АБА - Суперкуп: Будућност - по пехар и славу!

Нису само владари Јадранске лиге, нити локални хероји. Комплетна Будућност је током лета доживела велику реконструкцију. Од играчког кадра, преко организационог дела, до хале Морача, све у склопу велике еволуције у клуб евролигашког ранга.

Кошарка 20.09.2018 | 17:30
АБА - Суперкуп: Будућност - по пехар и славу!
Готово и да се не памти када се у једну клупску сезону улазило у ситуацији да ниједан српски клуб није међу два главна фаворита за освајање титуле. Црвена звезда и Партизан сада имају улоге главних изазивача, док ће први кандидати за трон регионалне кошарке бити – Цедевита и Будућност.

Иста прича важи и у борби за први трофеј сезоне – Суперкуп. Друго издање својеврсне предигре уочи почетка Јадранске лиге биће подељено у две колоне – оних који циљају трофеј и оних који спремају изненађење.

Будућност је у оној првој групи, заједно са Цедевитом, Црвеном звездом и Партизаном. Није потцењивачки, то је реалност. Будућност је после силних покушаја да се домогне шампионске круне израсла у клуб од који изазива страхопоштовање.

Нису само владари Јадранске лиге, нити локални хероји. Комплетна Будућност је током лета доживела велику реконструкцију. Од играчког кадра, преко организационог дела, до хале Морача, све у склопу велике еволуције у клуб евролигашког ранга.

Дом Будућности заблистао је у новом руху, а тренер Александар Џикић и његови сарадници потрудили су се да саставе ростер довољно респектабилан за такмичење у Евролиги, а опет довољно јак и разноврстан за успешну одбрану трона. Клуб се захвалио на сарадњи Кајлу Гибсону и Кајлу Лендрију, те Џастину Доелману.

А, онда је тим надограђен. Не само што су Едвин Џексон, Арон Крафт, Коти Кларк и Ерл Крафт ангажовани са етикетом врло озбиљних појачања за Јадранску лигу и врло добрих решења на елитном нивоу, Будућност је много тога урадила на плану награђивања оних који су изнели највећи терет прошле сезоне. Уговори су продужени са Николом Ивановићем, Немањом Гордићем, Сеадом Шеховићем и Зораном Николићем, раније са Филипом Баровићем, чиме је задржан костур тима и здрава основа за надоградњу у облику поменутог квартета странаца. Најважније од свега, клупска управа се одлучила да и у Евролиги поверење укаже Александру Џикићу, човеку заслужном за последње успехе Ђетића из Подгорице.

Едвин Џексон доведен је као играч с јаким именом и озбиљним европским искуством. Некадашњи шутер Барселоне, својевремено и најбољи стрелац АЦБ лиге у дресу Естудијантеса требало би да буде играч око којег ће се вртети игра Будућности ове сезоне. Врло је искусан, има велики број утакмица у ногама и један је од свега неколико играча који својим именом искаче у Јадранској лиги. Као, на пример, Тејлор Рочести у Црвеној звезди прошле сезоне. Припреме за нову сезону одиграо је солидно, иако простора за напредак има, мада је последњих неколико утакмица пропустио како би био спреман за Суперкуп.

Мада се већ сада види да ће Коти Кларк и Арон Крафт бити солидна појачања, делује да су и даље у фази адаптације на нову средину, што заједно са моментом јаких припрема оставља простор за дискусију. Посебно је то случај са Крафтом, који је деловао резервисано.

Форму је, зато, нашпановао Ерл Кларк. Својевремено један од најбољих скакача Бешикташа био је можда и прво име Будућности током припрема и држао је завидну форму у овако раној фази сезоне. Убацио је 20 поена Бујукшехиру, 16 Меги , по 15 Бриндизију и Нижњем, што показује колико је жељан доказивања. Могло би то да се обије о главу клубу због амплитуда у спартанском ритму такмичарске године, али за Суперкуп је очигледно спреман!

Због имена и квалитета иностраних појачања можда ће неправедно у запећку бити Никола Ивановић и Немања Гордић, али обојица су већ неколико пута демонстрирали колико су корисни и ефикасни за клуб. Млади црногорски плејмејкер изостао је са дела припрема јер је имао обавеза са селекцијом Црне Горе, али је у дресу национално тима експлодирао. Посебно у тријумфу над Украјином, где је убацио чак 30 поена! Знатно искуснији бек из Босне и Херцеговине је подсетио на форму из финиша прошле сезоне, када је знао да сломи Црвену звезду у финалу плеј-офа. Против Бујукшехира је имао 25 поена, Нижњем је дописао 18, Бриндизију 12... Много важније од тога јесте да тренер Џикић има две осовине из прошле сезоне на добрим таласним дужинама пред Суперкуп.

Од Будућности и ове сезоне треба очекивати брзу кошарку, с доста индивидуалн решења, те шутева са дистанце из другог плана. Арсенал је попуњен, разноврсност је велика. Од Данила Николића, преко Николе Ивановића, до Едвина Џексона. Арон Крафт и Коти Кларк нису расни шутери за три поена. Први то компензује солидним прегледом терена, док је други, просто речено, приватник који воли да распали и преко десет шутева без размишљања. То му је, уосталом, у дресу Автодора донело титулу најкорисниијег играча ВТБ лиге прошле сезоне и просек од 20 поена.

Присуство Ерла Кларка, уз физичке предиспозиције Котија Кларка, те Алексе Илића, требало би да ојача аспект скокова у оба рекета, што би додатно требало да ојача и овако разрађен сегмент игре.

Будућност је први фаворит за пехар, а на осталима је да покажу да су те прогнозе - погрешне.  

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар