Тука: Држе ме мотивација и вјера у себе!

Најбољи бх. атлетичар Амел Тука у суботу на Екипном првенству Босне и Херцеговине у Зеници трком на 400 м завршава сезону.

Остали спортови 21.09.2018 | 16:45
Тука: Држе ме мотивација и вјера у себе!
Најбољи босанскохерцеговачки атлетичар Амел Тука у суботу на Екипном првенству Босне и Херцеговине у Зеници трком на 400 м завршава сезону, коју је обиљежио добар почетак, али и тежа повреда која га је удаљила од зацтраног циља и нових врхунских резултата.

"У суботу ме очекује посљедња утрка ове сезоне. На захтјев мог тенера Ђанија Гидинија трчаћу дионицу на 400 м. Мој АК Зеница покушаће да обрани титулу првака БиХ и ове године. Иако је крај сезоне и многи чекају паузу послије бурне сезоне на Првенству се очекују добри резултати. Послије Европског првенства у Берлину искористио сам паузу да се спремим за утрку на 400 м и једва чекам суботу да завршим ову сезону", казао је Тука на данашњој прес-конференцији.

У осврту на сезону на измаку, Тука је казао да је од јануара био више него задовољан.

"Од почетка припрема за ову сезону одлуком тренера нисам се припремао за дворанска такмичења из разлога што сам имао повреду од прошле године на дворанском такмичењу у Београду. Тренер је одлучио да пропустимо тај дио сезоне јер су кривине у дворани јако оштре и врло лако може доћи до повреде. Ипак, био сам спреман да трчим неке утрке. Тако сам истрчао рекорд Балкана који је био стар 30 година", казао је Тука.

Поред тога истрчао је и други најбољи резултат у Европи ове године у дворани.

"Осјећао сам се феноменално. Разлог за то био је што ми је тренер вратио програм који сам радио 2014. и 2015. године. Након двије године одлучили смо да се вратимо на тај програм који ми одговора. Тако сам у Београду истрчао нови рекорд БиХ на 400 м - 47,14 секунди и био презадовољан тим дијелом, који ми је дао јаку мотивацију за љетни дио сезоне гдје сам очекивао повратак на своје врхунске резултате", казао је Тука.

На првој трци сезоне у Дијамантској лиги у Риму (31. маја), Тука је дионицу 800 м истрчао у времену 1.45.68, али је послије тога дошла тежа повреда стопала, због које је услиједила једномјесечна пауза.

"Тренирао сам напорно за љетна такмичења, нисам имао накакву паузу и дошло је до теже повреде стопала. Морао сам пропустити читав јуни. Када је ми је било најпотребније да имам трке и брусим форму, морао сам пропустити тренинге, тренирао сам само у базену, теретани и бициклу. Тиме само покушао одржавати форму, али дисциплина коју ја трчим на 800 м је јако захтјевна и пауза од само седама дана вас може пуно коштати", наглашава Тука.

То се показало на ЕП у Берлину на којем се није успио пласирати у финале.

"Био сам свјеж у квалификацијама, осјећао сам се добро, међутим кад је за два дана дошао наступ у полуфиналу осјетио сам ту паузу од мјесец дана и једноставно ноге нису могле поднијети другу трку. Послије те трке драго ми је да сам изашао здрав. Неке ствари не могу се спријечити и утјецати на њих, тренирамо напорно, атлетика је таква да су и повреде саставни дио. Оно што ме држи је моја мотивација и вјера у самог себе. Због тога знам да се могу вратити на свој ниво", казао је Тука.

Припреме за нову сезону Тука ће почети већ наредне седмице када путује у Сплит, гдје ће договорити сарадњу са нутриционистом која је водила славну хрватску скакачицу у вис Блаку Влашић.

"Прво веће такмичење које ме очекује почетком наредне године биће Европско дворанско првенство у Глазгову, којем ћу се максимално посветити. Нећу имати дугу паузу, неких седам до 10 дана, јер паузирао сам читав јуни због повреде. Рекао сам тренеру да желим одмах да наставим с тренинзима и да се што боље припремим за наступе у дворани", завршио је Тука.

Извор: мондо.ба/Фена

Коментари / 0

Оставите коментар