СП: Орлови, вријеме је за скидање француског проклетства!

Уколико желе пласман међу шест најбољих селекција планете, српски одбојкаши морају да победе Триколоре које нису добили седам година.

Остали спортови 21.09.2018 | 12:45
СП: Орлови, вријеме је за скидање француског проклетства!
Креће "чистилиште" на Светском првенству у Италији и Бугарској. У првој рунди није било изненађење, свих 16 најбољи су ту, али сада креће пакао. Сви бодови из прве фазе пренели су се у ову, а у последњој рунди пред полуфинале има места само за шест репрезентација (победници група и две најбоље другопласиране).

После маестралне победе у трилер завршници против европског шампиона Русије пред изабраницима Николе Грбића је паклени задатак. Пут до Ф6 води преко Француске и браниоца светске круне Пољске. У петак најтежи могући ривал - Француска. Добијали су српски одбојкаши претходних сезона све велесиле, али је једна селекција остала немогућа мисија. Пуних седам година, Србија на великим такмичењима (не рачунамо тријумф у пријатељским мечевима) није добила Триколоре.

Последњи пут, Орлови су славили против Француза 15. септембра 2011. године на Европском првенству. После тога траје пост. Осам мечева у низу добили су Галски петлови, који су фаворити у данашњем мечу.

"Француска је једна од екипа које нам не леже последњих година на великим званичним утакмицама. Овог лета на припремама смо одиграли изједначена два меча са по 3:2 у сетовима и измењеним саставима. Сада Французи нису толико убедљиви и не играју толико добро као прошле године и у Лиги нација, али када дође овако важна утакмица очекујем да ће одиграти најбољу одбојку. Победа против њих би нам јако помогла да се приближимо пласману у следећи круг", рекао је селектор Никола Грбић.

Ове године Србија је играла два пута са четом Лорана Тилија и не само да ниједном нисмо победили него нисмо освојили ни сет. Додуше, оба пута су српски одбојкаши били гости у Лиги нација, прво у Екс ан Провансу, а онда и на завршном турниру новоформираног такмичење у Лилу, када су Триколори прегазили нашу репрезентацију.

Лоша традиција не брине много нашег средњег блокера Марка Подрашчанина.

"Француска је селекција која дуго игра заједно и осваја много трофеја последњих година. Радује ме што доносимо у Варну 12 бодова и четири победе. Одиграли смо добро први део турнира, види се напредак, из утакмице у утакмицу играмо све боље", оптимиста је одбојкаш са најдужим стажом у репрезентацији Србије.

Највећа опасност по наш тим је луцидни примач сервиса Ервин Нгапет, који је дрес Модене овог лета заменио за онај четвороструког шампиона Европе, Зенита из Казања. Он је са 67 поена најефикаснији одбојкаш Француске у првој рунди. Пре Светског првенства имао је повреду трбушног зида, али се опоравио и ударна је игла Француза. Уз њега, ефикасан је и коректор Стефан Боје. Техничар је искусни Бенжамин Тонуити, а ту је и други примача сервиса Кевин Тили, иначе син селектора. По многима најбољи либеро света је Жења Гребеников, који је овог лета прешао из Лубеа у Трентино. У нашој селекцији најефикаснији играч је Урош Ковачевић са 56 поена, док Срећко Лисинац има 54.

За разлику од српских одбојкаша који су изгубили дан јер су се селили из Барија у Варну, Французи не мрдају из Бугарске, с тим да су први део шампионата одиграли у Русеу. Француска није тако силна на СП као што је била у Лиги нација. Изгубила је два пута и то после пет сетова од Бразила и Холандије, што је била сензација. Србија има победу више и бод више пренесен у другој фази, што може на крају да буде и пресудно.

У другом мечу наше групе, Пољска, која је уз домаћина Италију једина пренела свих 15 бодова, не би требало да има проблема са Аргентином, која је већ сада без шансе за другу рунду. Занимљиво, последњих осам година скор је 16:0 за Пољаке, који бране титулу од пре четири године на свом терену.

Најпријатније изненађење прве рунде је Холандија, која је победила фаворите, Бразил и Француску. Међутим, сада "лале" иду на ноге Русији, која после два пораза од САД и Србије више нема права на кикс. Очекује се да Зборнаја команда предвођена Максимом Михајловим и Дмитријем Мусерским лагано преслиша Холанђане. Фаворити за медаљу Италијани и Бразицли имају лак посао против Финске, односно Аустралије, док САД у дербију Северне Америке играју са Канађанима. Чета Стефана Антиге уме да изненади, али Амриканци на шампионату игра одлично, без пораза су и очекује наставе ореол непобедивости.

После прве фазе такмичење најефикаснији одбојкаш је Бразилац Валас де Соуза са 87 поена, четири више од звезде Италије Ивана Зајцева, док је Словенац Тине Урнаут сакупио 82.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар