Веће злоупотребе личних података

Централној изборној комисији БиХ (ЦИК) до сада је пријављено више од 150 случајева незаконитих пријава за гласање из иностранства, међутим по ријечима стручњака, у БиХ је хиљаде таквих случајева и неопходно је да Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) и Тужилаштво БиХ хитно спроведу истрагу и јавности саопште ко су људи и у име којих политичких партија су крали иденитете грађана БиХ.

Босна и Херцеговина 15.09.2018 | 08:43
Веће злоупотребе личних података
У ЦИК-у кажу да ће комплетну информацију о поступку регистрације бирача изван БиХ са пратећом документацијом доставити Тужилаштву БиХ те да им осим бирача информације о злоупотребама и регистрацији у иностранству стижу из полицијских станица и општинских и градских изборних комисија гдје такође грађани пријављују да их је неко мимо закона пријавио да гласају из Хрватске, Аустрије, Србије...

"Већина тих информација се односи на општине Велика Кладуша, Модрича и Орашје", рекли су у ЦИК-у, гдје подсјећају да су спријечили упис 9.136 бирача за гласање из иностранства због непотпуне документације, али и у случајевима гдје је више од седам особа пријављено на једну адресу.

Како су поједини грађани завршавали на списковима за гласање из иностранства, испричала нам је једна Бањалучанка, чије име је познато редакцији. Она каже да је прије неколико година на молбу једне пријатељице попуњавала анкету у којој је навела и своје личне податке те да је у понедјељак на страницама ЦИК-а провјерила да ли је уписана у бирачки списак и гдје треба да гласа, међутим као адреса наведено је да је то у Београду.

"Нас шест-седам пријатеља тада је попунило ту анкету и скоро сви смо регистровани у Београду да гласамо. Поред нас и наше породице, чланови наших породица су попуњавали ту анкету како би изашли у сусрет колегиници и ти људи су завршили на списку за гласање из иностранства", испричала је ова Бањалучанка.

Један од начина на који се прикупљају лични подаци грађана, а касније злоупотребљавају је и кроз наградне игре, а јавност је имала прилику у претходном времену да види да је било неколико случајева наводних наградних игара у којима се тражи скенирање личних докумената, јединствени матични број итд.

"Ради се о класичној крађи идентитета и то је кривично дјело. Увијек је тога било и на прошлим изборима и на оним прије њих, али никада овако масовно. Ако је откривено до сада 150, то значи да је хиљаде таквих случајева. ЦИК под хитно треба да објави списак бирача који гласају из иностранства па да грађани могу да виде", рекао је Вехид Шехић, бивши предсједник Централне изборне комисије БиХ.

Из незваничних извора сазнајемо да је врло једноставно ући у траг онима који су крали идентитет и мимо њихове воље пријављивали грађане за гласање из иностранства те да је потребна само добра воља да се то уради. Прије свега неопходна је међудржавна сарадња полицијских и правосудних институција како би они који су то радили били приведени правди и одговорали за оно што су учинили.

Коалиција под Лупом забиљежила злоупотребе

Коалиција за слободне и поштене изборе ''Под лупом'', која проводи грађанско, нестраначко посматрање избора у БиХ, објавила је ванредно саопштење за медије поводом већег броја забиљежених пријава грађана и грађанки о злоупотреби личних података у сврху гласања путем поште.

Коалиција за слободне и поштене изборе „Под лупом“ забиљежила је већи број пријава грађана/ки о злоупотреби њихових личних података у сврху пријава за гласање путем поште на предстојећим општим изборима 7. октобра 2018. године, без њиховог знања.

Предметна активност је кривично дјело према кривичном законодавству БиХ и Коалиција апелује на надлежне органе да реагују, проведу опсежну истрагу и санкционишу починиоце и налогодавце.

''Позивамо Централну изборну комисију БиХ (ЦИК БиХ) да јавно објави бирачки списак грађана/ки регистрованих за гласање путем поште у што краћем року, уз заштиту личних података грађана/ки али уз навођење имена и презимена, мјеста гласања и државе за коју су грађани/ке пријављени за гласање путем поште'', нагласио је Дарио Јовановић, директор пројекта Коалиција ''Под лупом''.

Коалиција „Под лупом“ позива све држављане/ке БиХ, без обзира на то да ли имају пребивалиште у БиХ или у некој другој држави, да на интернет страници ЦИК-а провјере гдје су регистровани за гласање на линку: хттпс://бит.лy/2рЕодРф. Све могуће злоупотребе личних података у сврху изборне преваре грађани/ке БиХ могу пријавити ЦИК-у и Коалицији „Под лупом“.

За предстојеће Опште изборе више од 77.000 бирача регистровано је за гласање путем поште што је највећи број до сада на изборима у БиХ. Из Коалиције наводе да злоупотреба података у сврху гласања поштом није једина неправилност коју су евидентирали а која се односи на гласање путем поште. Још у мају и јуну мјесецу евидентиран је већи број случајева лажних профила и лажних наградних игара водећих трговачких ланаца у БиХ а гдје је услов за учешће у наградној игри био да грађани/ке пошаљу слике личне карте са обје стране. Сумња се да су управо ови профили били кориштени за наведене злоупотребе.

Такође, забиљежени су случајеви притисака страначких активиста/ца у Републици Србији на држављане БиХ да се пријаве за гласање путем поште, притисци на студенте из БиХ у Новом Саду којима се нудио новац у замјену за личне податке и пријаве за гласање путем поште у њихово име, те масовне страначке кампање за гласање путем поште у другим државама. Поред наведеног, ЦИК је одбио више од 9.000 пријава за гласање путем поште по разним основама. Појединим грађанима/кама су раније испоручени и погрешни гласачки листићи за поједине нивое власти за гласање путем поште.

''Све наведено упућује на свјесне манипулације изборним процесом у циљу утјецаја на изборни резултат. Једини који имају интерес за такво нешто јесу политички субјекти који су регистровани за учешће на изборима те међу њима треба тражити налогодавце и извршиоце ових кривичних дјела'', рекао је Вехид Шехић, предсједник Стратешког одбора Коалиције ''Под лупом''.

Из Коалиције „Под лупом“ подсјећају све грађане и грађанке Босне и Херцеговине да све уочене неправилности у изборном процесу прије изборног дана и на изборни дан могу пријавити на бесплатни број телефона 080 05 05 05 или путем wеб странице www.подлупом.орг.

(БН/Независне)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Ми Сами

15.09.2018 06:47

Ако вам је било цудно сто су Зељка и Додик пре неколико мјесеци 'летали'по дијаспори,сад је јасно свима.Сипа треба само да прати њихове сусрете,погледа видео материјал РТРС и те људе с којима су се тамо састајали.И одмах могу да их хапсе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕ ХЕ ХЕ

15.09.2018 07:04

Ради Селак са Милаковићима хе хе хе они су организовали за СНСД харач по иностранству хе хе хе какви разбојници хе хе хе хајдук на челу затвора хе хе хе

Name

Киза

15.09.2018 07:39

Заиста коментар ти нема нигдје везе.... сабери се човјече... Велика Кладуша, Орашје.....

Name

дијаспора_А

15.09.2018 07:54

Ста је са резултатима задњих избора? БиХ је дефинитивно мјесто које нормални морају да напусте. Драга Босно јабуко у цвијету..

Name

Гамад је итекако

15.09.2018 08:13

Свјесна да губи изборе, па су кренули у жестоку акцију!

Name

075

15.09.2018 09:11

@дијаспора_А Да будем мало озбиљан, СВИ ми у БиХ "бирамо мање зло" јер НЕМАМО за кога гласати! Али, Предсједништво БиХ и да у њему буду: Додик, Радончић/Џаферовић и Човић, ни други нису ни мало бољи, одох и ја из БиХ!

Name

РЕ

15.09.2018 09:58

У ТРЕБИЊУ слијеп цовјек с танује н.а. насељу Тини -Драго Ј. Пријавило га да гласа у одсуству да цовјек и Не зна.Корисник социјалне помоци узети му на превару лицну карту

Name

Плати

15.09.2018 06:53

Колико ће да плате да гласам и сакупим још гласача и бечу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрвица у свемиру

15.09.2018 06:55

Наравно да је једноставно открити само што нажалост нико нема петљу за то...народ је био и остао овца за шишање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

15.09.2018 06:56

Беч и околина гласају за доду дзаба вам крадја

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.09.2018 07:26

Мало сутра це Бец гласати.Зна Бец да је Вукота Србин и да је нормално да од буде председник.Сто Србин није председник у Хрватској..

Name

Мрка капа папака!

15.09.2018 07:37

Права згода, да послије избора наврате сви код Спирица на кафу.

Name

Ре

15.09.2018 07:42

Бауштелац,такве баја и воли највише,тамо лопаташ,овамо шаљеш паре породици,ниси му овде на бироу на терету. Мало вам одпјева коју пјесму под шатором,патриотску,очи вам замаже прасетином и брљом и супер. Док ми овде буквално преживљавамо због његовог криминала

Name

ре

15.09.2018 10:13

Ста цес у Бецу ако ти је добро у БиХ?

Name

Медјународна сарадња

15.09.2018 07:39

Није проблем полиција у Аустрији и Њемацкој, проблем је наса полиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јустиниан

15.09.2018 07:41

Графомарк из Лактаса одстампао је најмање 15 тона виска оригиналних гласацких листица....Они су подијељеби сиром РСа.Потом су одстампали око 10 тона и продали Федерацији.Да СДА али и СББ крпе рупе гдје могу тј гдје буду њихови предсједници комисија....Наравно-огромне суме новца пустене су у оптицај на терену.Да активисти могу куповат гласове путрм регуларног тока.Ту и тамо гдје буде прилике и могуцности радице се бугарски воз. Е сад....двије посебне тацке су тзв двојна дрзављанства ксо и гласови из иностранства. Наиме....због изузетно лске процедуре добијања дрзављанства....огроман број дрзављана Србије(Босњаци Ссндзака и Срби из з Србије Београда и Војводине) и Хрватске(комплет од Сплита до Макарске ривијере као и херцеговци из ЗГ).Тако да цемо имат изборни туризам.И нонсенсе типа да у Стоцу зиви 20 Хрвата именом и презименом а побиједи ХДЗ јер долазе из Хрвстске гласаци. О Зворнику и Девелом да не прицам.О Сребреници такодје.О Илидзи и Центру и Сандзаклијама из Прибоја и Пазара знају сва сарајевска дјеца.СДА гласаци.... Наравно ту је и иностранство.Нрмогуцност контроле идентитета гласаца.Тако рецимо из Цириха гласа 20000 Срба за Додика.А зиви 5000 Срба укупно тамо.Или из аустријског Фекларбрука 800 гласова за СДА а зиви 18 Босњака укупно именом и пррзименом.......О хрвстској дијаспори и њиховој "оргснизираности" да се не тросе ријеци....

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Јустинијан

15.09.2018 08:21

Само да те исправим - сви који су узели Хрватско држављанство, морали су се одрећи оног другог! СВИ! Знам из личног искуства!

Name

Сенад

15.09.2018 07:56

Зивим вани од прогона из Босне 1992.Само једном сам добио гласацки материјал прије 15 година Уредно се са цлановима породице пријављујем за гласање и никада никаквог одговора. Пријављивао сам се сваки пут.Увијек казу није доспјела твоја пријава и бла бла блаа. Опет неко казе у Бања Луци су све пријаве досле тамо срби манипулису .Обицног градјанина нико не постује .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако си мислио

15.09.2018 08:18

Гласати за Додикову странку, онда је и боље да не гласаш!

Name

Народ

15.09.2018 08:01

Па да ви зивите И радите у Бецу,зивите нормалним,квалитетним зивотом док народ у Републици Српској скупља храну по контејнерима,а ви И даље гласајте за Доду против свог народа! Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Збогом памети

15.09.2018 08:15

Све ове године од Додиковог доласка на власт, није проблем у њему, већ у овом народу. Већи колективни мазохизам једног народа у Европи није забиљежен, до овог. Чињеница је да срби у новијој историји немају дар божији да умију ваљано владати. Данашња позиција лоповско аутократска - опозиција метиљава. Једни и руги корумпирани, лични интереси им изнад имена и нације. Давно су прошла времена када је овај тако стари народ био подарен врлинама, имао ваљане владаре, а не мућке као данас. Данас срби не знају да владају ни сами собом, камоли да граде државу. Политички тотално анестезиран, хипнотисан. Изједа га похлепа, лаж, лоповлук, примитивизам, јевтино се продаје за интерес, ћар. Гине и не бира средства да уђе у структуре власти како на лоланом тако и ентитетском ниову, па и заједничким органима БиХ. Јер политика је најуносније занимање. И нема већег оргазма од политичког оргазма. Стога кад се сав овај јад сагледа неопходно је национално ресетирање, прије свега морално, како по хоризонтали тако и по вертикали, јер овим народом је сликовито речено дубоко завладао ментални АИДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

15.09.2018 09:21

Све добро речено, али... Додик, Мило, чак ни Вучић, Бакир... не посједују гласачима. То раде новцем и уцјенама за радна мјеста. За ХДЗ и Човића не знам. Шта је тако зближило Додика и Вучића ? Десетине хиљада гласача чланова СНС и Снсд, који зависно од избора гласају иза једне и друге. То је опште познато у Бг , НС... Додик је гласао у Београду на локалним изборима, прекршио Устав Србије. И ништа...

Name

СРБИН

15.09.2018 09:42

Добро постављена дијагноза од стране "Збогом памети". Само је питање какву терапију одредити за лијечење, а Бога ми, како се у дијагнози упућује на "АИДС", нисам оптимисата са могућношћу изљечења. Колико сам упућен медицинска (и пратеће) наука још увијек није дефинисала јасну процедуру лијечења те болести. Можда се догоди и "неко чудо" па након октобра ипак крене некакав (какав-такав) опоравак нашег друштва !!! Треба пробати са новом терапијом (ПРОМЈЕНАМА), јер ако не пробамо нећемо знати да ли би она била успјешна.

Name

Дарио

15.09.2018 08:33

Сви који зиве вани це гласти за Снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.09.2018 10:16

Засто побјегосе од СНСД-а? Засто не зиве у РС?

Name

ВРС

15.09.2018 08:33

Дали је билборд испред КПЗ Туњице уреду и по пропису

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БПЦ

15.09.2018 08:43

Кад помену билборде, ево гледам их по граду, сва СНСД "госпошина" фотографисана тако да гледа небу под облаке. Као да у исчекивању гледају хоће ли загмјети или асијати. Надам се да ће их ром ударии.

Name

Исток

15.09.2018 08:42

Па да . Засто једноставно кад мозе и компликовано. Ви политицари и остали који не зелите наци рјесење и мислити својом главом . Ви који зелите да замутите воду у процесу гласања како би у мутном поткрадали и профитирали. Ви свакодневно пласирате идеју која вама одговара , а то је да гласање буде тајно. Тајно гласање ствара основну претпоставку да " нико није крив". Тајним гласањем не ститимо себе од могуцих репресалија оних за које нисмо гласали. То би требао да ради закон и демократске институције. Јавним забиљезеним гласањем се ствара претпоставка да свако провјери да ли је његов глас уписан на ваљан нацин и убројан. Такодје , ствара се могуцност да видимо ко је одговоран или ко је заслузан за доводјење некога у позицију да управља повјереним му вредностима односно дрзавом и народом . Ја могу да гласам за Нероновог коњ, ал мој избор мора бити јаван да сви виде колика сам ја будала када бирам коња за сенатора. Скенирањем лицне карте и гласацког листица добијамо јединствен документ који нико не мозе фалсификовати и који се и касније у будуцности мозе употребљавати , а на темељу тога се могу донијети и прогресивни , афирмативни закони који би стварали позитвне ефекте за оне који својим гласом допринесу да на права мјеста стигну прави људи и законе који це бранити гласаце од репресалија због разлика у политицком избору. Ал о том по том .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

15.09.2018 08:55

Бог их по***ао што морају ићи у иностранство да купе глас, ево ја сам овдје кући а нико ни да се почеше да каже да му треба мој глас

ОДГОВОРИТЕ
Name

цаци

15.09.2018 10:16

Баји све иде по плану пред изборе као сто сам и писао. Купује будзетлије и пензионере повецањима и једнократним давањима. Ту су и темпиране посјете Москви, доласци Вуцица и Лаврова пред саме изборе. Уз мало пјевања и отварање какве болнице Баја по старом сигурном рецепту и овај пут узима 60-70% а ви се спрдајте с њим. Он ради посао за себе нема греске, а народ нек вјерује како це се деситу несто смо од себе без изласка на улицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

15.09.2018 10:32

Ајде Мектицу сад си ти на реду.

ОДГОВОРИТЕ