Прва бициклистичка стаза од рециклиране пластике

У Холандији је отворена прва бициклистичка стаза на свету у потпуности направљена од рециклиране пластике, што за циљ има смањивање милиона тона одбачене пластике сваке године.

Занимљивости 17.09.2018 | 22:12
Прва бициклистичка стаза од рециклиране пластике
Бициклистичка стаза дуга тридесет метара, у 1.300 година старом граду Зволеу на северу Холандије, садржи количину пластике еквивалентну 500.000 чепова боца, па се процењује да је два или три пута издржљивија од традиционалних стаза.

Осам милиона тона пластичних боца, амбалаже и осталог отпада заврши у океану сваке године убијајући морски живот и улазећи у људски ланац исхране, наводи Програм УН за животну средину.

Пројекат је први велики корак према одрживим саобраћајницама будућности направљеним од рециклираног пластичног отпада, рекли су у изјави идејни творци стазе Ан Кудстал и Симон Јоритсма.

Водећи стручњак за заштиту живтоне средине Гус Велдерс поздравио је нову иницијативу холандске инжењерске фирме КWС, компаније за производњу цеви Wавин и француске нафтне компаније Тотал, рекавши да је то "позитиван корак" према поновној употреби одбачених материјала.

Међутим, Ема Пристланд, активисткиња "Пријатеља земље", тврди да примарно решење пластичног загађења лежи у превенцији непотребне употребе.

"Употреба пластике за изградњу бициклистичких стаза може помоћи при склањању пластике из одлагалишта, али још је нејасно шта се догађа с том пластиком, када се истроши површина стазе", рекла је Пристланд Фондацији Томсон Реутерс.

Градови попут Лондона, Амстердама и Париза траже начине преласка на циркуларну економију. Под тиме се подразумевају: поновна употреба производа, делова и материјала, спречавање стварања отпада или загађења, као и коришћење мање нових средстава и енергије.

Холандска Влада је обећала да ће преполовити употребу сировина до 2030. године, као и да ће убрзати прелаз према циркуларној економији.

Отварање друге бициклистичке стазе у селу Гиторн на североистоку Холандије, очекује се у новембру.



Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар