јаком дозом агресије у одбрани и бескрајном енергијом дође као остварење сна за навијаче. Не треба, опет, заборавити да су осим Вање Маринковића, Радета Загорца, Алексеја Николића и Ђорђа Гагића практично сви у својим првим професионалним обавезама, или су раније имали тек споредне улоге.

Један од оних који је апсолутно све изненадио својим приступом игри и свеукупним учинком био је - Џок Лендејл. Млади аустралијски центар израстао је у претходне две утакмице у покретачку снагу Партизана. Каква два полувремена је одиграо против Морнара и Будућности. Као да му ово нису прве утакмице у опреми Парног ваљка. У четвртфиналу 15 поена, четири скока и блокада. Два дана касније - 16 поена, девет ухваћених лопти, две блокаде и асистенција. Мало ли је?

Некадашњи студент универзитета Сент Мериз можда није оставио добар утисак после оне турнеје у Тарагони, али је утисак јако поправио на овогодишњем Суперкупу у Лакташима. 

„Ово су биле само назнаке онога што могу. Трудићу се да целе сезоне будем неко ко много ради. Откако сам стигао овде стално причам да не желим да будем неко ко игра дебитантску сезону. Желим да будем увек на високом нивоу, да доприносим добрим резултатима и да заједно са екипом остварим све циљеве, као и неке личне задатке које имам. На крају дана само желим да побеђујемо. Зато ћу и дати све од себе - да ли кроз поене, скокове, одбрану... Није важно! Каква год да буде моја улога, ја ћу је поштовати и борићу се“, истиче Лендејл на почетку разговора за МОЗЗАРТ Спорт.

Као и многима пре њега, напред га је вукла енергија са трибина. То је, каже, нешто што тек жели да осети током сезоне. 

„Оно што ми је оставило највећи утисак јесу навијачи. Они су фантастични! Знате, многи од њих су возили и по четири сата да би дошли да нас бодре. Јако је лепо када су уз вас“, рекао је Лендејл, па нам открио своја запажања:

„Колеџ са којег сам дошао (Сент Мериз прим. аут.) је мали колеџ. Има халу величине као ова у Лакташима. Увек је била пуна. Ово је сада нешто друго. Слушао сам приче о томе како је када се напуни Пионир и када имате такву подршку ви просто морате да се храните том енергијом, што опет може да помути разум противницима“.

Партизан је играо у подмлађеном саставу, без Новице Величковића и Бонџе Сија. Ипак, пулени Ненада Чанка имали су скупоцену Будућност на коленима...

„Недостајали су нам двојица искусних играча, чије су улоге много важне. Бонџа и Новица су јако добри играчи и то су показали. Али, добро. Имали смо добар тест зрелости, да видимо колико можемо без њих. Битно је да и ми, млађи играчи, схватимо колико смо битни шрафови овог тима и колико наш учинак може да значи. Бонџа је баш јак момак и то нам много значи, а Новица је велики радник и такмичар. Јако нам је потребан његов дух“.

Био је самокритичан 22-годушњи момак из Мелбурна. Зна да су му утакмице против тимова из АЦБ лиге оставиле мрљу у ЦВ, зато је желео да се искупи већ у Лакташима. 

„Нисам одиграо баш најбоље на турниру у Шпанији, али нико од нас није. Против Морнара сам одиграо добро у првом полувремену, у другом нисам био тако добар. Али, није толико ни важно. Битно је да могу да допринесем екипи као у том првом полувремену, а ако имам Гагића да уради свој посао у другом делу, онда је то супер ствар“, каже Лендејл и истиче:

„У Шпанији смо играли и против два евролигашка тима, било је јако тешко. Сада се боримо против момака из АБА лиге, Еврокупе... У Шпанији смо видели колика је разлика између два нивоа такмичења“.

Иако је кратко време ту, Лендејл признаје да је од свог капитена Новице Величковића већ научио много тога.

„Он има огроман утицај на млађе играче. Искрено, не знам толико за друге, али често се догоди да ми Новица приђе, да разговара са мном, да ми дели савете. Учи ме разним кошаркашким триковима и форама“.

А, има Новица иза себе дугу каријеру. Већ дванаест пуних година. Много тога прошао је и научио кроз време проведено у Партизану, Реалу, Меги, Бамбергу, Трабзону...

„То је оно што сам приметио - када дођете на овај ниво кошарке, а имате играче који су играли Евролигу, па и за репрезентацију своје земље, видите колико малих трикова имају у рукаву. Новица је сјајан, стално ми указује на одређене елементе, како да се крећем на терену, на шта треба више да обратим пажњу, како да прочитам одређене ситуације... Сјајан је ментор“.

Кошаркаше Партизана сада чекају припреме за почетак Јадранске лиге, а прву утакмицу одиграће у Загребу против Цедевите (29. септембар, 20.00).



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар