Милан Мојсиловић умјесто Диковића

Љубиша Диковић више неће обављати функцију начелника Генералштаба Војске Србије, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић.

Србија 14.09.2018 | 21:06
Милан Мојсиловић умјесто Диковића
Вучић је ову информацију саопштио након састанка са министром одбране Александром Вулином и представницима војног врха са којима је разговарао о кадровским и другим променама у Војсци Србије.

- У складу са Уставом Србије и бројних консултација са Министрством одбране и челним људима ВС, донео сам више указа и одлука о посатављењу и разрешењу. Прихватио сам захтев Диковића за пензионисањем. Желим да му се захвалим на часном, посвећеном и пожртвованом односу, као и љубави према Србији - рекао је Вучић.

Он је додао да је Диковић добио орден Карађорђеве звезде првог степена, а то је највиши орден који српски војник може да добије.

- Генерал Диковић је био затваран у току оружаних сукоба од стране непријатељских снага у БиХ. Часно, храбро и јуначки се супростављао НАТО агресији и један је од људи који је најдуже био на месту начелника генералштаба, десет година“. Била ми је част што сам могао да сарађујем са Љубишом шест година. Он је уз Новака Ђоковића и још неке институције у Србији, једини носилац Карађорђеве звезде првог степена. То довољно говори колико је добро и предано обављао свој посао. Уверен сам да ће његов наследник часно обављати нову функцију - рекао је Вучић.



 Нови начелник Генералштаба је генерал-мајор Милан Мојсиловић, који је ванредно унапређен у чин генелара пуковника, док је генерал мајор Петар Цветковић именован за његовог заменика.

- „Ово су велике промене од којих очекујемо додатну нову енергију, још бржу модернизацију, снажење ВС у наредном периоду, која би требало да буде одвраћајући фактор за сваког агресора. Не спремамо се за сукобе или ратове са било ким, али морамо да имамо добру, способну и опремљену армију која би била у стању да одговори сваком агресору - поручио је Вучић.

Рекао је да је неколико година уназад Србија унапредила средства наоружања и опреме, али да није скроз задовољан, јер мора да се обезбеди већи прилив људи у ВС чему се треба посветити у нарендом периоду.



Мојсиловић је на место помоћника министра одбране за политику одбране постављен у јуну ове године, а пре тога је од 2013. до 2017. године обављао дужност шефа Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО-у у Бриселу.

- Тежак и одговоран посао очекује генерала Мојсиловића. Сигуран да ће имати подршку часних официра, којима је држава Србија увек била важнија и преча од било каквих личних интереса. Много тога је пред овим људима, уверен сам да ће добро и часно обављати свој посао, борити се за Србију, и да ће грађани у својој војсци имати још више не само институцију коју највише поштују и цене, већ коју највише воле и у коју највише верују - истакао је председник Србије.

Вучић је казао да је ситуација у свету компликована и да није лако предвиђати догађаје.

(Блиц)
 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Вида

15.09.2018 02:17

коју је овај сколу заврсио гдје се сколовао јадна је НАСА војска са овим командним кадром нема висе Павковица старог команданта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Вида

15.09.2018 07:16

а ни Кадијевица. Ни Коце Поповица. А тек Војводе Мисица сто нема. Куку нама.

Name

Ми Сами

15.09.2018 04:54

Теско је наци сколованог генерала да слуса идиота Вулина и нарциса Вуцица...изгледа да им је успјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

15.09.2018 08:08

Управо тако