Како је то власт уништила “Борац“?!

Ситуација у којој се нашао ФК „Борац“ је кулминација вишедеценијске небриге, али и свјесног уништавања фудбалског клуба основаног у јулу 1926. године.

Република Српска 16.09.2018 | 19:28
Како је то власт уништила “Борац“?!
Рукометни клуб „Борац“ из Бањалуке, бивши шампион Европе и један од најтрофејнијих клубова на овим просторима, престао је са радом. 

Ово је крешендо пропасти бањалучког спорта, односно свега онога у бањалучком спорту што има предзнак „Борац“. 

Управа РК „Борац“ саопштила је да од 13. септембра ниједна селекција тог клуба неће тренирати, јер су остали без икакве подршке. 

„Посљедње двије седмице, због заузетости Спортске дворане Борик, први тим, актуелни освајач Купа БиХ, тренирао је у дворани у Челинцу, што изискује нове значајне трошкове, а млађе категорије, које редовно освајају најсјајнија одличја и у БиХ и у региону, биле су приморане да тренинге одржавају у парку Младен Стојановић, што је недопустиво“, саопштено је из Управе клуба. 

СТРАНАЧКЕ БОЈЕ

Спортска дворана „Борик“ је последњих дана обиљежена бојама политичких партија из РС, које у њој одржавају политичке скупове, па није ни чудо што рукометаши „Борца“ на тренинге морају да путују до 20-так километара удаљеног Челинца. 

Из Управе су још навели да су у последњих пет година, на годишњем нивоу, издвајали трећину укупног буџета Клуба за враћање наслијеђених дугова, а да су ове године, по основу пореза и доприноса, уплатили око 70 хиљада марака, од чега у последњих 15-так дана више од 60 хиљада КМ. 



“Уз сервисирање текућих трошкова, а у том периоду освојили смо четири титуле шампиона БиХ и четири Купа БиХ”, истиче се у саопштењу Управе. 

Иако је РК “Борац” један од ријетких клуба из Бањалуке и Републике Српске, који је изборио наступ у неком од европских такмичења, властима РС није пало на памет да подрже рад овог клуба. Ништа више интересовања за РК “Борац”, као и за ФК и КК “Борац” нису показале ни власти града Бањалуке, у коме је СНСД на власти више од 20 година. 

Жалосно је да Бањалука, највећи град у РС, кубури са спортским дворанама, а да Лакташи имају двије спортске дворане, од које је она у Александровцу, родном селу Милорада Додика, изграђена од донација грчке Владе, намијењених за изградњу болнице у Источном Сарајеву. 

БОЉЕ ДВОРАНА НЕГО БОЛНИЦА

Влада Грчке је донирала 5,5 милиона долара за болницу Касиндол у Источном Сарајеву, али је Додик 2000. године, у то вријеме премијер РС, преусмјерио четири милиона долара за изградњу спортске дворане у Александровцу, за потребе КК “Игокеа”, чији је био оснивач. 

У мају ове године суноврат је доживио и Фудбалски клуб “Борац”, који није добио лиценцу за играње у Премијер лиги БиХ у наредној сезони.

Некадашњи првак БиХ и клуб, који је 1988. године побједом над “Црвеном звездом” освојио Клуб “Маршала Тита”, није добио лиценцу због неиспуњених финансијских обавеза према Школи фудбала „Џаја“ у износу од 600.000 марака.

Навијачи клуба, међу којима су били и неки од фудбалера, изашли су 30. маја на улице Бањалуке, тражећи смјену Управе, али је побуна преко ноћи угушена. Све се завршило тако што је са чела Управе клуба отишао Бранко Ковачевић, а његово мјесто заузео дотадашњи потпредсједник Вицо Зељковић. 

Зељковић је сестрић предсједника РС Милорада Додика и власник једног бањалучког ноћног клуба, који у својим редовима има особе спремне да батинама угуше сваку побуну навијача “Борца”. 

КУЛМИНАЦИЈА НЕМАРА

Ситуација у којој се нашао ФК „Борац“ је кулминација вишедеценијске небриге, али и свјесног уништавања фудбалског клуба основаног у јулу 1926. године. Послије 92 године постојања и бројних титула, одређене партијско-тајкунске структуре су стигле надомак свог циља - гашења ФК „Борца“, који је један од симбола Бањалуке. 



Журнал је још прије три године писао да је одређена структура из СНСД-а осмислила план чији је крајњи циљ гашење „Борца“, како би се промовисао сеоски клуб „Крупа“, који је у власништву браће Драгомира и Драшка Илића. 

После вијести да и Рукометни клуб “Борац” престаје са радом на бањалучком Тргу Крајине навијачи „Борца“ су поставили транспаренте на којима је исписано: “Стоп рушењу бањалучког спорта” и “Борик не заборављамо”.



Другим транспарентом алудирали су на 30. март 2000. године, и кошаркашки меч у Спортској дворани „Борик“ измедју „Игокее“ из Лакташа и бањалучког „Борца“, када је обезбеђење тадашњег премијера РС МИлорада Додика физички напало навијаче „Борца“.

После тог догађаја кренула је пропаст КК „Борац“, његов потпуни суноврат, док је Додикова „Игокеа“ наставила са успјесима и сада се такмичи у АБА лиги.

ПРЕДИЗБОРНО СПАШАВАЊЕ

Мање од 24 сата након што је објављено да РК „Борац“ прекида са радом због финансијских и осталих проблема, као „спасилац“ се појавила Влада РС и Милорад Додик. 



Саопштено је да ће Влада и Додик „притећи у помоћ“ РК „Борац“, како би овај клуб могао да наступи у европском Челенџ купу. Диван примјер како системски уништаваш спорт и бањалучке клубове, а онда се појављујеш као спасилац „дављеника“, поготово када се све дешава током предизборне кампање. 

Извор: Зурнал.инфо

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Дарио

16.09.2018 17:32

МАФИЈА ИМА ДРЗАВУ НА ЦЕЛУ СА ЛАЗНИМ СРБСКИМ ВОЗДОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

унистен не

16.09.2018 18:19

Великан никада неце бити унистен и немојте нас помињати у васим кампањама. Навијаци Борца имају само једну странку, БОРАЦ

Name

Све,бас све!

16.09.2018 18:46

Сада идемо по селима око Бања Луке да гледамо спорт.Ова власт је унистила насу Бања Луку а спорт је био само једн од сегмената у униставању.

Name

Готово

16.09.2018 19:04

Сто су униставали униставали су,ја не знам никог код нас у БЛ да це за њих гласати.

Name

Бојан

16.09.2018 19:55

@унистен не. Па гдје сте јунаци? Дошао вам Вицо опалио 2-3 плехана и сада навијате на порталима. Немате муда ни да глас пустите, а о побуни да не причам. Нема вас ни на Тргу. Срамота је вас такве килаве звати навијачима

Name

&&&&

16.09.2018 21:36

Лазни ПАТРИОТА СА Устаскињом Зељком..СИЧИЧИМА ДАЛИ СВЕ

Name

Прле

17.09.2018 06:07

На улицу сви! Спасити борац!

Name

ацо

16.09.2018 17:40

Који сте ви љигавци ако узмете те паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се не заборави

16.09.2018 17:53

Био је 30. март 2000.г, Бања Лука, СД Борук, кошаркашки дерби Борац- Игокеа. На крају утакмице млади навијачи Борца (дјеца) вриједјају Милирада Додика који је био присутан на утакмици. Он шаље своје гориле телохранитеље да пребијају ту дјецу. Погледати снимак од око 1:00. Обратите пажњу како полиција мирно посматра брутално пребијање бањалучке дјеце, стоје на 1 м од њих !? Морали смо тада знати ко је и шта је Додик. И шта ће нас чекати у будућности. Ево шта смо дочекали. хттпс://yоуту.бе/пqПЛ0QИуФуг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

16.09.2018 17:59

7 октобар, ако Бањалучани буду хтјели...

Name

♤♡◇♧

16.09.2018 23:51

Реп за Добој...70% БАЊАЛУЦАНА ЗА ВУКОТУ И ИВАЊИЦА.....ПУКЛО ИМ УПОРИСТЕ

Name

А ста реци....

16.09.2018 18:34

Осим,јебо им ја матер сељацку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

16.09.2018 18:49

Драско илић лоповцина само таква Изградили смо му вилу од два милиона еура у Крупи нашом наивносцу ! Користи каменолом како хоће и ради шта хоће ! Не зна да прича ! Жена му радила на утоварању камиона па се одједном обогатили а он прича причу како му дјед све оставио ! Можда брдо или два али не толико богатство и фирме ! злочинац !

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

16.09.2018 19:30

Сјецам их се 96-97 године дрзали он и брат му Буцо изнајмљени кафиц "Калван" а од масинерије имао само Зути WW комби и то кец. А сад као струцњаци за изградњу насипа у Градисци. Тај насип треба неко из БН да провјери. Скидају стари слој земље и насипају муљ . Кад падне киса до кољена се упада у земљу. Само кад прва вода наидје има да нема пола Градиске а сваки дан по 10 камиона хумусног слоја се вози у Тамарис и неко згрце лову.

Name

Винко

16.09.2018 18:58

Драско прашко Праси он паре у медјувремену! може купити цијелу крупу ! Обогатио се одједном ! Корумпирани кретен ! Вртио се по Мејдану са љубавницом еј ! Хахахахахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

16.09.2018 19:29

СНСД- ова мафија све је унистила. Али ускоро нама СВИЋЕ а њима смркава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дервента

16.09.2018 19:50

Тако је то када секта(СНСД) испере мозак народу који нијемо посматра своју пропаст! Реците који би град допустио да му политика у овом слуцају СНСД унисти све спортске клубове? То могу да ураде само људи којима је та иста странка испрала мозак и сада их третира као бица без памети и савјести! Народе 7 октобра сви на изборе и оставимо секту без моци(власт) којом унистава насе зивоте! За рудоњу и екипу ови избори су питање зивота и смрти јер знају да им је загарантована робија након губитка избора! Народе 7 октобра сви на изборе и задајмо секти(СНСД) последњи ударац од кога се неце опоравити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мато

16.09.2018 19:53

Гдје си пљцкасу лопове убицо недзуних људи и дјеце гдјеси дилеру дроге добро тоси радио и урату си сверцово цигаре и продаво војсци гдјеси свјетски лопове пљацкасу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко БЛ

16.09.2018 20:55

Какви сте ви навијачи ''Борца''?Ви сте се продали режиму за пар сендвича и само глумите некакве навијаче.Да имате м..а први би стали у одбрану спорта у БЛ.Тај исти вас је шамарао као балавце а сада глуми добротвора.Нека вас је срамота и стид.

ОДГОВОРИТЕ