Најјача олуја пустоши Филипине

Супер тајфун "Мангкут" обрушио се на Филипине и до сада је однио три живота, а више од 105. 000 људи налази се у привременим склоништима.

Свијет 15.09.2018 | 13:32
Најјача олуја пустоши Филипине
У тренутку када је погодио Филипине, тајфун је са собом донио вјетрове и до 305 километара на час, да би касније ослабио крећући се према југу Кине и Вијетнаму, преноси АП.

Погинула су двојица спасилаца на терену, а један леш пронађен је у ријеци у престоници Манили.

Метеоролошка агенција Филипина саопштила је да је тајфун значајно ослабио, али да је ситуација и даље опасна, поготово због обилних падавина које би могле да изазову поплаве и клизишта.

Поједини дјелови Маниле су поплављени, а власти су у приправности да спусте бране и испразне резервоаре.

Према ријечима свједока, олујни вјетрови и јака киша чупали су танке лимене кровне плоче и довели до нестанка струје, јавља АП.

Тајфун је погодио приобални град Багао у провинцији Кагајан, на острву Лузон, пољопривредно подручје богато пољима пиринча, склоним поплавама, и планинским областима, на којима је честа појава клизишта.

Угрожено више од 5 милиона људи

Више од пет милиона људи угрожено је олујом, коју је Заједнички центар за упозорења на тајфун, чије је сједиште на Хавајима, означио као супертајфун, који доноси са собом снажне вјетрове, јачине једнаке урагану категорије пет.

Дизање нивоа воде до шест метара

Филипинци страхују да ће Мангкхут направити штету попут тајфуна Хаиyана, који је 2013. опустошио велик дио те земље усмртивши више од 6000 људи.

Према тренутним прогнозама, очекује се "сторм сурге", односно плимни вал изазван наглим окретањем вјетра у висини до шест метара. У САД-у се, пак, услијед урагана Флоренце предвиђа плимни вал од максимално четири метра.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дејан

16.09.2018 19:25

У Сирији вец пустоси катастрофа 6 год срамота цео свет прица о тајфунима

ОДГОВОРИТЕ