Синдикалци Српске пријете штрајком

Незадовољни због непотписивања колективног уговора за раднике у Жељезницама Републике Српске и у нафтној индустрји, представници Конфедерације синдиката РС упутили су Влади РС и предсједнику Српске Милораду Додику отворено писмо у којем раднике позивају на штрајк, а надлежнима поручују: “казните неодговорне послодавце”.  

Република Српска 18.09.2018 | 14:13
Синдикалци Српске пријете штрајком
Писмо је потписао предсједник Конфедерације синдиката РС Жељко Тепавчевић, који се недавно састао са премијерком Жељком Цвијановић. Након тог састанка почели су преговори, који нису успјели, а за неуспјех синдикалци оптужују послодавце.

Као неодговорне послодавце, који заслужују санкције, они су именовали су менаџент Оптима групе и Жељезница РС, а посебно су кивни на директора ЖРС Драгана Савановића.

''Не смијемо дозволити да игнорисање синдиката и ресерног министарства од стране Драгана Савановића, генералног директора ЖРС, изведе раднике на улицу, јер овај пут то не би били само запослени у ЖРС него и сви радници који знају да је доста више таквог понашања једног директора који у свом мандату има само негативно пословање и акумулирање губитака'', наводи се у писму.



Синдикалци замјерају Савановићу незаказивање састанка на коме би био закључен Колективни уговор и усвојен извјештај Комисије о утврђивању репрезентативности синдиакта, што је, тврде, ресорни министар Миленко Савановић тражио још 6. септембра.

На удару се нашла и Оптима група, чији менаџемент је, тврде синдикалци, одбио да потпише колективни уговор и испоштује минимум права радника. 

''Забрињавајући су ставови А. Ј. Гетингера, директора “Оптима групе” д.о.о, изнесени на састанку у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС, којим шаље јасну поруку да их не занима социјални дијалог, да их не занима дефинисање права радника, јер би то значило да не могу да раде како хоће и шта желе'', наводи се у писму.

Синдикалци су позвали надлежне да “са позиција нивоа власти коју представљају” санкционишу неодговорне именоване послодавце.



''Сматрамо да је у интересу свих државних институција и свих грађана Републике Српске да  радници имају загарантована права и да им та права гарантује и држава кроз Законе и колективне уговоре, а не да своја права траже на улици'', поручују синдикалци.

Претходно је Конфедерација синдиката надлежнима дала рок до 15. септембра за потписивање колективних уговора у областима нафтне индустрије, жељезнице и јавне управе, уз упозорење да ће, ако рок не буде испоштован, предузети друге мјере синдикалне борбе, не искључујући ни штрајк. Тада су упозорили да Конфедерација окупља, како тврде, 35.000 радника.

(БН)
Фото: СрпскаИнфо

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Само мало

18.09.2018 12:24

Сацекајте послије избора ако икако мозете... синдикат је највеца превара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Је

18.09.2018 12:49

Битно да је непремијерка себе обезбедила доле сотоне доле прецједник и влада а сектаси ту вам је крај

Name

Ре

18.09.2018 15:37

Шта би са Додиковим Чезом доле на теwрмоелектрану гацку и ударању камена темљца за изградњу нове страноинвеститорске термоелектране 2007 године. Ко је платио Чезу за изгубљени судски спор и чијим парама?

Name

Херцеговац

18.09.2018 12:30

Весела бисерка има ноцне море од ГАЦАНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

18.09.2018 12:44

КАКВИ СТЕ ВИ ЉУДИ НА ЖЕЉЕЗНИЦАМА КАД ПРЕД ИЗБОРЕ НЕ МОЖЕТЕ ИСПОСЛОВАТИ СВЕ ШТО ТРАЖИТЕ. ИМА ВАС МНОГО.КОМЕ ЋЕТЕ ДАТИ ГЛАС ТО ВИ ЗНАТЕ.НИЈЕ ВАЉДА ДА ВАС ВОЗАЈУ КАО САНСКУ КОЗУ ШТО КАЖЕ ЈЕДАН РАДНИК.ПАМЕТ У ГЛАВУ ГРЕШКУ ЈЕ ТЕШКО ИСПРАВИТИ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

19.09.2018 06:39

Немогу ништа урадити кад је вјечити синдикалац напокон отишао у пензију . Милијан Марковић тз. два у један . два стана у један , поздрав Добој

Name

Само јако

18.09.2018 12:45

Синдикар РС је слаб, ништа од њега. Људи у Кантону Сарајево штрајкују и ено добише повецање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

18.09.2018 12:50

Проблем је што Кантон Сарајево има пара ови немају

Name

ФБиХ

18.09.2018 14:50

У Федерацији су ипак сви фондови пуни,извоз је све веци,паре од туризма,инвестиције долазе то се осјети,вазни ресурси нису продати...зато се мозе без проблема испостовати сваки тразен захтјев...ви србујте а овдје се ипак дисе сирим плуцима...

Name

Подгузви

18.09.2018 13:10

Пратим нешто ове институције и удруге(овај и остале изразе користити везано за Бисеркино и Додино порекло)и примјетим да су то муве из наслова.Синдикати,БОРС,борачке и друге удруге из рата су у функцији власти.Сви су они добро плаћени и апортни(наредба за мировање).Погледајте како се у Федерацији људи боре за своја права.Нација и политика су једно,а егзистенција је нешто друго,међутим Срби то не схватају и нема кориси указивати на то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељезничар

18.09.2018 14:43

Ко хоће да поштено да види стање на жељ. и о обећањима дир. а да није страначки обојен нек погледа емисију на К 3 од прије 7 год код Марина Маринковића и шта је причао дир. Драган Савановић све ће му бити јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре жељезничар

19.09.2018 05:34

Дир. ништа није за 8 год. урадио , нитије купио нешто од вучних и вучени срестава , већ само направио приватну радиону у Омарској а ове 3 при жељ. уништио , отјеро раднике извршне службе а оставио пуне канцеларије

Name

За Жељ.

19.09.2018 06:17

Шта је било са приватном банком , да није њу уништијо и фирму Полис у магацину жељ.у Приједору

Name

Вупер

19.09.2018 00:18

Ранка опет у скупштину дс те унесу а лукац це спремити снајпере

ОДГОВОРИТЕ