Прича, ЛШ: Плзењ - Већ остварили зацртано...

Тешко је очекивати да Викторија стигне до трећег места, али управи то и није претерано важно.

Фудбал 19.09.2018 | 18:00
Прича, ЛШ: Плзењ - Већ остварили зацртано...
Плзењ нема шта да тражи у групи с Реал Мадридом, Ромом и ЦСКА. Иако су нас европска такмичења научила да су изненађења могућа, заиста је тешко очекивати да Плзењ озбиљније угрози своје ривале. Пролаз је мисаона именица, па чак је и борба за треће место упитна.

Јер први ЦСКА - а они су и те како искусни у европским такмичењима - нема превише разлога да се нада пласману у наредну рунду, колико год Краљевски клуб пролазио кроз транзицију услед одласка Кристијана Роналда у Јувентус, односно Рома била дезоријентисана на почетку сезоне. Зато ће ЦСКА запети из све снаге да обезбеди трећу позицију и треба очекивати да управо против Плзења упише кључне бодове. Ипак, не треба заборавити да су Чеси 2013. године завршили испред Армејаца у групи.  Плзењ свакако нема шта да изгуби, може само да добије. 

Чешког клуба се сећамо из дуела са Партизаном и Војводином. По много чему су слични ЦСКА. Додуше, немају толико јаку полеђину, али послују мудро. Усмерени су на домаће фудбалере, многи од њих су и чешки репрезентативци, странце купују у случају нужде, с једном малом напоменом да су Словаци изузетак, јер њих ни не гледају као странце. Ове сезоне имају петорицу печалбара, четворицу Словака (Матуш Козачик, Патрик Хрошовски, Роман Прохазка и Маријан Чишовски) и једног Нигеријца - Убонга Епаија. Тренер Павел Врба, жива легенда Плзења, води се филозофијом да странац мора да донесе озбиљну превагу, у супротном му и не треба јер на тај начин заузима место неком талентованом Чеху. Чак и да је играч сасвим пристојног квалитета, ако није бољи од домаћих фудбалера, Врба га одмах прецрта. Плзењ све зарађене паре улаже у развој домаћих талената и премије играча. Тако се спречава њихов одлазак. Европа, а посебно Лига шампиона веома су значајни за функционисање клуба. Због тога су многи тренери неуспехе плаћали главом.

Паметним пословањем анулирали су дугове, створили навијаче (буквално), направили модеран стадион, освојили трофеје... Нема више дугова нити богатих и штетних уговора, а кључни тренутак догодио се 2008. године када је за тренера постављен Павел Врба, којем је ово други мандат у клубу. Две године касније стигао је нови газда, када је Плзењ освојио куп. Његов претходник је буквално нестао, није се ни знало од кога је Томаш Пацлик купио клуб. Уложио је много свог новца, ризиковао, осећао је да ће му се уложено вратити кроз успехе у Европи. Испоставило се да је био у праву. Викторијиних навијача тада није ни било. Пацлик их је довео. Тачније - створио. 

Плзењ је тврда, "досадна" и незгодна екипа. Не ослањају се на индивидуални квалитет - све и да хоће, не могу у овој групи - већ је акценат на јаком колективу. Све се зна унапред, ко шта ради, где стоји. Нема импровизација. Да су у некој слабијој групи, можда би и могла да им прође тактика. Овако... Сећамо се и утакмица са Партизаном, али и са Војводином, игра Плзења не одише неком лепотом, већ се упорно понављају уиграване акције на тренингу, опасни су и из прекида. 

Откако су се појавили на великој европској сцени изборивши историјски наступ у Лиги шампиона у сезони 2011/2012 ретко су разочаравали навијаче. И тада, а и сезону касније су као трећепласирани у групи презимљавали у Европи, додуше, такмичење настављали у Лиги Европе. У сезони 2012/2013 избацили су и Наполи, годину касније Шахтјор. Само су у сезони 2014/2015 испали већ на првом квалификационом кораку. Шокирао их је Петролул. Сваке следеће сезоне играли су групну фазу Лиге Европе. Прошле сезоне су у шеснаестини финала избацили Партизан, а у осмини испали од Спортинга.

У сваком случају, и да не изборе треће место, неће то бити никаква трагедија. Плзењ је свој циљ остварио пласманом у Лигу шампиона. Годишња финансијска конструкција је затворена, а ове и следеће сезоне имаће исти циљ - пласман у елитно такмичење.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар