Прича, ЛШ - Јанг Бојс: Вријеме чуда...!

За Јанг Бојс учешће у Лиги шампиона је награда за велики труд и рад уложен кроз претходне године, овенчан и титулом првака Швајцарске. Елиминација загребачког Динама била је торта, а пласман у групну фазу шлаг, трешњица на врху, са све свећицама и ватрометом.

Фудбал 19.09.2018 | 16:00
Прича, ЛШ - Јанг Бојс: Вријеме чуда...!
После осам година сурове владавине Базела, прошлог маја Швајцарска је добила новог шампиона - Јанг Бојс! Клуб из Берна доминантно је окончао Базелов терор и тако ставио тачку на проклетство старо тридесет и две године. После сезоне за памћење и огромних 15 бодова више у односу на највећег противника догодило се и ново чудо - групна фаза Лиге шампиона! И то из шестог покушаја.

Некадашњи полуфиналиста Купа шампиона из 1959. докопао се елите и један је од три дебитанта у такмичењу под овим форматом уз Црвену звезду и Хофенхајм. Нажалост, звезде нису биле наклоњене Младим момцима и виђени су као први фаворит за испадање и један од најслабијих тимова у Лиги шампиона, али бар ће екипа и публика имати прилику да види праве фудбалске аждаје наспрам себе.

Зато се у Берну ни не размишља много о Лиги шампиона, нити су се због пласмана у најјаче клупско такмичење ковали луди планови. Управа и стручни штаб остали су чврсто ногама на земљи, нису се доводила велика појачања, али није се ни продавало. Највећа промена настала је на тренерској клупи, где је отишао харизматични Ади Хитер и преузео Ајнтрахт из Франкфурта, да би на његово место био доведен млади и талентовани стратег Луцерна Џери Сеоане. С његовим доласком коригован је и круг људи око њега, било је неких промена, али је суштински филозофија остала иста.

Циљ је само један - успоставити доминацију која је годинама красила Базел па тек онда, кроз неколико година, покушати са искораком у елити. Последњих година клуб је успео и да презими у Лиги Европе, што се десило у сезони 2014/15. У нокаут фази бољи је био Евертон. Љубитељи фудбала у Србији памте Јанг Бојс по двомечу са Партизаном у Лиги Европе прошле године. Генерално су били препознатљиви као клуб који прима, али зна и да узврати одмах с головима. Ипак, конкуренција је прошле сезоне била далеко слабија од оне коју Јанг Бојс чека у Лиги шампиона.

Што се екипе тиче, направљене су тек минималне промене. Врло добри штопер Касим Адамс продат је за огромних 8.000.000 евра Хофенхајму упркос тешкој повреди лигамената колена, што је трећи највећи трансфер у клупској историји после Сејдуа Думбије (ЦСКА, 11.000.000 евра) и Дениса Закарије (Борусија Менхенгладбах, 12.000.000 евра). Његова замена је млади и недовољно афирмисани Мохамед Камара(20), коме је засад највећи успех играње у изрелском првенству за Хапоел Ранану.

Појачана је и позиција левог бека доласком Улисеја Гарсије (22) из Вердера и он је плаћен 800.000 евра. Последња куповина био је млади Сандро Лаупер (21) из Туна. Филозофија је јасна - разигравање младих играча, куповина на ситно и продаја за веће суме новца.

Клуб се углавном ослања на иностране фудбалере и већину их је задржао током лета. Пре свега се ту мисли на голгетерски трилинг Рожер Асал - Гијом Оро - Жан Пјер Нсаме, који је заједно имао 54 голова у џепу. Остали су и Миралем Сулејмани и Кристијан Фаснахт као подршка с бокова и они постигли по 13, односно 14 голова у минулој години. Сеосане је веран формацији 4-4-2 и то је сачувао од свог претходника Хитера.

На голу би неприкосновен требало да буде домаћи чувар мреже Давид вон Балмос, мада ће његов први заменик, искусни Марко Велфли чекати своју шансу. Када се опорави од артроскопије Жордан Лотомба заузеће позицију на десном дефанзивном боку, али ће се за сваки минут борити са Кевином Мбабуом. Додуше, Сеосане је чак мало експериментисао и враћаоТорстена Шика назад...

Штоперски тандем ће чинити прекаљени капитен Стив вон Берген и новајлија Камара, док ће крај леве аут линије бити Лорис Бенито, док ће му конкуренција бити поменути Гарсија.

Испред би ће сигурно бити искусни Секу Саного, вероватно са младим Ђибрилом Соуом, мада њега често тренер зна да замени са Леонардом Бертонеом. По потреби. Десно Фаснахт, лево Сулејмани, коме ће сенку гледати талентовани Педро Тешеира и нешто старији Никола Нгамалеу, који је изворно шпиц, али сналази се и по боку.

Напад је резервисан за Ороа и Асала, док ће Нсаме чекати своју шансу с клупе. Гледајући стартних једанаест, само су петорица играча старијих од 25 година - Вон Берген (35), Бенито (26), Саного (29),Сулејмани (29) и Оро (34). Остали су испод те границе, чак и у најранијој фази треће деценије живота.

За Јанг Бојс учешће у Лиги шампиона је награда за велики труд и рад уложен кроз претходне године, овенчан и титулом првака Швајцарске. Елиминација загребачког Динама била је торта, а пласман у групну фазу шлаг, трешњица на врху, са све свећицама и ватрометом.

Биће то једна луда авантура за Младе момке, али верујемо да не могу ни до трећег места у групи. Није то тај квалитет који би угрозио Манчестер јунајтед или Валенсију. Али, нико не може да им забрани да сањају. А играчи Јанг Бојса сањају најлепше снове...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар