Америка очекује ураган ''Флоренс''

Ураган "Флоренс" могао би, упозоравају прогностичари, да произведе катастрофалне поплаве још дубље у унутрашњости источних америчких савезних држава него што се раније предвиђало.

Свијет 13.09.2018 | 07:19
Америка очекује ураган ''Флоренс''
"Око", односно центар ове олује категорије 4 проћи ће према предвиђањима између Бермуда и Бахама у Мексичком заливу и стићи до обале Сјеверне, односно Јужне Каролине у петак. Међутим, вјетрови снаге тропске олује (до 225 километара на сат), који сежу и до 280 километара далеко од центра урагана, захватиће копно већ данас ујутро, што значи да становници на обали имају још врло кратко вријеме за евакуацију.

"Ово ће вјероватно бити олуја живота за дијелове обале Каролине", саопштила је Национална метеоролошка служба (НWС) у својој прогнози, а поплава на југоистоку Сјеверне Каролине и сјевероистоку Јужне Каролине могла би бити "без преседана".

Метеорологиња Рајан Мау са странице "wеатхер.ус" назвала је прогнозу за идућа 72 сата, према којој ће се "Флоренс" завртити јужно низ обалу Јужне Каролине, "бизарном" и "ноћном мором". 

Хиљаде аутомобила већ су нанизане на путевима предвиђенима за евакуацију из обалних подручја Јужне и Сјеверне Каролине те Вирџиније. Ти путеви су привремено претворени у једносмјерне како би се убрзала евакуација пред "опаком, звјерском олујом", како ју је назвао гувернер Сјеверне Каролине Рој Купер.

"Валови и вјетар који би ова олуја могла донијети нешто су што још нисте видјели. Чак и ако сте преживјели олује раније, ова је друкчија. Немојте се кладити на свој живот да ћете преживјети чудовиште", рекао је гувернер становницима своје државе.

Више од милион и по људи из ове три савезних држава добило је наредбу за евакуацију. Колоне су се створиле и на бензинским пумпама, од којих су неке готово остале без бензина, јавља "Индепендент".

"Она је снажна цура и долази нас видјети. Без обзира што радите, боље се спремите, јер нас долази видјети", рекао је један од становника који се припрема на евакуацију за "Ал Јазееру".

Али неки, упркос упозорењима, не планирају да оду.

"Набављам бензин и залихе, припремам генератор и све... Само ћемо се шћућурит и издржати је (олују)", износи свој храбри, или луди, план други Каролињанин.

"Неw Yорк Тимес" јавља да ће према тренутној прогнози ураган успорити и затим се неко вријеме задржати недалеко од обале, што су лоше вијести јер ће запљуснути обалу великим таласима и сручити више од 50 цм кише по квадратном метру на подручје које је ионако склоно поплавама. Таласи, који ће запљуснути обалу, могли би да буду и до три метра висине. 

У петак навече и суботу ујутро "Флоренс" би требало да настави у унутрашњост, гдје ће се на крају сударити с горјима Апалачиан и Смоки, натапајући водом све на свом путу. Дијелови Каролине могли би бити погођени орканским вјетровима пуна 24 сата, ако не и дуже, рекао је помоћни администратор Савезне агенције за управљање изванредним ситуацијама (ФЕМА) Џеф Бјард. 

"Ово неће бити кратак ударац. Ово неће бити једна од оних олуја које ударе и врате се на море. Ово ће бити ударац Мајка Тајсона на обалу Каролине", упозорио је Бјард и додао:

"Послушајте упозорење. Данас је дан. Вријеме је да грађани буду дио тима и евакуишу се."

Објављени су и нови снимци урагана "Флоренс" снимљени са Међународне свемирске станице.



Извор: Индеx.хр

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Тоша

13.09.2018 05:32

Све што су они зла направили разним пројектилима направили по цијелом свијету, бог их кажњава овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

13.09.2018 07:04

Гдје им је сад техника..

Name

Мађар

13.09.2018 07:16

То је коментар човјека који много зна о политици САД-а, али чини ми се, премало о природним наукама, екологији па и теологији.

Name

Горан Бабиц

13.09.2018 08:42

...Цему се радовати несреци других.кад нас и она сама погадја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не радујем се

13.09.2018 20:26

Ако их ништа не може смирити, нека бар природа учини шта зна... Милосрдни анђео на природан начин....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мађар

14.09.2018 05:42

То су само недужни људи. милион до два, они који су одговорни су далеко од урагана.