Вучић; Санџак и Српска нису исто

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да Санџак и Република Српска немају ни сличан, а камоли исти статус, те да Санџак као такав не постоји у Уставу Србије, док је Српска загарантована Дејтоном и Уставом БиХ.

Република Српска 15.09.2018 | 18:22
Вучић; Санџак и Српска нису исто
Коментаришући то што се поједини кандидати за бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ баве Србијом, Републиком Српском и поређењем са Санџаком, Вучић је рекао новинарима да неки људи не разумију разлику и не поштују ни сопствени устав.

Вучић је нагласио да је Република Српска и њено постојање загарантовано Уставом, највишим правним актом БиХ, али и Дејтонским споразумом.

– Санџак, опростите, ово није Отоманска империја, не постоји као такав у Уставу Србије. Је ли то значи да бисте лако газили Устав Србије, а да сте страшно осјетљиви ако би неко други, пошто ја то никада нисам радио, случајно помислио да треба да се погази Устав БиХ или Дејтонски споразум? Како то лако прегазите преко Устава Србије? – питао је Вучић.

Он је истакао да Санџак и Република Српска немају ни сличан, а камоли исти статус.

– Нећу да говорим ни о величини ни броју људи, него само о уставно-правној материји. Али, биће времена када се избори заврше да се о томе говори –  рекао је Вучић.


Он је навео су та два кандидата Бошњак и Хрват, а обојица ће имати бошњачку подршку, на његове ријечи да Србија воли Републику Српску и поштује њен интегритет у оквиру интегритета БиХ – рекли да “воле Санџак и да је то исто”.

Вучић је рекао да ће један бити изабран вјероватно за хрватског члана Предсједништва БиХ зато што је Хрват родом, иако га неће изабрати највјероватније, како је видио по истраживањима, Хрвати, већ Бошњаци.

– Али, то је по њиховом уставу и то је у реду, да се не мијешам у то. А други је Бошњак – навео је Вучић.

Он је додао је да су та обојица на његове ријечи да “воли Републику Српску” говорили да воле Санџак и питали да ли ће им дозволити да у Санџаку школе назову по БиХ, као што у Српској школе добијају имена “Србија”.

Вучић је рекао да нема никакав проблем да они, колико год школа или обданишта изграде у Рашко-полимској области или Санџаку, да их назову “БиХ”, “Босна”, “Херцеговина”.

– Али, још ниједну нису изградили, ни школу, ни вртић. Углавном смо их ми градили или пријатељи које смо ми доводили, Емирати или неки други. Они нису ниједну. А много бих волио да нам граде школе и вртиће, не знате колико бих срећан био и за сваку бих им се захвалио, дошао бих на отварање сваке школе која се зове `Босна и Херцеговина` и никакав проблем са тим немам – рекао је Вучић.

Што се тиче Црне Горе, Вучић је рекао да му је јасно колико има негативне кампање у црногорским медијима против Србије, али да ће он свакако упутити позив предсједнику Црне Горе да у наредном периоду посјети Београд и Србију.

– А што се тиче односа са црногорским руководством, није увек једноставно, имамо много разлика, али морамо да градимо боље односе у будућности рекао је Вучић.

(Срна)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

миско

15.09.2018 17:05

Вучић је рекао да нема никакав проблем да они, колико год школа или обданишта изграде у Рашко-полимској области или Санџаку, да их назову “БиХ”, “Босна”, “Херцеговина”. ___________________________________________________________ма само трујте дјецу одмалена, нама таква имена нетребају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

15.09.2018 17:20

Хахахах Цуј овог ста прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

15.09.2018 17:25

Само код нас има то да се сколама и вртицима дају имена дрзава то нигдје ја мислим нема у свијету....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

16.09.2018 17:57

Само међ Србадијом.

Name

БЛ

15.09.2018 17:28

Кад те уједу онако како ти стално цинис,сјетис се Дејтона и Устава.Кад рудоња и лаје и уједа ти се смијес иза ледја ко нека пи.ка и не упозоравас га,ало бре стани нема цепања Босне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.09.2018 17:47

Вуцко длаку мења али не И цуд?!

Name

Ре

16.09.2018 09:54

РС је дрзава битно је како је њени градјани дозивљавају

Name

Вук

15.09.2018 17:47

Е мој имењаче, РС како је настала исто тако може и нестати, у крви. Зато боље да се не играте ватром!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.09.2018 09:56

Вуцино из сарајева мјењају СЕ времана мислис сто си населио мудзахедине да си Јаки да имас имало памети неби спомињо Опер КрВ и зло

Name

Вук

16.09.2018 11:14

Неки у РС, а изгледа и у Србији очито мисле да је још увијек 92. година и да Срби у БиХ имају сву силу ЈНА иза себе, а бошње и усташе пјешадијско оружје и ловачке пушке!

Name

А&Е

15.09.2018 18:28

У праву је Вучић 100%, наравно да Санџак и дводијелни ентитет нису исто. Једно је настало природно, друго знамо по пресудама за ратне злочине, злочине против човјечности и геноцид...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФБиХ

15.09.2018 18:39

Господин Вуциц не знам због цега се петља у туде двористе,кад проблема у својој земљи има на претек...у моју фирму долазили гости из Србије,рекосе нам да је њихова плата за исти посао који радимо је 250 ЕУР,а моја 1.100 км...о цему прицамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.09.2018 20:16

Кења само ..