158. дерби: Партизанова шанса је Лига шампиона?

Један од адута црно-белих могао би да буде умор играча вечитог ривала, као и њихов фокус на европско такмичење. . .

Фудбал 23.09.2018 | 16:15
158. дерби: Партизанова шанса је Лига шампиона?
Умор као оправдање или умор као адут. У утакмицама као што је Вечити дерби сви изговори и објашњења барем у очима навијача падају у воду. Јер, победити највећег ривала само по себи требало би да представља довољан мотив за сваког ко игра фудбал у Партизану и Црвеној звезди. Ове сезоне црвено-бели су направили велики успех пласманом у групну фазу Лиге шампиона, а уочи недељног окршаја на стадиону у Хумској поставља са и логично питање да ли би црно-бели могли да искористе чињеницу да су четири дана пре дербија фудбалери Звезде имали битку са Наполијем на премијери у елитном европском такмичењу. Подељена су мишљења око овакве тачке гледишта. Рецимо, тренер црно-белих Зоран Мирковић сматра да евентуални умор играча Звезде уопште неће представљати фактор.

"Дерби увек извуче максимум из играча, има ту и адреналина. Неће се то одразити на квалитет", истакао је стратег Партизана у најави утакмице.

Да би видели како је то изгледало у конкретним случајевима, ваљало би се присетити сезона 2003/04, односно 2010/11 када је Партизан наступао у елитном европском фудбалском такмичењу. У јесен 2003. године црно-бели су се први пут у историји клуба домогли групне фазе, а играње у том такмичењу дефинитивно их је „коштало“ бодова у Суперлиги тадашње лиге Србије и Црне Горе. Те сезоне већ у другом колу Партизан је оставио бодове на Врачару, а Обилић је тада славио са 2:1. Занимљиво, та утакмица одиграна је четири дана пре него што је Партизан победио у Њукасла после пенала и ушао у ЛШ. У првом мечу после Сент Џејмс Парка, црно-бели су савладали Ком са 6:2, а многи још памте велико невреме које је у једном тренутку довело до прекида меча. Већ у седмом колу Партизан је опет кикснуо – изгубио је од Сартида у Смедереву са 2:1, а два кола касније освојио је само бод у Кули против Хајдука.

А онда је 8. новембра на ред дошао Вечити дерби на стадиону Црвене звезде, само три дана пошто је Партизан у Хумској ремизирао без голова са мадридским Реалом. Црвено-бели су у том 121. Вечитом дербију убедљиво савладали Партизан са 3:0 и трасирали пут ка новој шампионској титули. Тренер Славољуб Муслин спремио је тактику Звезде за овај меч и испоставило се да је урадио прави посао. Играч утакмице био је Никола Жигић који је дао два гола, а радовао се  тако што је имитира убацивање лопте у кош, пошто су му пре доласка у Звезду, када је био нуђен Партизану рекли да би му с том висином боље било да се опроба у кошарци. Још један дебитант Марко Перовић затресао је мрежу Партизана на том мечу.



Све после тога у првенству представљало је Партизанову јурњаву за вечитим ривалом, али после тог пораза 8. Новембра црно-бели нису кикснули у првенству до краја јесењег дела без обзира на обавезе у Лиги шампиона, а подсетимо гол за победу против Марсеља у Хумској делио је црно-беле од места у Лиги УЕФА на пролеће. Тамо је ипак отишао француски клуб и стигао је до финала. У пролећни део поменуте сезоне Партизан је ушао са новим тренером, Владимиром Вермезовићемкоји је заменио Лотара Матеуса. Већ на старту је ремизирао са Комом и ОФК Београдом, затим и са Војводином, да би 17. априла 2004. године дошао ред на 122. Вечити дерби. Овај пут играло се на стадиону Партизана, али овај пут голова није било. У ствари, био је један, Ивице Илиева, садашњег спортског директора црно-белих, али је линијски судија донео дискутабилну дискутабилну одлуку и подигао заставицу и погодак је поништен. За Партизан је тада играо садашњи тренер Мирковић који је водио велику борбу са Жигићем. У сваком случају, после овог дербија ремија све дилеме око титуле су решене, пехар је отишао у Љутице Богдана, а може се рећи да је Партизан платио цех игрању у ЛШ. Поред тога, Звезда је заиста имала одличну екипу те сезоне, а поред Жигића доминирао, је Немања Видић у одбрани, а био је ту и Бојан Ђорђић на средини терена.

А постоји и контра-пример и то у сезони 2010/11. Не само да је Партизан тада играо у Лиги шампиона, већ је освојио и дуплу круну у српском фудбалу. Те сезоне у Суперлиги Партизан је везао победа, а први кикс, реми у Хумској са Спартаком из Суботице (0:0) дошао је четири дана пре дуел са Арсеналом на истом месту и тада су Тобџије славиле са 3:1. Партизан је и у првом следећем мечу после обавеза у ЛШ био лош и изгубио на гостовању код Војводине у Новом Саду са 2:0. Први вечити дерби те сезоне одигран  је 23. октобра на стадиону Црвене звезде. Тај дерби одигран је у наелектрисаној атмосфери, Владимир Стојковић је први пут бранио гол Партизана у дербијима, а пар недеља пре тога група навијача црвено-белих је у Ђенови покушала физички да се обрачуна са њим. Све у свему, Партизам је славио са 1:0 голом Мореира, а претходила је грешка Славољуба Ђорђевићаи асистенција Клеа. Најбољу прилику за тим Александра Кристића пропустио је Каду који је у првом полувремену погодио стативу. У наставку је Партизан рутински затворио прилазе голу, запретио пар пута из контри и решио меч у своју корист. Иначе, четири дана пре ове утакмице екипа Александра Станојевића гостовала је у Браги где је поражена са 2:0.



Нису после тога црно-бели имали кикс све до проћног дела шампионата. А онда је Рад са Марком Николићем на клупи „откинуо“ бод Партизану, а три кола касније Војводина је славила у Хумској са 1:0. Коначно, 23. априла на стадиону у Хумској одигран је 140. Вечити дерби и тај дуел практично је одлучивао о шампионској титули. Звезда је, предвођена Робертом Просинечким на клупи, одиграла веома добро прво полувреме, али је у наставку Партизан опет преузео контролу и голом, за Звезду те полусезоне фаталног Принса Тејга, решио меч и шампионску трку. У сваком случају, Партизан је имао и дужу клупу и квалитетнију екипу те сезоне, па наступ у Лиги шампиона није узео данак борби за домаће трофеје.

Извор: моззартспорт

Фото: Старспорт/МН Пресс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

искрено

23.09.2018 14:47

То висе нема везе са фудбалом,Толе Рузиц иона банда Партизан првак.Сад Сеф (вуциц ) Звезда првак.Терза казе вратили смо дуг .КАКО Ако је истина ја бих њега за министра финанција.

ОДГОВОРИТЕ