Пилић: Ово је смијешно! Тенисери су размажене бебе!

Тенисери Србије играју против Индије од 14. до 16. септембра у плеј-офу за опстанак у Светској групи Дејвис купа.

Тенис 14.09.2018 | 17:45
Пилић: Ово је смијешно! Тенисери су размажене бебе!
Биће то последњи меч за наш тим у овом систему такмичења, јер после 118 година Дејвис куп ће се од следеће године играти по новом систему, уколико у међувремену не дође до бојкота.

Ђерар Пике, фудбалер Барселоне, је председник и оснивач “Космоса” који је добио поверење на недавном гласању у Даласу да промени формат Дејвис купа, што је изазвало опречна мишљења широм света.

Нови план јесте да ће једино званично тимско такмичење у тенису почети на крају сезоне (18-24. новембар 2019.) како би се повећало узбуђење – наступаће укупно 18 репрезентација које ће се надметати у формату нормалног турнира.

За промену је било потребно да се с тим сагласе две трећине нација (од 140) и то се управо и десило, пошто је чак 71 одсто гласало за нови формат.

ИТФ је изложио бизнис план кроз који би ушло нешто око три милијарде долара за 25 година, а он био био финансиран од кинеске групе “Космос” коју је основао Ђерар Пике.

Никола Пилић, легендарни тренер који је са Немачком, Хрватском и Србијом, освајао Дејвис куп, разочаран је одлуком да се промени систем такмичења.

“Одлуку су донеле тениске аналфабете. Један фудбалер и један Јапанац који је стотине милиона евра зарадио само у Јапану, а у другим земљама био би у проблемима. Они мењају изглед Дејвис купа с Американцима који би од спорта правили представу. Они праве шоу. Можете замислити да, рецимо, Канада против Белгије игра у Сингапуру. Ма, кога то занима гледати?! Данас играчи играју 19-20 турнира годишње, а ми смо играли 35 и још Дејвис куп за ексере", каже Никола Пилић за 24сата.хр.

Он се не слаже с аргументом да се нови формат уводи због растерећења играча.

“Играчи су постали размажене бебе јер имају стотине милиона евра. Знате шта? Да су рекли да се не игра на три, него два добијена сета, ‘ајде, у реду... Надал, Пике и Федерер су пријатељи и ко зна шта стоји иза тога. Осим тога, ко каже да мора бити толико турнира? Ти који су направили ово не знају што значи права атмосфера Дејвис купа. Одлучили су да ће 18 нација играти у седам дана, а ко каже да неће бити бојкота? АТП је против тога, Енглеска, Немачка и Француска су против тога. То је смијурија".

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар