Од избора зависи куда иде Српска

- Уколико буду изабране политичке снаге које заговарају и живе на политичком конфликту са другима, не само са политичким неистомишљеницима, него због гласова подгријавају међунационалне конфликте и мржње, могуће је да дође до много нежељенијих посљедица током њихове власти. Рецимо, да Хитлер није у неком тренутку био изабран за њемачког канцелара, свјетска историја би била другачија. Овдје од овог "малог" избора у БиХ зависи да ли ће политичари покушавати да се договарају или ће наставити игру дизања тензија, прекрајања, трећих ентитета и слично,", казао је Босић.

Република Српска 18.09.2018 | 15:09
Од избора зависи куда иде Српска
- У РС је јасна борба за то да ли ће доћи до промјене вишегодишњег режима који је успоставио Милорад Додик, те на тај начин отворити врата за свјеж ваздух и нову наду грађана РС",казао је предсједавајући Представничког дома ПС БиХ и бивши предсједник СДС-а Младен Босић, коментаришући предизборну кампању у БиХ.

"Чини ми се да је чудна ситуација. Вјероватно је свима све јасно. Све су то политички играчи на сцени, о којима грађани апсолутно све знају и имају формирано мишљење које се не мијења, осим оних који су неопредијељени и који непосредно прије избора заузимају свој став, уколико евентуално изађу на гласање. Осим реторике, која звучи заоштрено, мислим да је мање жара, него у претходним кампањама", казао је Босић.

Каже да због такве ситуације у којој се све чини већ познато и јасно, грађани су мање заинтересовани, наводећи да ће од избора зависти којим током ће се кретати даље и БиХ и РС.

- Уколико буду изабране политичке снаге које заговарају и живе на политичком конфликту са другима, не само са политичким неистомишљеницима, него због гласова подгријавају међунационалне конфликте и мржње, могуће је да дође до много нежељенијих посљедица током њихове власти. Рецимо, да Хитлер није у неком тренутку био изабран за њемачког канцелара, свјетска историја би била другачија. Овдје од овог "малог" избора у БиХ зависи да ли ће политичари покушавати да се договарају или ће наставити игру дизања тензија, прекрајања, трећих ентитета и слично...", казао је Босић.

На питање шта ће се дешавати након октобарских избора уколико у Предсједништво уђу лидери СНСД-а и ХДЗ-а, Босић је рекао да полиитка сарадње са Додиком коју је Човић отворено водио и политички циљеви које је иначе поставио, сада га доводи у неизвјесност да буде изабран за хрватског члана Предсједништва БиХ.

"Евидентно је да на тој политици једним дијелом сарадње са Додиком, а другим дијелом у вези са сарадњом Хрвата и Бошњака у ФБиХ, Човић створио јак осјећај код Бошњака од опасности од такве политике. Врло је могуће да дио Бошњака да глас Комшићу, те да на тај начин угрози могућност побједе Човића на изборима", казао је Босић, наводећи да му се чини да је и Човић свјестан тога, те да у овом предизборном времену покушава да одсјече ћошкове тог политичког програма.

"Не видим да се Човић и Додик у овом периоду јавно срећу и да иду један код другог на скупове, мада су веома често били заједно на вечерама и ручковима. У изборном процесу се покушава замаглити та ситуација", казао је Босић.

"Уколико би била изабрана једна комбинација у Предсједништво БиХ, то значи једну политичку ситуацију. Уколико буде друга комбинација, она значи сасвим другу политичку ситуацију. Мислим да сада грађани знају све и да чак могу наслутити шта ће се дешавати ако неко буде изабран или не", рекао је Босић.

Каже да је тешко предвидјети за кога ће грађани гласати, али вјерује да ће у РС доћи до промјена, те да је истекло вријеме Додика као личности која отворено може да манипулише гласачким тијелом, као и да бирачи могу да схвате шта је у њиховом интересу.

"Стално понављам да је у интересу свих људи у РС управо мир, просперитет, осјећај да постоји будућност, за разлику од овога што сада имају - стагнацију и политичку изолацију, те гледање на РС као на неко непријатељско тијело", нагласио је Босић.

Одговарајући на питање у вези дешавања у региону с акцентом на дијалог Београда и Приштине, Босић је рекао да о томе много више размишљају неке европске земље, с фокусом на своју унутрашњу ситуацију.

"Уколико се Београд и Приштина договоре, то би значило да то није општи, него посебан случај гдје су се двије стране међусобно договориле, па онда нико нема разлога да буде против. То, дакле, не би било отварање свих осталих случајева", мишљења је Босић.

Уосталом, каже, уколико постоји договор на било којем мјесту, па и у БиХ, да се било које питање ријеши договором, не видим зашто би ико имао ишта против.

"Но, овдје очигледно постоје врло мале шансе за било какав договор око било какве промјене Дејтонског споразума, без обзира на то што свака од страна у БиХ има неку своју визију и неке своје жеље. Принцип да уколико се договорите, то ће бити прихваћено, добар је принцип и он не погађа никога, јер то не значи да ћете некога натјерати да прихвати неки споразум или прекрајање, него значи да то мора бити обострани јасан и добровољан интерес", закључио је Босић у интервјуу поратлу Вијести.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

12 км

18.09.2018 13:13

Подршка за ствараоце рс за наше борце и наш СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

18.09.2018 16:31

Оде србска у неповрат и заборав сви ви политицари то знате није било паметног да је води касно је босицу.

Name

БорацРС

18.09.2018 14:12

Као борац за ово безвриједно пљацкаско гнијездо потпуно сам разоцаран. Босиц је један од ријетких које респектујем и цјеним, ал касно је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

18.09.2018 14:30

Паметан човјек. Штета што није на листи и што су неки други умјесто њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

18.09.2018 15:45

Нема висе куда да иде она је вец у ПМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

буффало.билл.бл

18.09.2018 16:32

Ако допустимо да оде куда је кренула, нема нам повратка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Држава-хајдучија

18.09.2018 17:44

"Није битно ко гласа, већ ко броји гласове" Они већ знају ко ће на које мјесто, а гласање је параван за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

18.09.2018 17:46

коме висе вјероват, медији у Србији који су под вуцицевом палицом висе вас прозивају него Додик и Ртрс заједно..

ОДГОВОРИТЕ