Косово: Србија спрема "рампу"

Србија је започела опсежну дипломатску иницијативу како би спрјечила да Приштина на Генералној скупштини Интерпола, која ће се одржати у новембру у Уједињеним Арапским Емиратима, постане чланица ове организације.

Србија 13.09.2018 | 11:53
Косово: Србија спрема "рампу"
Како пишу Новости, наредних недеља свим државама које су у Интерполу биће упућена писма са детаљним аргументима и чињеницама зашто Косово не треба да постане чланица. Представници Србије у директним контактима са колегама из најутицајнијих држава у Интерполу објашњаваће наше позиције у вези са јужном покрајином.

Београд ће бити и на сталној вези са Пекингом и Москвом, који су и до сада, међу осталим чланицама лобирали за то да се тзв. држава Косово не прими у ову организацију.

Блокада Приштине била је тема и разговора које је српски државни врх у понедјељак у Београду имао са шефом Интерпола, Менг Хонгвејем. Он се састао са предсједником Александром Вучићем и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, који му је пренио да ће акценат српских аргумената бити на резолуцији Интерпола о јасним смјерницама, процедурама и критеријумима за чланство која каже да само држава чланица УН може да постане члан те међународне организације која се бави полицијском сарадњом.

Захтјев Косова за чланство уврштен је у нацрт провизорне агенде 87. сједнице Генералне скупштине Интерпола, која ће бити одржана од 18. до 21. новембра у Дубаију. Међутим, то није и гаранција да ће се државе изјашњавати о пријему Приштине, јер коначан дневни ред скупштине, непосредно пред почетак рада, треба да утврди Извршни комитет, којим предсједава Хонгвеј, који је из Кине. Осталих 12 чланова су из Алжира, Кореје, Русије, Канаде, Француске, Белгије, Бразила, Америке, Молдавије, Сингапура, Јужне Африке и Нигерије, од којих половина не признаје лажну косовску државу.

Евентуални пријем Косова у Интерпол подразумевао би опасност да се против великог броја српских полицајаца и војника који су учествовали у противтерористичким операцијама 1998. и 1999. подижу међународне потјернице и да се Србији изручују налози да се ти људи хапсе.

Да евентуално приступање тзв. државе Косово Интерполу не би било ни у интересу Србије, ни самог Интерпола, сматра и Божидар Спасић, експерт за безбједносна питања, који за "Новости" указује управо на опасност од ових политичких манипулација Приштине:

"Оправдан је страх да ће злоупотребити механизме Интерпола, јер они већ имају спремне "црне листе" Срба. Њихове полицијске и безбедносне структуре не да још нису спремне да се издигну изнад политичких диктата, него нису способне ни да обезбеде елементарну безбедност, што се показало и приликом посете Вучића Косову. То сада виде и у ЕУ и Косово сада "гурају" само Американци.

Услов је столица у УН

На засједању ГС Интерпола прошле године, када је Косово повукло захтјев за пријем јер нису успели да обезбиједе довољну подршку, донијета је и резолуција о јасним смјерницама, процедурама и критеријумима за чланство у тој организацији, па земље које траже пријем од сада морају да потврде да испуњавају све "неопходне услове државности". Палестина је, тако, примљена у чланство, али, за разлику од Косова, она у УН има статус државе посматрача.

Извор: Новости.рс

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

поусрбин

13.09.2018 10:18

Ау ако их приме пола србије че ходати само по махали.Тад че Србија видити како је без везе подносити потјернице типа Дивљак Ганић Насер.........Силајђић.....Нема ни у БИХ јер је чланица интерпола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободна Војводина

13.09.2018 10:36

Србија спрема сама себи рампу, живи били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тр

13.09.2018 11:05

А кад Србији Хрвати блокирају нешто у преговорима са ЕУ онда куку леле ... Србин кад се лати маца и је ОК . А кад се други лате онда ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

13.09.2018 15:04

Интересантно је то да Србији неваља ЕУ.А неваљају јој ни комсијске земље које нису у ЕУ.Ја колико видим њима нико не ваља.