Криминал све више јача у Српској

У Републици Српској се сви осјећају несигурно и криминал све више и више јача. Осјаћа се да ти криминални кругови нарочито из Србије и Црне Горе налазе своје уточиште уРепублици Српској. Криминалне групе пријете да постану јаче од републике, али уколико дође до промјена настаће једно чишћење и прављења Републике Српске као демократске творевине у којој раде институције а не криминални кругови, а ако се ова агонија настави онда ће људи наставити да масовно одлазе из Републике Српске и десиће се велики егзодус Срба под Милорадом Додиком, казао је за Вијести. ба потпредсједник НДП-а Здравко Крсмановић.

Република Српска 22.09.2018 | 23:04
Криминал све више јача у Српској
Коментаришући јучерашњу посјету руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова БиХ, Крсмановић је рекао да оно што је видљиво јесте да је Русија велика сила.

"Све оне принципијелне ствари везане за Дејтонски споразум, мислим да су на мјесту и да је Русија својом принципијелном политиком према Босни и Херцеговини на неки начин увијек имала одмјерен стзав и то је по мени једна ствар која је добра а оно што се проваличило јесте да све ово ипак има једну предизборну ноту и да се покушало у Бања Луци на неки начин то искористити у промоцију Милорада Додика и његове владе", казао је крсамнвић.

За њега поруке које су послане у Сарајеву биле су принципијелне а поруке из Бања Луке и начин понашања имао је предизборну димензију  и подршку једној политичкој групацији.

Осврћући се на убиство Давида Драгичевића, он је рекао да суштинска ствар око групе "Правда за Давида" и око убиства Давида Драгичевића јесте увиђење криминализације институција Републике Српске које покушавају да заташкају то убиство.

"То прикривање креће од предсједника РС, од министарства унутрашњих послова до Тужилаштва. Те три инстиитуције заједно са владом која је одмах требала смијенити министра унутрашњих послова који није поднио оставку послије оне срамоте конференције за медије, гдје су покушали да криминализују жртву, и да од младића направе дрогреша и кабадахију и самоубицу, а да нема тужиоца на тој конференцији, да се злоупотребљкава завод за судску медицину", казао је Крсмановић.

Наглашава да се у Републици Српској сви осјећају несигурно и криминал све више и више јача.

"Осјаћа се да ти криминални кругови нарочито из Србије и Црне Горе налазе своје уточиште у Републици Српској. То се на неки начин покушава маргинилизовати а група "Правда за Давида" се покушава представити као група која ради за интересе опозиције која нема ништа са том групом, и која једино тражи да институције Републике Српске раде а не да то буде диктатура једног човјека", рекао је Крсмановић,

БН ТВ

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Реално

22.09.2018 22:01

У Р. Српској нема ни д, од демократије. Р. Српска је власништво Баје као и све циме она располазе. Да је ово нормална дрзава(а није) и неце никад ни бити, неби владајућа секта користила дрзавне хеликоптере да се вуца по предизборним скуповима ко да су њихово приватно власниство, а не од свију нас. У нормалним дрзавама таква власт би моментално морала одзтупит са свих позиција а о кандидатури на изборима неби смјели ни помислит. Али посто ми немамо мозга тако нам и треба. Овај народ не заслузује да има хљеба јести а камоли ста друго. Па замисли ти ментални склоп једног гласаца СНСД-а, дјете му заврси сколу и нема посла, нема перспективе нема ниста све захваљујуци секти, и он опет изадзе на изборе и заокрузи секту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавина

23.09.2018 08:49

Ваш текст је супер, све је до иједне ријечи истина.Драго ми је да постоје људи као ви.поз

Name

Одборник

24.09.2018 14:32

Свака част на датој изјави опет се показује да си добар политичар и човјек,Здравко сретно до побједе и поздрав из Трнова!!!

Name

Бл

23.09.2018 01:10

Само масовни излазак на изборе мозе ово промјенити. Покушаце покрасти изборе то је сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјалта

23.09.2018 08:43

Само масовно одлазак “оваца “ у Западне земље мозе спасит нас зивот Заболи ме qраз И за РС И за Србију ...Мој зивот има предност испред свега а да не спомињем моје дјеце .. Овдје је све преце од мене И вас понаособ . Мало морген !!!

Name

Хехе

23.09.2018 04:11

Е прицај нам ти о криминалу. Лик који је патентирао криминал док је био у власти у Фоци Ко те не зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта Ко

24.09.2018 14:20

Па да није било Здравка фоча би била шупак свијета,све је урадио за фочу и фочаке и дан данас се бори као лав погледај једну скупштину и видјећеш ко је Здравко.СВИЋЕ ЗДРАВУ ДАТИ ГЛАС!!!

Name

Гара

24.09.2018 14:30

Не серендај шта ти знаш о шкрби,лик је један па један,шкрба срећно од нас са брода имаш гласове.

Name

Бањалука

23.09.2018 04:24

Па сте звали муслиманске снајперисте да смире криминал.Фујјј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подји од себе

23.09.2018 05:08

Исприцај нам мало како си градио зграду за рјесавање стамбеног питања за запослене на медицинском факултету у Фоци. Твоја фирма је тада радила и себи си малверзацијама узео цитав један спрат и укњизио на себе. Према томе немој да даље прицамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

23.09.2018 05:09

Родила те стрина одкуда ти па ниси био у петак тамо зато те нисам ни видјела али нема везе ма пусти то нека ријесе како знају у овој ситуацији најбоље цутати како је зумра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

даца

24.09.2018 14:28

господин си у сваком погледу г.Крсмановићу иду моји гласови јер је борац за Фочу и Исток Српске

Name

ПРАВДА

23.09.2018 05:34

Лукач је криминалац и злочинац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

инспектор

23.09.2018 05:40

Државни орган у којем радим од прије рата, на истој позицији као и пре 30 год. је у нечувеној фази пљачке (десетине милиона КМ), а познато је шта се и колико пљачка, ко су актери и сл. У све је укључен врх власти, главни у органу, помоћници, извршиоци... То ћу/ћемо после избора елаборисати и доставити СЗП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЈА, РС ЈЕ ЗАХВАТЛА НАРКОМАНИЈА

23.09.2018 05:53

Тренутни владари РС- ом то здушно подржавају. Ми и нисмо свјесни шта нас је задесило. Према дефиницији свјетске здравствене организације – Комитета експерата за дроге, наркоманија је стање периодичне или хроничне интоксикације штетно како за појединца, тако и за друштво, до којих долази поновљеним узумање неке дроге (природне или синтетичке). Њене караткеристике су следеће: несавладива жеља или потреба да се настави са узимањем дроге и да се до ње дође било којим средствима, тенденција да се повећа доза; зависност у психичком или физичком смислу у односу на ефектне дроге. Дакле, наркоманија или злоупотреба опојних дрога је прекомјерно, редовно узимање дроге услед чега наступа зависност (психичка, физичка или обе). Због те зависности болесник без дроге не може више живјети, има потребу за повећањем дозе, а дјеловање дроге изазива оштећење здравља и штете за друштво. У савременим условима живота, наркоманија је досегла такве размјере да се с разлогом може назвати ЕПИДЕМИЈОМ. То се огледа у чињеници да је наркоманија присутна у свим дијеловима свијета, како у богатим тако и у сиромашним државама, и у свим друштвеним слојевима. Као социјалнопатолошка појава, наркоманија има многобројне узроке и услове властитог настанка и ширења, али је она истовремено и појава која узрокује криминално понашање. ПА ЗАР ТО НИЈЕ НА СЦЕНИ РС-а. О значају наркоманије као криминогеног фактора најбоље говори податак да се у криминолошкој литератури користи и посебна појам за означавање криминалитета повезаног са дрогом, тј појам НАРКОМАНСКИ КРИМИНАЛИТЕ , при чему се истиче да се овај облик криминалитета по неким својим специфичностима издваја из контекста постојећих криминалних појава, а нека основна обиљежја упућују на његову слојевитост и диференцијалност, при чему се издвајају кривична дјела која чине сами овисници. Криминалитет са наркоманијом се у праски појављује у два основна вида, и то као криминалитет који је повезан са производњом, кријумчарењем и продајом дроге, односно са организованим криминалитетом и као криминалитет који врше наркомани под утицајем дроге или да би до ње дошли. Криминалитет повезан са производњом, кријумарењем и продајом дрога, према многим ауторима, представља типичан примјер једног од облика организованог професионалног криминалитета чији је основ дрога. ПА НЕКА НМ ЛУКАЧ ОДГОВОИ ЗАШТО ЈЕ У ВРХУ ПИРАМИДЕ КРИМИНАЛА И ДРОГЕ У БЛ А И ШИРЕ. Не може он наведено побити, јер испливава на површину КО ЈЕ ОН И СВИ ОНИ КОЈИ МУ ДОЗВОЉАВАЈУ ДА ОВАКО РАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јела

24.09.2018 14:26

Здравко свака ти је Његошева и само људи попут тебе могу водити ову нашу Р.С.

Name

НАША ПОЛИЦИЈА У РС ЈЕ КОРУМПИРАНА

23.09.2018 05:59

Присуство корупције у полицији доводи у питање могућност остваривања стратегије супротстављања корупцији, тј. спремност полиције да открива корупцијска кривична дела и њихове учиниоце и да обезбеђује личне и материјалне доказе, чиме се омогућава даљи ток кривичног поступка. Такође, корупција у полицији, исто као и коруиција у правосуђу, поспешује вршење корупцијских кривичних дела, с обзиром на чињеницу да онај који се бави корупцијом неће и предузимати мере на откривању ове негативне појаве. Према мишљењу испитаника током истраживања које је вршио Транспаренцy Интернатионал, корупција у полицији је скоро на истом нивоу као и корупција у правосуђу, што још више онемогућава ефикасност превентивног и репресивног деловања на њеном сузбијању. Наиме, 36,5% испитаника означава корупцију као много присутну у полицији, а 28,2% испитаника сматра да је она веома много присутна, док их је 22,9% мишљења да је корупција осредње присутна у полицији. На основу тих показатеља, произилази да чак 87,6% испитаника сматра да је корупција присутна у полицији. Међутим, без обзира на овај проценат присуства, ипак се не може говорити о корупцији целе полиције као значајног државног органа, већ се може говорити о корупцији појединих припадника полиције. који могу деловати индивидуално, али и организовано, и чија делатност у појединим фазама друштва може бити у мањем или већем обиму изражена. Уколико је корупција у полицији заузела по обиму значајно место, па се може говорити и о организованој корупцији, онда је логично да корумпирана полиција не може да се бори против корупције, а уколико је корупција значајно захватила и друге битне институције и органе власти, онда се од таквог корумпираног друштва не може очекивати да предузима мере на искорењењу корупције у полицији. Полицајац који заузима неко од руководећих радних места у полицији је у позицији да удовољи многим захтевима лица која су му понудила мито, било да се ради о неподношењу захтева за покретање прскршајног поступка, издавању дозволе за ношење и чување оружја, издавању путне исправе, регистрацији возила, или да као виши старешина у хијерархији, захтева од потчињеног да поступи онако како он тражи, као и да таквим притисцима тера друте да учине недозвољену радњу, а он прими накнаду на име учињене услуге. Опрема за полицију. често се купује непосредном погодбом одговорног лица са добављачем кога он сам бира, па се роба плаћа по цени већој од стварне, а у неким случајевима се и не тражи да се испоручи сва купљена и скупо плаћена роба. За такву услуту увек следује и противуслуга, што је типично за подмићивање као карактеристичан облик корупције. Присутни су и случајеви када полицијски руководилац спречи подношење кривичне иријаве или не дозволи да се ради на откривању и доказивању неког кривичног дела, код којег сс као учинилац појављује лице на некој функцији или са друштвеним утицајем, што полицајцу гарантује опстанак или напредовање у служби, али и пружање других погодности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАСТО ДОЗВОЉАВАМО ПРАВОСУЂУ ДА БУДЕ КРИМИНАЛНО

23.09.2018 06:01

Корупција у правосуђу је један од најопаснијих видова корупције, јер директно негативно делује на функционисање правосудног система као једне од битних државних функција, она омогућава да се умањи или избегне кривична одговорност. Свим учесницима у ланцу корупције постаје јасно да се на такав начин може избећи одговорност за корупцију, што остварује и одређени утицај на потенцијалне учиниоце корупцијских кривичних дела, отварајући пут ширењу корупције и у другим областима. Слободно судијско уверење, односно слободна оцена доказа од стране суда даје широке могућности за корупцију, јер се у оквиру слободне оцене доказа могу направити пропусти у корист окривљеног, које је веома тешко утврђивати. Специфичност корупције у правосуђу огледа се и у томе што добијена корист не мора у свакој ситуацији да представља и неку материјалну добит, већ може да се испољи и у остваривању неких личних жеља, задовољењу одређених интереса, као што су бољи статус, већа плата, одређене услуте члановима породице, па чак и нека политичка функција. Такође, у правосуђу је одувек био присутан одређени притисак моћних политичких и привредних фактора на судије и тужиоце, који је понекад ишао и до претње да се поједини носиоци правосудне функције смене, уколико се донесе одлука супротно захтевима моћника. На присутност корупције у правосуђу Републике Српске указује и податак да је 35,1% испитаника мишљења да је корупција много присутна, 29,3% даје веома много присутна, а даје присуство корупције у правосуђу осредње изјавило их је 24,5%, из чега се констатује да је 88,9% испитаника мишљења да је корупција присутна у правосуђу. Једна БиХ грађанка објашњава како корупција правосуђа изгледа у пракси: „ Недавно сам куповала стан и да бих овјерила купопродајни уговор, морала сам у суду да овјерим тај уговор, речено ми је да ћу то пуно лакше урадити ако у коверту ставим 20 марака. И не само ја. Људи који су чекали нису о томе причали, али смо вани разговарали о томе и видјела сам да то тако функционише. Значи за једну овјеру уговора која траје 10 минута службеница добије 20 марака а мјесечно то изађе преко двије-три хиљаде марака."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

23.09.2018 06:28

Каква је ситуација у Брчком? Овди у Брчко Брчко дргирају се око избора, матре ми. Нашли вагу вагу за дрогу. Дргирају се матре ми све око избора. Нашли куртона има фукси, курви матре ми. Конзумирају ли алкохол? Узимају дрогу фиксају се, нашли игле полиција овди у Брчо дисрикт. Конзумирају ли алкохол? Коо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

23.09.2018 06:58

Опозиција би требала напустити промоције и кренути са народом на тргове у свим градовима РС, вожд се не скида изборима, то је само прича за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.09.2018 11:15

Волим и ја твоју дрзаву.

Name

Зути

23.09.2018 07:14

Ти лазове цути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

24.09.2018 14:22

Здравкан је ћаћа,срећно Здравко до побједе.СВИЋЕЕЕ!!!!

Name

Новоматиц Адмирал

23.09.2018 21:54

Криминални кругови са Додиком на челу већ десет година перу новац преко фирми НОВО РС доо и РСА Гаминг доо и са таквим новцем финансирају своје послушнике у институцијама Републике Српске који те исте институције подредили заштиту прања новца преко наведених фирми!

ОДГОВОРИТЕ