Она је "краљица јесени"

Јабука има и до 40 посто витамина Ц, садржи и витамине А, Е, Б1, Б2, Б6 и бета каротен. Садржи и минерале калијум, калцијум, фосфор и гвожђе. Богата је полифенолима - биљним спојевима који имају снажну антиоксидативну активност. Опште је познато да бар једна јабука дневно доприноси општем здрављу.

Здравље 13.09.2018 | 11:32
Она је "краљица јесени"
Јабука се најчешће једе сирова, али се и пече, кува, суши, прерађује у сокове, мармеладе, џемове, желее, а познато је и јабуково сирће. Просечно, вода чини 82 посто тежине плода, угљених хидрата има око 12 посто, масти и беланчевина заједно око један посто, а целулоза се налази у плоду у количини од око један посто.

Јабука садржи и шећер, органске киселине, у врло малим количинама све есенцијалне и неесенцијалне аминокиселине, арому и боје. Јабуке су богате влакнима и имају благотворан учинак на метаболизам, поготово када их једете са житарицама.

Јабуке су корисне:

Против тромости, надутости и поквареног желуца - неколико недеља три пута дневно поједите по једну киселу јабуку средње величине сат до два прие или после јела.

Против дијареје - јести изрендане јабуке или компот од јабука. Посебно се препоручује коришћење киселих јабука. Изрендане јабуке не заслађивати, а пре него што се поједу, оставити их мало на ваздуху да потамне.

За бољу пробаву - редовно јести печене или куване јабуке или компот од јабука, посебно у зимском периоду. Препоручљиво је после доручка и вечере појести по две свеже јабуке. Терапија траје пет дана.

Како је калоријски сиромашна (100 г јабуке има око 40 калорија), добар је избор и код редукцијских дијета. Такође, јабуку можете користити у терапијске сврхе, што додатно оправдава њену конзумацију.

На пример за регулацију столице и стабилизацију цревне флоре поједите једну до две сирове (или печене) јабуке; за подстицање знојења код високе температуре, у прокувану кашу од јабука додати мед и лимунов сок и попити вруће.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар