Дерби динамит - може ли Мирковић да пренесе пелцер на играче?

Тренер Партизана својевремено је као фудбалер одиграо преко 20 дербија и оставио упечатљив утисак, а сада мора да нашпанује екипу физички и тактички за дуел са Црвеном звездом.

Фудбал 20.09.2018 | 23:45
Дерби динамит - може ли Мирковић да пренесе пелцер на играче?
Зоран Бата Мирковић дебитоваће наредног викенда као тренер у Вечитом дербију, светковини српског фудбала у којој је чак 18 пута учествовао као играч Партизана. Док је носио копачке и шпартао зеленим правоугаоником Мирковић је био познат као бескомпромисни борац који је увек и на сваком месту био спреман да потури ногу, неретко и главу тамо где остали нису смели ни да “баце поглед”.

Његова борбеност и агресивност никада нису долазили у питање у тим временима и то је разлог због којег је веома брзо деведесетих година прошлог века и постао љубимац навијача Партизана, а истовремено био и ослонац одбране која је два пута за четири године била првак тадашње Југославије. Ништа мање Мирковићније био срчан и борбен ни у другом играчком мандату Партизану када су црно-бели после много времена презимели у Европи.

Ипак, сада је у популарни Бата у потпуно другачијој улози. Јер бити добар играч и добар тренер врло често немају много везе једно са другим. Сада има много већу одговорност, али и тежак задатак да осмисли тактику и начин на који би могао да у Вечитом дербију у Хумској изненади Црвену звезду и колегу Владан Милојевића и проба да дође до победе која би овосезонско издање Суперлиге Србије ипак учинило занимљивим такмичењем. С обзиром на однос индивидуалног квалитета играча који је у овом тренутку ипак на страни Црвене звезде, управо би одређено тактичко изненађење које би Мирковић успео да смисли могло да буде адут Партизана. То и чињеница да црно-бели ипак играју у својој кући, где би требало да имају предност у виду подршке са трибина.

Оно што би могло да буде од суштине важности за црно-беле у недељу је да Мирковић успе да “нашпанује” екипу, да буде спремна баш као што је и он својевремено био као играч у вечитим дербијима. Умео је Мирковић да “експлодира” у дербију, памте се и његови окршаји својевремено са Илијом Ивићем и Антом Дробњаком, али и то је био део његовог карактера и борбености.

Црно-бели морају у дербију на свом терену да покажу чврстину која их баш и није одликовала у досадашњем току сезоне, иако поглед на статистику каже да су примили само два гола на осам мечава. Ипак, тај податак може и да завара, јер је одбрана Партизана озбиљно “висила” у доста ситуација, па чак и дуелу са дебитантом у Суперлиги, новосадским Пролетером. Ако би успео само део оног свог играчког жара успео да пренесе пре свега на своје дефанзивце и везисте, драстично би поправио шансе да по лепом памти тренерски деби у Вечитом дербију.

Тај храбар и чврст став су први потребни услови за Партизан и Мирковића пред недељни окршај, али с обзиром на бодовно стање на табели, заостатак који црно-бели имају, али и чињеницу да су домаћини, мораће и да нападну Звезду. Ту Партизан опет има доста тога да поправи и јасно је да ће у недељу Мирковић морати да “намести” своју екипу, комплетан везни ред и нападаче Рикарда и Немању Николића тако да одиграју далеко најбољи меч до сада. То ће бити свакако најкомпликованији испит у његовој досадашњој тренерској каријери, а уједно могао би у значајној мери да одреди и смер у којем ће се она развијати у будућности. Као што су му пре више од две деценије битке са Звездиним нападачима у дербијима као играчу трасирале пут у Серију А у златним данима тог такмичења, па све до славног Јувентуса под командом легендарног Марчела Липија.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар