Прича: Ево зашто Савићевић није дошао у Партизан...

Дугогодишњи функционер Партизана Жарко Зечевић открио детаље из прошлости клуба, како су и зашто црно-белима измакли Дејан Савићевић, Дарко Панчев, како је "отет" Предраг Мијатовић, ко је заслужан за долазак Ивице Осима за тренера. . .

Фудбал 21.09.2018 | 00:00
Прича: Ево зашто Савићевић није дошао у Партизан...
Жарко Зечевић је својевремено био један од највештијих и најмоћнијих спортских (фудбалских) функционера који су радили у српском и југословенском фудбалу.

Као дугогодишњи генерални секретар ФК Партизан Зечевић је био актер многих важних, па и историјских догађаја у српском, тада југословенском фудбалу, сведок разних ситуација, које се данас препричавају са дозом носталгије.

У интервјуу за ТВ Партизан, Зечевић је говорио о чувеном "Шајберовом колу", који су играчи из Црвене звезде били на корак да обуку црно-бели дрес...

Једна од најзанимљивијих прича је, свакако, она о недоласку Дејана Савићевића у Партизан. Дејан Савићевић је отишао у Црвену звезду и са њом освојио титулу еврпског шампиона (један је од најзаслужнијих за то), а мало је недостајало да још један члан те златне Звездине генерације - Дарко Панчев - такође "скрене" на Аутокоманди мало повише.

Дејан Савићевић је син великог навијача Партизана. И то је важно за ову причу.

"Кад преговарате са црногорским играчима, онда не преговарате са играчима него са родитељима. Када смо преговарали са Савићевићем, у кући једног нашег функционера, и кад смо кренули горе на спрат да причамо са Савићевићем његов отац је кренуо са нама. Тај функционер му је рекао: 'Не, не треба ти да идеш, договорићемо се ми са Дејом сами'. Тог тренутка је пукао тај трансфер", присетио се Зечевић.

За разлику од Савићевића, Партизан је успео да се домогне другог изузетног црногорског фудбалера - Предрага Мијатовића. Он је већ био виђен као нови играч сплитског Хајдука.

"Што се тиче Пеђе Мијатовића, није се разговарало са њим, него са његовим оцем. Кад смо били у Подгорици, он је практично кренуо за Сплит, али смо га вратили на пола пута. Привели смо га минут до 12 и он је потписао за Партизан, захваљујући његовом оцу. Мијатовић је један од најбољих играча Партизана свих времена, да ми не замери неко од играча из старијих генерација који су били изузетне личности и фудбалери, да напоменем да смо били први финалисти Купа еврпских шампиона 1966. године... Мијатовић је оставио изузетан трагх у Партузану, дао је велики допринос Партизановим титулама и после се доказао у Валенсији и Реал Мадриду", рекао је Зечевић.

Зечевић је дошао у СД Партизан 1978. године, а од 1985. године је на функцији генералног секретара ФК Партизана. Поклопило се то са оним чувеним колом југословенске лиге које је поништено због, како је објаснио тадашњи председник Фудбалског савеза Југославије Славко Шајбер, малтене цело коло намештено. Наложио је да се поново одиграју све утакмице. Партизан је то одбио.

"Партизан је те године играо најбоље и заслужено смо освојили титлу, добили смо Хајдук у Сплиту, Динамо у Загребу, мање-више клубове из БиХ на њиховим теренима... У том последњем колу, да не кажем чија машинерија и каква је радила у то време, једноставно, били смо на становишту да не треба да играмо поново, јер смо заиста заслужено постали прваци државе. Сад са ове временске дистанце, кад размишљам о том времену, играли бисмо сигурно поново ту утакмицу, и сваки пут бисмо понављали утакмицу, опет бисмо дали један гол више", рекао је Зечевић.

Због одузимања титуле Партизан те сезоне није играо Куп европских шампиона (уместо њега играла је Црвена звезда), а ни наредне због казне одузимања бодова, већ је у елитно такмичење ишао скопски Вардар. То се одразило и на трансфере, јер је Партизан желео да доведе Дарка Панчева.

"У том периоду је требало да дођу неки играчи који су прешли у Црвену звезду, која је уместо Партизана играо Лигу шампиона, пре свега мислим на Дарка Панчева, који је био безецован са наше стране, али је због разних ствари, пре свега неразумевања појединаца у управи Партизана, па се то одуговлачило и он је отишао у Звезду. Мислим да би он дао тада већи квалитет да је дошао у Партизан".

У време Зечевића догодила се и једна од највећих трансфер-бомби у историји српског/југословенског фудбала. Најбољи играч Звезде Милко Ђуровски прешао је у Партизан.

"Милко је био незадовољан статусом у Црвеној звезди, истицао му је уговор. Имао је породицу, желео је сопствени стан, Звезда му није изашла у сусрет у том погледу. Ми смо 3, 4 месеца пре прелазног рока, са њим направили договор, а он се тог договора чврсто држао. Првог дана прелазног рока ми смо му дали стан, испунили смо му све услове које је тражио. Сад кад причам о томе то јесте било спектакуларно, али то се дешава када играчима истичу уговори".

У истом прелазном року, Партизан је довео још двојицу великих фудбалера.

Сречко Катанец је дошао из загребачког Динама.

"Ћира није био задовољан његовим играма у Динаму, а ми смо то начули начули. Ја сам позвао Ћиру Блажевића и питао га: 'Тата, је л' би пустио ти тог играча?'. Одговорио ми је: 'Сине, ево одмах, нема проблема'. Нисмо се дуго договарали и Катанец је прешао у Патизан и одиграо је на врхунском нивоу, па је прешао у Штутгарт и направио лепу каријеру. Један је од играча који је оставио трага у Партизану".

Фадиљ Вокри, који је недавно преминуо, дошао је тада из Приштине.

"Са Вокријем смо врло брзо направили договор. Он је рекао да има жељу да игра у Партизану. На 7 дана пре почетка припрема, Вокри ме зове и каже: 'Тата, имам проблем, повредио сам се, искренуо сам зглоб, ја не могу, нисам покварен, не бих да кварим целу причу, не бих да дођем повређен, није у реду'. Ја му кажем: 'Е, Фадиље, дођи, иди на припреме и заврши свој део посла'. И он је оставио велики траг у Партизану. Фадиљ је био изузетно коректна и позивина личност, изванредан играч".

Тандем који је дуго година водио Партизан био је Зечевић-Ненад Бјековић. Последњих година њих двојица су се мимоишли, сада су на различитим, да не кажемо супротстављеним странама. Ипак, Зечевић је одао признање Бјековићу за поједине потезе које је правио као спортски директор.

Ту је пре свега мислио на ангажовање великог тренера - Ивице Осима, пред рат и распад бивше Југославије.

"Осим је дошао у Партизан највише захваљујући Бјековићу, који је био пријатељ са њим. Сви у клубу су желели да Осим дође, али је Бјековић био једини који је то могао да заврши. Сећам се да смо код Ненада у кући причали са Осимом од поноћи до 7 ујутру, а да готово да нисмо ни помињали његов долазак у Партизан, причали смо о свему. У 7 ујутру смо се све договорили. Ивица Осим је унео нови дух у стручни рад Партизана, а Љубиша Тумбаковић који га је наследио као његов ученик је направио изузетан напредак у игри Партизана што је као основу дао Ивица Осим".

Зечевић је одао признање Бјековићу и за храбру одлуку да анонимног, младог тренера Љубишу Тумбаковића гурне у ватру.

"Путовали смо за Истанбул и Бјековић ми је тада рекао: 'Знаш кога ћу да доведем за тренера? Љубишу Тумбаковића'. Ја га погледам и питам га: 'Је л' ме зезаш? Па, како мислиш да убедимо Управни одбор у то?' Међутим, кад им је Ненад изнео идеју, сви су једногласно прихватили и испоставило се да је имао изванредан осећај", испричао је Зечевић. 

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Увијек Режимски Југо Тим

21.09.2018 06:33

Отимали су играче од оснивања.У овом случају Савичевићу и Панчеву су се осветили тако што су им уручили позив за Војску када су потписали за Црвену Звезду.

ОДГОВОРИТЕ