"Дончић је невјероватан, бољи од мене кад сам имао 19"!

Дирк Новицки, легендарни кошаркаш Даласа, похвалио је Луку Дончића и рекао да млади Словенац поседује невероватан таленат.  Новицки о Дончићу: Цепаће одбране на пола! Ветеран Далас Маверикса пун хвале за 19-годишњег дебитанта из Словеније.

Кошарка 21.09.2018 | 09:30
"Дончић је невјероватан, бољи од мене кад сам имао 19"!
"Дончић је овде већ неколико недеља, сваки дан је у хали и тренира јако. Заиста ми се свиђа оно што видим. Невероватан је са лоптом и у пик-ен-рол игри. Његова визија на терену је одлична, не могу да верујем шта може са 19/20 година", рекао је Новицки, а преноси "105ТхеФан Радио".

Словенац је овог лета отишао у НБА, а на Драфту су га као трећег пика изабрали Далас Меверикси.

"Поседује невероватан таленат. Како види терен у његовим годинама је нешто што нисам видео 20 година. Не желим да га превише оптеретим притиском, кроз све ово сам прошао у руки сезони. Помоћи ћемо му да се правилно развије, да учи и да ужива док игра", рекао је Дирк и закључио:

"Да ли је бољи од мене када сам ја имао 19? О, да. Шут ми је био солидан, али никада нисам имао осећај за додавање... савршеност коју он доноси игри".

Дирк Новицки, можда и најбољи Европљанин свих времена у НБА лиги, припрема се за рекордну 21. сезону у Далас Мавериксима, тиму који га је и драфтовао јуна 1998. године.

Један од нових саиграча биће му Лука Дончић, европски "вундеркинд", који је у претходних годину дана као члан Реал Мадрида и репрезентације Словеније освојио готово све трофеје и индивидуалне награде које је могао да освоји.

Дончића су Атланта Хокси изабрали трећим пиком и исте вечери "трејдовали" у Далас за Треа Јанга, у складу са раније постигнутим договором два тима.

Новицки не крије да му се изузетно допада оно што је од Дончића видео у данима пред званично отварање тренинг кампова.

"Сјајно добро барата лоптом за играча те висине. Невероватан је у 'пик енд рол' игри, већ сада феноменално види терен, а има и добар шут ако му дате времена да се намести. Мислим да смо добили сјајног играча за дуг, дуг период", изјавио је Новицки у једној радио емисији.

Легендарни Немац додао је да не жели да словеначког "рукија" стави под велики притисак, јер и сам зна да је прва сезона у лиги тешка за свакога ко долази из европске кошарке.

"Мени је за адаптацију била потребна читава једна сезона. Учинићемо све да му помогнемо да се развије, да учи и да се забавља играјући, тако да кроз неколико година видимо оно најбоље од њега. Јер, заиста је огроман таленат. Његова визија терена и способност додавања су нешто што никада нисам видео од једног 20-годишњака".

Упитан да ли је Дончић бољи од њега у одговарајућем узрасту, Новицки је без размишљања дао потврдан одговор.

"Наравно. Ја сам имао солидан шут, али нисам имао то разумевање игре, читање 'пик енд рола'... све те ствари које раде Крис Пол и други. Мислим да ће Лука бити забаван за гледање, нарочито у сарадњи са нашим центрима. Цепаће одбране на пола", пун је оптимизма немачки ветеран.

Лука иза себе има сезону из снова, пошто је са Реал Мадридом освојио Ендесу и Евролигу на фајнал-фору одржаном у Београду. Сезона у НБА креће 16. октобра.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар