ЦИК: Тужилаштву БиХ 100 пријава

Централна изборна комисија БиХ је на данашњој сједници донијела одлуку да ће Тужилаштву БиХ упутити први контингент од 100 пријава грађана о томе да су без њиховог знања пријављени да гласају путем поште из иностранства иако живе у БиХ.

Босна и Херцеговина 19.09.2018 | 15:27
ЦИК: Тужилаштву БиХ 100 пријава
Како су истакли, при подношењу информације указаће се на кршење више одредби Изборног закона, а које се односе на изборну превару, пише Клиx.ба.

Предсједница ЦИК Ирена Хаџиабдић признала је да је проблем ескалирао, нарочито због тога што не знају колико таквих случајева има. Напоменула је како је ЦИК БиХ упозоравао на манипулације, покушавајући одговорност пребацити на друге институције.

Разговарано је о информацији Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену (ИДДЕЕА) о томе да су стотине хиљада бирача у БиХ без личне карте.

Наиме, број важећих личних карата које су издате у БиХ особама старијим од 18 година не одговара броју бирача који би требали гласати на изборима 2018. године.

Члан ЦИК Суад Арнаутовић је казао да су информације које је изнијела ИДЕЕА врло опасне, јер се доводи у питање интегритет цјелокупног изборног процеса.

 Предлажем да организујемо састанак с директором ИДЕЕА, као и с директором Агенције за заштиту личних података – казао је Арнаутовић напомињући да су те институције обавезне да законски помажу у изборном процесу. 

Хаџиабдићева је казала да је чак било више од милион истеклих докумената.

– Нису проблем ЦИК-а неважећи документи. Информација није до краја лијепо објашњена јавности. За све то није одговоран само ЦИК. Ми смо одговорни за бираче изван БиХ. Али ја не могу исправити чињеницу да је толики број неважећих докумената. Постоје људи којима су истекли документи, који су отишли из БиХ па нису обновили документе – рекла је Хаџиабдић.

На сједници ЦИК је под посљедњом тачком дневног реда, штуро названом остало, расправљано о пријавама грађана због изборних превара. Истакнуто је да је до сада било 950 жалби и да су извршене провјере у три општине.

Централна изборна комисија је након двије године добила новог генералног секретара. Ријеч је о Горану Мишковићу. Милица Милићевић, која је до сада обављала ову функцију, смијењена је једногласно.

Такође, ЦИК је усвојио одлуку према којој ће Центар за бројање гласова бити стављен под видеонадзор. Четири камере ће све вријеме пратити процес. Ради се о пилот пројекту који ће се наредних година користити и за бирачка мјеста.

На сједници је установљено и да 9 од 124 политичке странке није кршило закон. Најавили су да ће покренути поступке, јер су прекршили Закон о финансирању странака

(Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Топс

19.09.2018 13:35

Све је наштимано, тако годинама...не занимају ме избори више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кика

19.09.2018 13:46

Браво, они управо такве и траже. Такве који не излазе на изборе. То им одговара.Њихова војска сва изађе и гласа за њих, нешто гласа за опозицију и доста људи не изађе и то је то. Они добили власт, а ми ајмо прати код шваба тањире.

Name

израелац

19.09.2018 20:15

ај Кики ста прицас глупости.. преко милион људи се иселило из Бих ... знаци висе од пола се иселило .. знаци те људе брине еxистенција и нико нема времена да вади документе јер ницему им не слузе БиХ документи осим да дебело плате .. за ста , да би гласали? ил колко је остало овде ппензионера и немау лицне карте а стоце им? криви су странци и ЕУ сто пустају судове да не раде свој посао.. ко да је битно која је странка на власти ако судство и полиција ради свој посао , као сто не ради. знаци ко је крив? ЈА сто не гласам.. ма ај будало бјези , има устав и закон

Name

Градјанин БиХ у Д

19.09.2018 13:45

Ја цу послати своју посту (гласање путем посте) препоруцено са потврдом за уруцење. Оцекујем од ЦИК-а да идентификује моју посту под серијским бројем слања на мој упит, да ли сам и када гласао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

19.09.2018 14:26

Ово је катастрофа. Никад нисам вјеровао у регуларност избора од дана кад сам био испред једне партије позван да будем контролор 2000. године, али ово сада је дно дна... мислим да вец поједини имају број посланика познат и сл. Нико не смије остати куци и пустити да његов листиц оставе да контролори на биралистима попуњавају, јер то це се управо десити

ОДГОВОРИТЕ