Крађа идентитета: Неки већ ''гласали''

Анел Кајтезовић остао је затечен након што је одлучио провјерити бирачко мјесто на којем ће гласати. На wеб страници Централне изборне комисије наведено је да живи у Аустрији, да је гласач путем поште и да је већ гласао.

Босна и Херцеговина 14.09.2018 | 09:57
Крађа идентитета: Неки већ ''гласали''
"Све је почело прије два дана када сам покушао да провјерим да ли гласам на истом мјесту као и сваке године. Послао сам СМС поруку и сазнао да гласам путем поште изван БиХ. Након тога, провјеравам на страници ЦИК-а да нађем детаљније информације и проналазим да ме неко пријавио у Аустрији, у преграђу Линза, код особе под именом Ожеговић Фадил. Да је све било пријављено, да је документација сва послана, да је та особа или неко из те породице гласао у моје име. Да сам пријављен, да сам гласао - иако сам био у БиХ цијело вријеме. Документација је уредно достављена 23. августа назад у Сарајево. Стигло је на пошту на Башчаршију", каже Кајтезовић за Н1.



Када је цијелу ствар пријавио ЦИК-у, Кајтезовић је сазнао је да га је пријавила особа из Велике Кладуше (име и презиме познато редакцији), и то на основу старе личне карте која је за Централну изборну комисију била важећа до 2020. године.

Но, то је у најмању руку чудно јер је 2013. Кајтезовић извадио нову личну карту јер је промијенио пребивалиште, тако да стара лична карта одавно не важи што су му потврдили и у МУП-у. Због чега ЦИК није ажурирао податке, Кајтезовић не зна, али се пита што би се десило да је један од оних који не излазе на изборе.

"Особе које не гласају, ове преваре никада не би могле открити. Да нисам тражио информацију на којем бирачком мјесту гласам, никада не бих сазнао да је то неко у моје име већ урадио", наводи он.

Но ово није усамљен примјер. Бројни грађани јавили су нам се из Сребренице. Абид Дудић регистрован је у Новом Зворнику, као гласач поштом иако никада у животу није живио у Србији.

"Углавном, нашао сам да сам пријављен код неке жене у Малом Зворнику. То смо јуче нашли. Некад сам изгубио возачку дозволу, управо на прелазу Мали и Велики Зворник. Да ли је то нешто важно не знам, али никада нисам живио у Србији, нити сам на другом мјесту био пријављен", каже Дудић за Н1.

Из Централне изборне комисије конкретне случајеве нису коментарисали, но потврдили су да да постоји сумња на злоупотребу података, и да ће о свему ускоро упознати надлежно Тужилаштво.

Вехид Шехић: Мислим да ће то бити масовна појава

"Дневно добијемо по двије или три пријаве бирача који изјављују да их је неко мимо њихове воље и знања пријавио да гласају изван Босне и Херцеговине путем поште. Све те случајеве, ми документујемо и о томе ћемо сачинити цјеловиту информацију и доставити Тужилаштву БиХ, јер постоји сумња на злоупотребу личних података и фалсификовање докумената. Ипак, неко други треба да проведе истрагу и утврди да ли је и ко кривотворио исправе и злоупотребљавао личне податке. Ми немамо законску надлежност да то радимо. Имамо законску обавезу да регистрирамо бирача изван БиХ уколико достави уредну документацију", каже Максида Пирић из ЦИК-а.

О којем се конкретном броју ради, како каже Пирић, биће познато након што се из иностранства врате пакети с гласовима који се шаљу препорученом поштом и коју може преузети искључиво бирач или ужи члан породице. Но што је са оним случајевима када се гласа у ваше име, а ви не изађете изборе, нема одговора.

Проблеми са мјестом пребивалишта нису ништа ново, упозоравају у Коалицији под лупом. На то су и раније упозоравали, но у ЦИК-у то до сада нису озбиљно схватали, истичу.

"Мислим да ће то бити масовна појава. Имали смо наградне игре гдје су се тражили фотокопије једне и друге стране личне карте. Ради се о стотинама хиљада таквих. Ради заштите дигнитета, позвао бих и друге институције да реагују, као бисмо имали поштене и фер изборе", наводи Вехид Шехић из Коалиције под лупом.

На прошлим изборима путем поште требало је гласати око 42 хиљаде бирача, сада је тај број удвостручен. Тиме је и број могућих злоупотреба много већи. Из Коалиције под лупом поручују да се у све требају укључити и државни истражни органи јер је крађа идентитета тешко кривично дјело.

Бирачи које је неко без њиховог знања или воље пријавио да гласају изван БиХ могу на дан избора гласати у општини пребивалишта на непотврђеном бирачком мјесту. Ти ће гласови бити пребројани у главном центру за бројање.

Извор: Н1

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Мато

14.09.2018 08:02

Па зна се ко је клозет био до сада бакир и његова мафија иста слика је и код РС сто је бакир и његова сда то ти је и снсд и додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само факти

14.09.2018 08:09

хттп://зурнал.инфо/новост/21417/зиве-у-сребреници-а-не-знају-да-су-вец-гласали-постом-из-србије

Name

Мк

14.09.2018 08:04

ПА У БЕЧУ ЋЕ БИТИ НАЈВИШЕ СНСД ГЛАСАЧА ТАМО ИМАЈУ СВОЈЕ ПРЉАВЕ ФИРМЕ ТО ЈЕСТ КУПЉЕНЕ ПРЉАВИМ ПАРАМА И НА ИМЕНИМА ЉУДИ КОЈИ СУ ИМ БЛИСКИ .ПО ТОМ ПИТАЊУ НИКО НЕ РАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

14.09.2018 08:13

Саво антонић венера главна спрега са додиком и крадјом рс преко тегелтији и каје

Name

Мањаца

14.09.2018 09:25

Саво је мој сколски. Нисам знао даје постао толика ГЊИДА.

Name

Упме

14.09.2018 08:14

Ет ми досад гласали па нису странци луди да нас пусте да сами одлуцујемо ваки паметни .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобода

14.09.2018 08:41

И ста сад, засто изаци на изборе, кад су они вец побиједили, и тако сваки пут, кад им зафали гласова, они допреме 5000 гласова

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.09.2018 08:56

Ево сад провјеравам за цланове своје породице и себе. Сина су ми пријавили за гласање на адреси у Тителу Србија, а он зиви са нама-родитељима. Није мрднуо из Бања Луке. Знаци он је вец гласао а нема појма. Страсно.

Name

Они Краду Гласове

14.09.2018 08:48

Сипа да опсервира Радована Грајица Ивица његовог родјака Вуксана Илица Антоница Пугера Грбица и избори це бити постени

ОДГОВОРИТЕ
Name

цик

14.09.2018 09:13

Продао лицну карту за 50КМ.Људи копирали и у његово име гласали у иностранству...

ОДГОВОРИТЕ
Name

У

14.09.2018 09:46

Ако је продао ок али секта отима убија рањава готово је

Name

Драза

14.09.2018 10:17

Па ово се у Србији одавно ради! Горан Таминдзија из Невесиња, је позивао људе из Новог Сада, преко мобилних телефона и представљао се именом и презименом, од истих је захтјевао да му дају лицне карте да би њихов глас отисао за Додика и Зељку а као по лицном наредјењу господина Вуцица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

14.09.2018 10:38

Штаможемо и очекивати када знамо да Бајина штампарија штампа листиће, надзор на штампом почео дан касније, а украдени папир нико не тражи. 113% је све случајно или одлазећа администрација!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

15.09.2018 05:43

Нема он шта ово провјеравати гдје је ово то и његово гласачко мјесто. Тамо гдје је он то досада све ове године гласао, да ће он ово и ове године да гладса.На овоме истоме тада мјесту. Ако је он био гласовао прије четири те и године. Зато што код нас ово у БиХ сваке те и четири године буду ови општински избори. А ово сваке друге године буду ови локални избори. И он је морао или прије двије године, или прије ово четири године негдје да тада гласа. Тако да и се овдје ништа не мијења. Да бих он сада то и знао. Гдје мора отићи да бих извршио ову тада своју грађанску дужност. И обавио ово своје.

ОДГОВОРИТЕ