Интервју - Маркус Пејџ: Шта му је Џордан рекао?

После НЦАА финала Џордан ми је рекао - пред тобом су боље и веће ствари. . . ! Плејмејкер црно-белих у разговору за наш портал прича о амбицијама у новој сезони, зашто се определио за београдски клуб и колико му значи искуство играња за један од најпознатијих америчких колеџа.

Кошарка 20.09.2018 | 16:30
Интервју - Маркус Пејџ: Шта му је Џордан рекао?
Кошаркашки клуб Партизан је овог лета, нетипично у односу на неке претходне године, прилично брзо и лако решио питање плејмејкера. У Хумску је стигао Маркус Пејџ, некадашњи кошаркаш легендарног колеџа Северна Каролина и момак који је својевремено играо и у великом финалу НЦАА лиге.

Овај 24-годишњак рођен у граду Чедар Рапидс у Ајови прошле сезоне је мало био у НБА-лигашу Шарлот Хорнетсима, а више у развојном тиму Гринзборо. Искуство у Партизану биће му прво ван граница САД, а прилику да га виде први пут на такмичарској утакмици, навијачи црно-белих имаће против Морнара из Бара у четвртфиналу јадранског Суперкупа (ТВ Арена Спорт, 18.00).

"Гледали смо неке снимке Морнара и оно што ми је запало за око је да су брза екипа, али с обзиром да је тек почетак сезоне, морамо да се фокусирамо на сопствену игру и како да се што боље припремимо за борбу за први трофеј у сезони", рекао је Пејџ на почетку разговора за МОЗЗАРТ Спорт.

Завршне припреме за почетак нове сезоне Партизан је одрадио у Шпанији, али је на пет утакмица доживео четири пораза и уписао само једну победу.

“Нисмо играли добро у Шпанији, наравно да смо разочарани због резултата, али верујем да су нас ти мечеви ипак учинили бољим. Важно је да сада склонимо те мечеве из главе што пре и покажемо одређену врсту реакције. Верујем да ће нам ти мечеви помоћи, јер смо одмерили снаге са јаким евролигашким екипама. Видели смо како играју, начин на који комуницирају и шутирају. Гледаћемо да то што пре применимо на мечевима који нам долазе“.

Како си донео одлуку да дођеш у Партизан?

“Играо сам у НБА и у развојној НБДЛ лиги, али хтео сам сада нешто друго, да имам већу и озбиљну улогу у екипи. И верујем да сам дошао на добро место. Партизан има добар развојни програм рада за младе кошаркше, а играћемо ове сезоне јака такмичења“.

Да ли си знао нешто о Партизану пре него што си дошао у Београд?

“Знао сам да Партизан има традицију производње НБА играча, чуо сам и за сјајне навијаче, а међувремену откако сам дошао у Београд, почео сам да се упознајем и са богатом историјом клуба, један од највећих у Европи“.

Колико Партизан може ове сезоне?

“Још је рано за било какве прогнозе. Млада смо екипа, некада се на терену види тај недостатак искуства, али имамо много простора за напредак како буде одмицала сезона. И важно нам је да одиграмо што више утакмица“.

Према ономе што си до сада могао да видиш, у чему је највећа разлика између Европе и колеџ кошарке.

“Највећа разлика је у простору на терену, једноставно, тројка у НБА је даља имате више простора до рекета. У Европи је већа гужва, некако је теже да се дође до самог коша. Такође, ове се више игра тимски“.

Играо си Северну Каролину, један од највећих и најуспешнијих колеџа у америчкој кошарци. Колико то искуство може да помогне у адаптацији на нови клуб где константно постоји притисак?

“Причали су ми за дерби са Звездом, колико је он важан и шта значи. Слично ми је било у неким утакмицама на колеџу. Буквално, кад изгубиш, навијачи те терају да идеш из екипе... Осетио сам на колеџу то ривалство између Дјука и Северне Каролине. Сада кад сам овде, знам да навијачи Партизана имају велика очекивања и радујем се овдашњем дербију како би могао да упоредим то искуство са оним које сам имао на колеџу“.

Нису само црно-бели тражили Пејџа овог лета.

“Имао сам неколико понуда из Европе овог лета, али због свега наведеног, определио сам се за Партизан и верујем да нисам погрешио“.

Колико си стигао да се упознаш са конкуренцијом у регионалном такмичењу?

“Још учим о ривалима и такмичењу као што је Јадранска лиге. Упознао сам се донекле са ривалима, пре свега са онима са којима играмо на почетку сезоне. Верујем да можемо ове сезоне да се укључимо у борбу за трофеје. Знам да је у прошлој Партизан био пети у Јадранској лиги и свестан сам да мора боље од тога“.

Другу годину заредом црно-бели у тиму имају плејмејкера који је играо финале НЦАА лиге, претходно је то пошло за руком Најџелу Вилијамс Госу у дресу Гонзаге.

“Играо сам у финалу НЦАА лиге, пред 70.000 гледалаца на НФЛ стадиону. Више од тога не можете да доживите колеџ кошарци. Било је то сјајно искуство, поготово што је три године заредом пре тога Северна Каролина пропуштала прилику да се пласира у саму завршницу“.

Пејџ каже и да су му први кошаркашки узори били родитељи који су се такође бавили овим спортом, а касније је то постао Крис Пол.

Када се помиње Универзитет Северна Каролина, неизбежно је помињање његовог летећег величанства - Мајкла Џордана.  

“Сви га воле и гледају у њега као у бога. Сматрају га за највећег кошаркаша свих времена. Његове фотографије налазе се на свим зидовима свлачионице на колеџу. Умео је често да сврати у кампус. Поред њега, Северна Каролина је имала доста играча који су завршили у НБА лиги“.

Имао си прилике да га упознаш и разговараш са њим више пута. Постоји ли неки савет који ти је дао?

“Упознао сам га на колеџу на Фајнал фору НЦАА лиге, а касније је долазио и на тренинге Шарлота чији је власник. Разговарали смо тада, али је ипак више причао са момцима који су имали већу улогу од мене... Дужи разговор смо имали после НЦАА финала када ми је рекао: ’Само настави да радиш, пред тобом су још веће и боље ствари’“.

Да ли сматраш да је Партизан једна од тих бољих и већих ствари?

"Верујем да јесте и да ће то ова сезона и да покаже".

И за крај, како ти се допада Београд?

"Нисам имао превише времена да га упознам, али имам већ неке омиљене ресторане, обилазим понекад и тржне центре, али највише волим да се одмарам код куће. Ускоро би требало да ми допутује супруга па ћемо онда заједно да се бацимо у детаљније упознавање Београда".

Маркус Пејџ доласком у Партизан свакако је окренуо нову, страницу сопствене кошаркашке приче, а у наредних годину дана видећемо и да ли ће успешно одиграти улогу главног јунака.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар