Интервју: Нови амбасадор АБА лиге - Жарко Паспаљ...

Нећу о политици у спорту! Визија сваког клуба морају да буду - млади играчи.  „Сваке године долазе нови странци, доста пара се троши на пролазне ствари“.

Кошарка 20.09.2018 | 22:45
Интервју: Нови амбасадор АБА лиге - Жарко Паспаљ...
Жарко Паспаљ се вратио кошарци у региону! 

Легенда која је игри под обручима дала много тога претходних деценија данас је и званично постављена за првог амбасадора АБА лиге, што је озваничено током свечаности у Лакташима. Паспаљ је нову функцију дочекао насмејан, спреман и оран да својим утицајем помогне да се кошарка у региону врати на стазе старе славе, а и да клубови направе позитивне кораке напред у свом функционисању и раду. 

Као и сваки пут, Паспаљ је био врло отворен за разговоре о многим важним темама...

"Лепа идеја мојих пријатеља који подржавају Јадранску лигу. Ратосиљали су се највећег проблема функционисања једне озбиљне кошаркашке лиге - проблема с новцем. Пошто је ово нова функција, питали су ме да ли имам неки кодекс понашања, шта треба да радим... Али, ја кажем - треба да будем само ја. Досад ми је то добро ишло", поручује легендарни ас.

Како сам истиче - пресрећан је што је преузео функцију амбасадора АБА лиге и јако се радује послу који га чека.

"Не бих да се бавим политиком у спорту, то сам већ видео... Не бих ни да се бавим стварима које могу да буду оптерећујуће... Ово је једна ствар где могу да провучем оно што сам ја, да поделим своја искуства. Ова лига је добра, може да буде и много боља. Добро је време, морамо да схватимо да квалитет доносе организација и поверење које та организација мора да спроведе међу нама. Да ли је тога било, нисам баш сигуран, али то може да се промени. То може да се догоди и у локалу, да сваки тим сам утиче на те позитивне промене".

Чињеница је да се све више клубова у Европи окреће искусним играчима, а да млади, талентовани момци добијају мање простора, те да су ретки клубови који указују шансу онима чије време тек долази... Паспаљ има тачно спремљен план како би ствари могле да се промене.

"Ја лично мислим да визија у спорту треба да буду млади играчи. Потпуно разумем да без новца тимови не могу да функционишу, па се зато неки враћају раду са младима. Сваки тим треба да има стратегију, а основна стратегија треба да буде рад са младим играчима. Професионалне обавезе су једно, али сви треба да се врате неким почецима. Тако се праве дугорочни планови. Новца некад има више или мање, али оно што клуб зацрта, то не треба да се мења, небитно ко је председник. Сваке године долазе нови странци, доста пара се троши на пролазне ствари. Треба да се поставе школе кошарке. Можда звучи утопијски, али треба да се вратимо у време када смо производили добре младе играче. Сходно садашњим условима, који су се сада значајно променили".

Ликвидност клубова је такође битна ствар, али и за играче. Зато се све више младих одлучује за одлазак у богатије средине, али и трансфере у НБА тимове, чак и
када за т можда још нису ни стасали...

"О тој ситуцаији бисмо морали да причамо дуже време. Све више играча на колеџу више не чека да напуни 22 године, да заврши школу, него улази у НБА са 19-20 година максимум. То доноси своје добре и лоше ствари. Вероватно ће у једном моменту, ако се покаже као лоше, неко то да види и промени. Оно што је наше јесте да ми морамо да поставимо наш систем. По томе нас људи препознају у целом свету. Не могу да кажем да се и ми нисмо погубили у целом систему који влада не знам колико година на овим просторима. У границама правила све то може да функционише. Сваки тим за себе може да обезбеди могућност да задржи младог играча".

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар