Прича: Овај Партизан већ пише историју!

Одбрана и последњи дани - а шта ћемо са нападом? Задња линија није била овако добра 48 година, а не памти се слабија офанзива још од 1989. године. . .

Фудбал 21.09.2018 | 23:56
Прича: Овај Партизан већ пише историју!
Фудбалери Партизана минималном победом над Радом купили су какав-такав мир у кући за припрему предстојећег 158. Вечитог дербија који се игра у недељу на стадиону у Хумској, а после уводних осам кола постоје два статистичка податка која су обележила игре београдских црно-белих, а могу да замаскирају или открију проблем, зависи из ког угла се анализира ситуација.

Податак који привлачи пажњу чим се баци поглед на табелу Суперлиге, а служи на понос тренеру Зорану Мирковићу, је број примљених голова. У првих осам кола само два пута се затресла мрежа црно-белих и то је најбољи учинак, у поменутом интервалу на старту шампионата, још од сезоне 1970/71. Дакле, безмало 48 година је прошло од те задње линије црно-белих која у првих осам кола шампионата Југославије није примила гол! Тада су одбрану црно-белих чинили Надовеза, Дамјановић, Петровић и пре свих легендарни Благоје Пауновић.

Свих наредних година, до ове сезоне, одбране црно-белих су били знатно слабије барем када се гледа оком статистике. У уводних осам мечева највећи терет у одбрани изнели су штопери Марк Валијенте и Светозар Марковић, и имењаци, односно презимењаци - Немање Милетићи, на десном и левом беку. Иако су се ови момци налазили и на мети критика навијача у актуелној сезони, јер руку на срце, одбрана црно-белих је умела често да "заплива" и испадне из игре, за сада када се подвуче црта у смислу статистке, то делује више него добро.

Поготово што Партизан некако традиционално више пажње поклања нападу него одбрани. Поређења ради, ако узмемо ближу прошлост, пре три године Партизан је у уводних осам мечева шампионата примио чак 12 голова. А најближа овосезонском учинку у дефанзиви била је она екипа из сезоне 2011/12 под вођством Александра Станојевића која је дозволила ривалима да јој само три пута затресе мрежу. Ипак, једно је Суперлига, а друго је Европа, што је Партизанова одбрана осетила на својој кожи против Бешикташа. Нови велики и прави тест за дефанзивце црно-белих биће управо предстојећи Вечити дерби.

Е сад, долази на ред проблем. Дакле, оно што је симптоматично од почетка сезоне да Партизан постиже мало голова, дао је осам на исто толико суперлигашких утакмица. Када говоримо о нападу црно-белих, само на једном мечу су у домаћем шампионату затресли мрежу противника више пута - било је то против Мачве у Шапцу, када су славили са 3:1. Преосталих пет победа, од тога једна још под вођством Мирослава Ђукића, а остале када је тренер већ постао Зоран Мирковић, биле су са по 1:0.

Гледајући учинак по броју постигнутих голова у првих осам кола, ово је најслабије издање Партизана још од сезоне 1989/90, када су црно-бели само седам пута затресели противничке мреже. Иако статистика не мора увек нужно да буде меродавна, овај податак свакако представља тему за размишљање, па и бригу за стручни штаб и навијаче београдских црно-белих.

У таквој ситуација највећи "терет" постизања голова понели су везиста Данило Пантић и репрезентативац Зеленортских Острва Рикардо који су постигли по два суперлигашка гола. А до сада су се по једном у стрелце уписали Светозар Марковић, Марко Јанковић, Немања Николић и Огњен Ожеговић који је у међувремену отишао на позајмицу у руског прволигаша Арсенал из Туле. Имајући у виду да је Партизан кроз традицију своје фудбалске школе и нападачку филозофију стручњака који су своја имена уградили у темеље клуба из Хумске, јасно је да је управо то сегмент који Мирковић мора да покуша да поправи што пре, мада је питање да ли је дерби са ривалом који има уиграну одбрану попут Црвене звезде реална шанса за то.

Права прилика свакако јесте, јер ако би баш у недељу у Хумској успели да постигну, рецимо, два гола, то би била и својеврсна потврда офанзивног квалитета ове екипе црно-белих. Мада, требало би имати у виду и да је Мирковић својевремено био члан Јувентуса, а добро је познато како је Стара дама кроз историју често била кадар да минималцима руши све на путу до трофеја...

Извор: моззартспорт

Фото: Старспорт

Коментари / 0

Оставите коментар