АБА СК: Морнар и Игокеа - пријетња из другог плана!

Шампиони Црне Горе и Босне и Херцеговине имају своје планове и жеље за четвртфиналне мечеве у Лакташима.

Кошарка 20.09.2018 | 12:45
АБА СК: Морнар и Игокеа - пријетња из другог плана!
Свако такмичење има своје хероје и фаворите, али и оне који на делима заслуже симпатије публике. Морнар и Игокеа би могли да се подведу у ову, другу категорију на овогодишњем АБА Суперкупу у Лакташима. Свако из својих разлога...

Морнар је изашао из најуспешније сезоне у регионалном такмичењу и новије историје клуба. Полуфинале Јадранске лиге и титула шампиона Црне Горе стоје као сведочанство овог успеха. Зато је тим из Бара овог лета био више него интересантан на кошаркашком тржишту. Пре свега због својих ведета, али и реакције на све потенцијалне одласке.

Међутим, тамо где би многи клубови вероватно изгубили конце и трку са моћнијим такмацима, Морнар је показао инстикт доброг пословође и направио серију добрих потеза. Продужени су уговори са чланом најбоље петорке АБА лиге из прошле сезоне Урошем Луковићем, а исто је урађено и са искусним шутером Немањом Врањешом, лепком тима Страхињом Мићовићем, те дугогодишњим центром и дететом клуба Радојем Вујошевићем, Вукотом Павићем и Марком Мугошом, док је у ростеру остао и капитен Марко Мијовић. Истина, Барани су остали без двојице понајбољих играча Брендиса Рели Роса и Дерика Нидама, али је одговор на та два одласка био врло јак. Довели су тројицу Американаца - одличног плејмејкера Кадина Карингтона (23, 193цм), крило Винстона Шепарда (25, 203цм) и бека Андреа Спајта (23, 191цм). Како су сви солидни шутери, Морнар је добио симпатичан надимак - Голден Стејт из Бара. Дакле, филозофија би требало да остане иста - рун&гун кошарка, са много поена и узбуђења.

На трилинг иностраних појачања, Морнар је надовезао још и хрватско крило Марина Морнара (25, 205цм), искусног Ђорђа Дреновцем из Мителдојчера, који је већ у припремама показао да ће донети екстра квалитет екипи с неколико врло добрих рола (13, па 16 поена против ФМП, 17 поена против Сигала), те најсвежију придошлицу - младог плејмејкера и некадашњег капитена Меге Николу Ребића.

Мада су двојица одличних стрелаца отишли, Морнар је успео да склопи врло респектабилан тим. Питање је само како ће мастермајнд Михаило Павићевић уклопити све кајле у ову машину.

Не треба заборавити да је Морнар прошлог лета изненадио Партизан у четвртфиналу премијерног издања Суперкупа, па и да је славио у оба лигашка окшраја. Зато ће оба тима имати мотив више - Барани да понове исти успех, а Београђани да се освете. Мада, Партизан је у Лакташе отпутовао без Бонџе Сија и капитена Новице Величковића...

Игокеа ће као домаћин завршног турнира покушати да се окити победничким ловорикама ношена подршком са трибина. Није излизана прича, Игокеа годинама ужива статус тврдог ораха, чак и џелата најјачих клубова Јадранске лиге. Овог лета виђене су бројне промене у ростеру. Пре свега доведен је тренер Ненад Трајковић, а са њим искусније кајле регионалног такмичења у рекету - Саву Лешића и Томислава Зубчића. Солидно појачање требало би да буде и прекаљени Домен Лорбек, који би превасходно својим искуством требало да учврсти линије тима. Довођење иностраних појачања на носећим позицијама препознатљив је стил тима из Александровца (сетимо се само прошлосезонске експлозије Дорела Рајта), па су тако Треј Кел и Џими Гевин одређени да понесу велики терет на својим леђима са места плеја и бека.

Истина, у последњем моменту ангажован је и шутер Орландо Џонсон, који иза себе има НБА искуство из Индијане, Сакрамента, Њу Орлеанса и Финикса, али и евролигашку епизоду у Басконији. У клубу се надају сличном исходу као са Дорелом Рајтом, чија је каријера попримила нове токове доласком у Александровац. Мада, место га не држи више од три године, колико је „преплаћен“ само на краткорочне уговоре са клубовима. На плејмејкерско место враћен је и Филип Адамовић, дете клуба, коме ће ово бити трећи мандат у клубу.

Током припрема управо су се Кел и Гевин, заједно са Лешићем разиграли у последњих неколико припремних утакмица и редовно су бележили двоцифрене бројке, што ће им много значити на плану самопоуздања. Треба очекивати да ће управо њих тројица носити игру, . Истина, Игокеа пред собом има вероватно и најтежи задатак, јер Будућност намерава да надокнади пропуштено из Бара прошле године, а и носи ореол главног фаворита за пехар.

Уз останке капитена Вука Радивојевића, те староседелаца Ђорђа Милошевића и Роберта Рикића, Игокеа би поново могла да има занимљив састав, достојан ласкаве титуле коју носи. Паралелно са тим, клуб ће покушати да пружи и већи простор својој деци Дарку Талићу, Далибору Илићу, Аљоши Јанковићу, Немањи Николу и Немањи Живковићу, који су озбиљно укључени у рад првог тима.

Видећемо да ли ће овај микс младости и искуства бити добитна комбинација за Игосе.

СУПЕРКУП АБА ЛИГЕ - ЧЕТВРТФИНАЛЕ

Четвртак: 

18.00: Морнар - Партизан
20.30: Будућност - Игокеа

Петак:

18.00: Цедевита - Задар
20.30: Црвена звезда - Олимпија

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар