Америка увела највеће санкције

Синоћ је, након затварања Wалл Стреета, предсједник САД-а Доналд Трамп објавио одлуку о увођењу 10-постотних царина на увоз 200 милијарди долара вриједне кинеске производе и запријетио даљњим царинама на још 267 милијарди долара кинеског увоза ако Пекинг одговори мјерама које би погодила пољопривреднике или индустрије.

Свијет 18.09.2018 | 10:07
Америка увела највеће санкције
„Трампова објава прекинула је наду у преговоре између два ривала. Треба бити спреман за наставак ризичнијег раздобља на тржиштима”, пишу аналитичари ИНГ-а у осврту на ситуацију на тржиштима.

Половином прошле седмице чинило се да су тензије између двају највећих свјетских господарстава попустиле јер је Wасхингтон предложио, а Пекинг прихватио нови круг преговора.

Но, након нових царина Wасхингтона чека се одговор Пекинга. Агенција Блоомберг пише да ће кинески замјеник премијера Лиу Хесазвати састанак како би се размотрили могући одговори на нове царине.

Чека се одговор Пекинга
 
Посљедњих дана Пекинг је поручивао да би могао узвратити истим мјерама и одустати од предложеног новог круга преговора ако Трамп уведе нове царине. Сигнализирао је, такође, да би Кина могла увести ограничења на продају компонената америчким компанијама, користећи извозна ограничења како би се пореметили набавни ланци.

Неки аналитичари кажу да је засад реакција на тржиштима нејака јер се Трампова одлука о царинама очекивала, па је већ уграђена у цијене инвестиција. Но, чека се одговор Пекинга.

„Не очекујем рјешење сукоба између Кине и САД-а док не прођу избори за амерички Конгрес у студеном, а могуће је да сукоб потраје и до почетка 2019.”, каже Схане Оливер, економист у фирми АМП Цапитал Инвесторс.

На азијским берзама у уторак су цијене дионица пале након што је Wасхингтон увео додатне царине на увоз кинеских производа, што је разбуктало тензије.

МСЦИ индекс азијско-пацифичких дионица, без јапанских, био је око 6,30 сати у минусу 0,3 посто, склизнувши други дан заредом. Притом су цијене дионица у Шангају, Аустралији и Хонг Конгу пале између 0,2 и 0,7 посто, док су у Јужној Кореји и Токију порасле између 0,2 и 1,5 посто.

У минусу су тренутно и амерички термински индекси, око 0,2 посто, што најављује опрезно трговање на Wалл Стреету у уторак, након што су јуче цијене дионица на највећој свјетској бурзи пале.

Пад цијена нафте
 
И на валутним тржиштима јутрос влада опрез док се чека даљњи развој ситуације. Доларов индекс, који показује вриједност америчке у односу на осталих шест најважнијих свјетских валута, креће се око 94,46 бодова, док је јуче у ово доба износио 94,94 бода. Притом се цијена долара према јапанској валути стабилно креће око 111,95 јена, као и јучер у ово доба.

Но, долар је ослабио у односу на европску валуту, па је курс евра досегнуо 1,1690 долара, док је јуче у ово доба износио 1,1625 долара.

А цијене су нафте пале јер би ескалација трговинских тензија између САД-а и Кине могла изазвати успоравање раста глобалне привреде, а тиме и слабљење потражње за енергентима. Цијена барела на лондонском тржишту склизнула је јутрос 40-ак центи, на 77,65 долара, док је на америчком тржишту барел појефтинио 25 центи, на 68,70 долара.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кики

18.09.2018 08:55

Трамп це на крају и самој америци увести неке санкције...кад не буде имао висе коме..лик је легенда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мс

19.09.2018 08:36

којим језиком овај писе ово

ОДГОВОРИТЕ