АБА СК: Будућност је преживела! Ова Игокеа је баш добра!

Мучење Будућности, али победа за полуфинале са Партизаном! Кошаркаши Будућности победили су домаћина АБА Суперкупа Игокеу у четвртфиналу резултатом 90:86 (19:21, 20:24, 25:22, 26:19).  Шампион се провукао, иде на мегдан Партизану.  Александровчани у дуелу са актуелним шампионом АБА лиге нису успјели изборити пласман међу четири најбоље екипе у АБА Суперкупу. Будућност - Партизан, у мечу за финале.  Игокеа водила у већем току сусрета, али је у последњој четвртини положила оружје.

Кошарка 20.09.2018 | 23:10
АБА СК: Будућност је преживела! Ова Игокеа је баш добра!
Будућност је победом над Игокеом остварила пласман у полуфинале такмичења, а за финале бориће се са Партизаном.

Црно-бели су раније током дана били бољи од Морнара из Бара резултатом 91:77.

Домаћин Суперкупа Игокеа много је боље отворила дуел и добрим залагањем у одбрани и напада имала вођство после прве деонице.

Будућност је заиграла боље средином друге четвртине, али је Игокеа неутралисала све напоре шампиона АБА лиге и на паузу отишла са солидних +5.

У трећем кварталу Будућност је кренула да се "буди", међутим Игокеа је још једанпут стала на пут повратку Подгоричана и "одлепила" се на десет поена предности.

Ипак, Никола Ивановић је неким соло акцијама, уз помоћ Котија Кларка, довео своју екипу на само два поена заостатка пред последњих десет минута.

Будућност је на "крилима" доброг краја треће деонице почела четврту, играла одлично у нападу и много боље у одбрани. Шампион АБА лиге је дошао до +8, али је онда ушао у серију непромишљених грешака и неспомтрених потеза.

Ерл Кларк је доста доприниосио у нападу, али га није било у одбрани. Тренер Подгоричана Џикић је играо са јако ниском петорком, која је имала своје предности, али и мане.

Орландо Џонсон, нови играч Игокее, био је најбољи појединац своје екипе, али је неким залетањима у финишу меча ипак пропустио прилику да врати свој тим у меч.

Игокеа је имала два слободна бацања да дође на само један поен минуса на 28 секунди до краја, после глупог фаула Котија Кларка, али је Адамовић био половичан. Гордић је био оба пута прецизан, одвео своју екипу на +4 и тиме решио меч.

Немања Гордић је меч завршио са 19 поена и шест асистенција, по 15 су имали Ерл Кларк и Никола Ивановић, а поен мање убацио је Алекса Илић.

Код поражених домаћина истакао се поменути Орландо Џонсон са 18 поена, а Тома Зубчић убацио је 21 уз шест скокова. Још једини двоцифрени био је Сава Лешић са 12 поена.

Кошаркашки Игокее нису успјели изненадити фаворизовану Будућност, која је након веома занимљивог меча у Лакташима успјела изборити пласман у полуфинале АБА Суперкупа, гдје ће јој ривал бити Партизан.

Подгоричани су славили 90:86, иако су домаћи играчи у неколико наврата имали чак и двоцифрену предност, коју нису знали да сачувају.

БУДУЋНОСТ - ИГОКЕА 90:86 (19:21, 20:24, 25:22, 26:19)

У све четири четвртине играло се практично по истом принципу.

Александровчани су уводне минуте искористили да направе предност, коју су Подгоричани из квартала у квартал стизали, а на крају, у посљедњих пет минута, успјели и да престигну.

Тим Ненада Трајковића средином друге четвртине имао је и вођство од 12 поена, али брзо се топила та предност домаћег тима.

Практично 35 минута Игокеа је била у игри, а онда је кренула фуриозна серија актуелног шампиона, који у посљедњих пет минута одбио све нападе ривала.

Потпуно је стао шут домаћина, који није успијевао да поентира ни са линије пенала, па је црногорски тим на крају заслужено изборио пласман међу четири најбоља тима на турниру у Лакташима.

Будућност је имала четири играча са двоцифреним учинком, од којих се издвојио Немања Гордић са 19 поена и шест асистенција.

Сјајно вече имао је и Александар Илић, који је осим 14 поена и седам скокова, имао и неколико атрактивних закуцавања. Ерл Кларк и Никола Ивановић сусрет су окончали са по 15 поена.

Иако је тек стигао у редове "игоса", Орландо Џонсон показао је већ у првом мечу да ће бити велико појачање. Постигао је 18 поена, додао пет скокова, те уз Томислава Зубчића, који је убацио 21 поен, био најефикаснији у пораженом саставу.

Свашта је могло да се очекује на старту овогодишњег издања Суперкупа АБА лиге, али да Будућност буде на конопцима - тешко! Иако је готово три пуне четвртине добијала ударце од домаћина овог турнира, екипа Александра Џикића се, попут Рокија Балбое из култног филмског остварења, уздигла, нашла нову снагу и у кратком енергетском набоју победили Игокеу - 90:86 (19:21, 20:24, 25:22, 26:19).

И то је квалитет који ће Будућност вероватно покушати да експлоатише! Добра је ова Игокеа, има доста потенцијала, али Немања Гордић и Никола Ивановић су и даље тандем који доноси победе. Уосталом, не треба подсећати да су баш њих двојица пресудили Црвеној звезди и донели титулу Јадранске лиге у Подгорицу. Заједно су убацили 34 поена, а пре свега имали огроман утицај на велики преокрет у последњој четвртини, када је Игокеа само на тренутак спустила борбени гард и дозволила да буде разбијена. Јесте се Игокеа враћала у живот преко изузетно расположених и искусних Орланда Џонсона и Томислава Зубчића, али су они промашили можда и кључне шутеве на уласку у последњи минут. Први након чак два узастопна уласка на кош без много резона, други са пенала. Са исте позиције је тријумф запечатио Гордић.

Све у свему - фантастичан меч у Лакташима!

Ако се по јутру дан познаје, Ненад Трајковић је скоцкао врло занимљив тим. Засигурно за много бољи пласман и учинак прошлосезонских 7-15 и десетог места на табели. Прерано је причати о дометима, али заиста не би било никакво изненађење ако ову екипу будемо видели у борби за плеј-оф. Но, о томе другом приликом...

Свакако су оправдали онај вишегодишњи епитет тврде екипе, која зна да помути рачуне чак и далеко бољима од себе...

Оно што је Игокеа показала против актуелног шампиона може да охрабри све у Александровцу! Видело се то још током припрема, али Томислав Зубчић и Сава Лешић већ су се у првој такмичарској утакмици показали да ће бити велика опасност за сваког такмаца. Скупили су 33 поена, с тим што је хрватски дугајлија имао чак 21 кош и шест скокова. Нису остајали дужни Ерлу Кларку и Алекси Илићу ниједног тренутка и нападачки су знали да узврате ударац кад год би исти стигао с друге стране. Управо су Зубчић и Лешић држали тај офанзивни баланс и практично неутрализовали учинак двојице водећи стрелаца Ђетића у добром делу утакмице. То је оставило простора остатку тима да се разигра, а посебно врло добром Орланду Џонсону, Роберту Рикићу иЂорђу Милошевићу, што је и правило разлику у добром делу утакмице правило разлику. Али, када је највише требало - није...

Цело прво полувреме Игокеа је диктирала темпо, доминирала у скоку и што је много важно - натерала противника на више грешака и лоших одлука из игре. Пре свега - Игокеа је изгледала као прави тим! Што се није могло рећ иза Будућност, где се највећи . Много је различитих карактера довео Александар Џикић и без обзира на резултат у Лакташима, евидентно је да га чека велики посао и да ће му бити потребно времена да посложи коцкице и направи добру хемију, уз игру какву жели. Додуше, у то ће морати да уклопи и Данила Николића и прву звезду Едвина Џексона, који су пропустили меч у Лакташима.

Много тога се видело у трећој деоници. Будућност је ухватила противника у машину у првих неколико акција, али када Игокеа није пала, бранилац регионалног тона почео је да губи конце. Било је ту неколико шутева без резона, чак неки нису завршили ни на обручу, ни табли... Оно што, опет, Џикић има у односу на свог колегу с клупе Игокее јесте - много нападачких опција! Заиста много... Ивановић, Ерл и Коти Кларк, Гордић, Илић... 

Чак и када ствари нису изгледале добро по Будућност, изнедрили су се неки велики погоци... Две везане тројке Ивановића, па неколико препознатљивих двокорака неухватљивог Гордића, те Илићевих потеза из другог плана. Тако је, уосталом, Будућност избегла да Игокеа оде предалеко. Учинило се после велике серије домаћина и резултата 62:52, али Џикић је из рукава извукао карту - прошлогодишњег састава. Занимљиво је изгледало, али после тог двоцифреног заостатка Ђетиће је у живот вратила петорка Ивановић, Поповић, Гордић, Шеховић, Баровић. Дакле, комплетна петорка из шампионског похода у АБА лиги. 

Када је Џикић пронашао жицу свом тиму, а Будућност кренула да меље, повратка за Игокеу није било. Упркос великој жељи и труду... Руке су постале тешке, премало игре из првог дела и храбрости да се преузме одговорност. Будућност је само „калемила“ разлику и довршила посао. 

БУДУЋНОСТ: Ивановић 15 (5 ас), Су. Шеховић 9, Е. Кларк 15 (7 ск, 3 ас, 4 изгл), Баровић 4, К. Кларк 9 (8 ск), Се. Шеховић, Старовлах, Гордић 19 (6 ас, 3 укрл), Илић 14 (7 ск), Крефт 1, Николић, Поповић 4.

ИГОКЕА: Џонсон 18 (5 ск, 3 ас), Адамовић 7 (4 ас), Кел, Талић, Лешић 12 (5 ск), Зубчић 21 (6 ск), Милошевић 4 (4 ас), Радивојевић 2 (4 ск), Илић 4, Рикић 7, Лорбек 6, Гевин 5.

Суперкуп АБА лиге:

четвртфинале – четвртак:

Партизан – Морнар 91:77
Будућност – Игокеа 90:86

петак:

18.00 Цедевита – Задар (3)
20.30 Црвена звезда – Олимпија (4)

полуфинале – субота:

18.00 Партизан – Будућност
20.30 победници (3) и (4)

недеља:

21.00 финале

Извор: Б92/мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар