Шојгу: Русија ће одговорити

Руски авион "Ил-20" који је оборен у Сирији вршио је извиђачке задатке у зони деескалације у Идлибу, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

Свијет 19.09.2018 | 09:18
Шојгу: Русија ће одговорити
"У зони извођења напада, да будемо прецизнији, између авијације Израела (четири авиона Ф-16) и територије Сирије, налазио се наш извиђачки авион Ил-20 са 15 чланова посаде, који је извршавао задатке извиђања у зони деескалације у Идлибу", објаснио је Шојгу на колегијуму Министарства одбране.

Он је додао да је након инцидента са Ил-20 у Сирији обавестио израелског министра одбране Авигдора Либермана да Русија нец́е оставити без одговора акције израелске авијације, због којих су погинули руски војници.

"Данас смо обавестили израелске колеге, конкретно, ја сам обавестио израелског министра одбране, да нец́емо оставити такве радње и кораке без одговора", информисао је Шојгу колегијум.

Израелски Ф-16 изводили су напад на Сирију под покриц́ем руског Ил-20, претпостављајуц́и да сиријске противваздушне снаге нец́е дејствовати у том правцу, рекао је министар одбране.

Он је истакао да су израелски ловци извели напад, упозоравајуц́и на то само минут пре напада. "Тачно минут пре дејствовања израелска авијација нас је обавестила да изводи напад на објекте на територији Сирије, а онда је и извела напад", рекао је Шојгу.

Он је нагласио да је руски Ил-20 оборен "као резултат узвратних дејстава сиријских система противваздушне одбране на напад израелске авијације", преноси Спутњик.

Министарство одбране Русије саопштило је да је 17. септембра око 23 сата изгубило везу са руским авионом Ил-20 који се врац́ао у базу Хмејмим, а налазио се на 35 километара од обале Средоземног мора.

Министарство је навело да су отприлике у то време четири израелска ловца Ф-16 напала сиријске циљеве у Латакији. Према подацима Министарства, кријуц́и се иза руског авиона, израелски авиони су га ставили на удар сиријских система ПВО С-200 и сиријске ракете су га обориле. Погинуло је 15 руских војника.

Извор: Спутњик

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Чика Куре

19.09.2018 19:26

Ови руси су праве млакоње, а Путин само нешто пријети а ништа не смије. Колико су им срушили авиона никоме нису одговорили мило за драго.

ОДГОВОРИТЕ