Криминална веза траје годинама

Године сарадње Луке Бојовића са Јованом Вукотићем, вођом шкаљарског клана, поред тога што су довеле до повезаности кривичним делима, овим групама донеле су и исте непријатеље.

Србија 15.09.2018 | 09:23
Криминална веза траје годинама
Познанство Луке Бојовића и вође шкаљарског клана Јована Вукотића датира још од пре хапшења Луке у Шпанији. Двојица вођа почела су да сарађују док је Лука Бојовић био на слободи, а Јован Вукотић био је његов црногорски контакт за организовање кријумчарења и дистрибуирања кокаина из Латинске Америке широм Европе.

- Након што је Лука Бојовић ухапшен у Шпанији, његове послове преузео је и наставио Филип Кораћ, његова десна рука. С пословима су дошли и контакти, међу којима је био и Јован Вукотић - каже извор "Блица".



Према оперативним подацима, Јован Вукотић долазио је често у Београд, где се састајао са припадницима клана Луке Бојовића, а неретко се са њима виђао и у Новом Пазару, на Копаонику и Златибору.

Веза између Луке, односно Кораћа и Вукотића сваком новом акцијом кријумчарења постајала је све чвршћа. Бизнис са кокаином растао је више и више, а сви Вукотићеви непријатељи постали су непријатељи Лукиног клана - кавачки клан се окренуо и против Бојовићеве групе.



Убиством Горана Радомана почетком 2015. године, који је наводно био човек који је изгубио или украо 300 килограма кокаина, а који је био повезан са шкаљарским кланом, започет је крвави рат криминалних група до истребљења.

Убиства између кланова годинама затим низала су се једна за другим, а до сада је у обрачунима на улицама Црне Горе и Србије убијено више од 30 особа. Међу њима су и блиски сарадници Луке Бојовића и његове десне руке Филипа Кораћа.

У размаку од мање од месец дана ове године у Београду убијена су два човека блиска Бојовићу - Синиша Милић и Драгослав Милорадовић, а полиција је, како смо писали, уверена да су њихова убиства у директној вези са ратом који бесни на тржишту наркотика у региону, између у јавности сада добро познатих которских криминалних група - шкаљарске и кавачке.

- У сукобима и "шкаљари", као и сарадници Бојовића и Кораћа користе исте пуцаче, а већина њих контакти су Луке Бојовића из периода док је био у Српској добровољачкој гарди. То су углавном људи из Босне и Херцеговине који су били на ратиштима - каже извор "Блица".

Два и по сата причао тужиоцу

Уколико се докаже да је вођа шкаљарског клана Јован Вукотић фалсификовао пасош и користио га у Турској, прети му казна и до пет година затвора, сазнаје "Блиц".



Шеф шкаљарског клана јуче је саслушан у тужилаштву због сумње да је починио кривично дело фалсификовање исправе, односно пасоша, са којим је ухапшен у Турској пре три дана. Како сазнаје "Блиц", приликом хапшења у Турској Вукотић је користио лажни македонски пасош.

Према сазнањима "Блица", Вукотић, који је иначе држављанин Србије, износио је чак два и по сата своју одбрану у тужилаштву, наглашавајући да наше правосуђе није надлежно за процесуирање овог кривичног дела јер он пасош није користио на територији Србије.

Упркос његовој одбрани, тужилаштво је затражило од судије за претходни поступак Другог основног суда у Београду да му се одреди притвор до 30 дана по две тачке: због опасности од бекства јер, како сазнајемо, вођа шкаљарског клана нема пријављено пребивалиште у Србији, као и због бојазни да ће поновити кривично дело. Како сазнајемо, у току је вештачење фалсификованог пасоша.

Најјаче везе двојице шефова подземља

Влада Поп, ухапшен због рекетирања

На међусобну повезаност Луке Бојовића и Јована Вукотића, који блиско сарађују, указује хапшење због рекетирања од прошле године у клубу "Хавана", који је у власништву Владимира Поповића (41) - Владе Попа.



Тај човек, иначе близак сарадник Бојовића, а који се везује и са шкаљарским кланом, ухапшен је у акцији полиције заједно са још два сарадника због рекетирања од 110.000 евра. Са њима је тада привођен и Синиша Милић Боске (45), тадашњи телохранитељ Филипа Кораћа.

Илија Зец, означен као главни пуцач

Илију Зеца (28) безбедносне службе у Србији и региону означиле су као једног од главних пуцача, али и добављача оружја озлоглашеног шкаљарског клана.



Сазнања до којих су службе дошле говоре да се његова "улазница у клан" везује за жандарма Војислава Костића (33) - који је хапшен заједно са Владом Попом због изнуде у "Хавани" - а сматра се да је Зец директно потчињен Попу.

Састанчили у казину "Хавана"

Београдска коцкарница "Хавана", којом управља Влада Поп, последњих година помиње се као стециште шкаљарског клана.

Пре Попа у овом простору налазила се коцкарница Бранислава Шарановића, брата највећег непријатеља Луке Бојовића - Слободана Шарановића. Браново убиство 2009. године покренуло је једну од најупечатљивијих епизода крвне освете у нашим крајевима и рат између Слободана Шарановића, Брановог брата, и клана Бојовића.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар