Интервју Алекса дел Пјера: О ЛШ, Јувентусу и још много чему...

О Роналду, Реалу, Наполију, Анчелотију, Икардију, Роми, Буфону, Азурима… Легендарни Пинтурикио се у опширном разговору за Газету дело Спорт дотакао свих актуелних фудбалских тема на Апенинима.

Фудбал 14.09.2018 | 23:00
Интервју Алекса дел Пјера: О ЛШ, Јувентусу и још много чему...
Још мало и Лига шампиона. Са нестрпљењем се очекује почетак најквалитетнијег клупског такмичења на свету. Жељно га ишчекују и у Италији, а Газета дело Спорт је неку врсту увертире направила у опширном разговору са легендом тамошњег и светског фудбала Алесандром дел Пјером.

Доласком Кристијана Роналда у Јувентус, опсесија Лигом шампиона у Торину је достигла врхунац. Јувентус има пет узастопних пораа у финалима Лиге шампиона и с правом га сматрају највећим губитником европског фудбала на врхунском нивоу. Последња генерација која је победила у финалу је била она од пре 20 и кусур годину у којој је био Дел Пјеро и која је у финалу на римском Олимпику савладала Ајакс после пенала. Зато је Дел Пјеро као симбол те победе, позитивна најава Лиге шампиона за Јувентусове навијаче.

“Када размишљам о Лиги шампиоина освојеној 1996. године враћају ми се успомене на најлепши период у животу. Не само због те магичне ноћи у Риму… То је била сезона у којој смо заиста уживали. Нешто потпуно различито у односу на Мундијал где је све концентрисано у један месец и где живите у некој врсти балона. Лига шампиона је дугачак пут и те године смо много тога прошли да прескочимо све препреке до трофеја. Била је то и сезона моје личне афирмације. За Јувентусове навијаче сам био нека врста симбола да смо коначно најбољи у Европи”, каже легендарни Пинтурикио.

Да ли је овај Јувентус јачи од оног шампионског у којем је играо Дел Пјеро?

“Јувентусов састав је дефинитивно један од најјачих у Европи. Нису једини који су тако снажни, али су у врху. Не знам да ли је овај Јуве јачи од мог Јувентуса. То су неупоредиве ствари. Али мислим да овај Јуве још није достигао ниво Липијевог Јувентуса у смислу карактера и свесности. Ми смо имали четири финала Лиге шампиона и остаје жал што смо освојили само једно”.

Јувентус је у претходне четири године, изгубио два финала. Надвило се неко проклетство…

“Постоји притисак због негативних резултата, али у претходним финалима је Јувентус губио од јачих противника, а не због неког проклетства. Морамо да будемо свесни да постоје јаки тимови попут Јувентуса и да превелика очекивања могу да нас сломе. Фасциниран сам вољом коју клуб показује да великим срцем прескочи ту последњу препреку. Јувентусов амбициозни пројекат ми се много свиђа. Као и онај у 'мојим' Лејкерсима са Леброном”.

Шта је то што Јувентусу недостаје?

“Да би освојили Лигу шампиона, потребна је јака и коехзивна екипа. Потребна је велика вера, свесност својих могућности, најбоља физичка и психичка спрема. Поготово у важним моментима од четвртфинала па надаље. Не помињем срећу која може да послужи. Јер ослањање на срећу није део победничког менталитета”.

Као човек који је освојио Лигу шампиона и Мундијал, Дел Пјеро прави паралелу између два највреднија фудбалска трофеја.

“Ниво Лиге шампиона је свакако већи од оног на Мундијалу. Али не свиђа ми се ни што из фудбала искључујемо емотивну страну која је на Мундијалу у Русији била на високом нивоу. Последње три Лиге шампиона је освојила екипа која није имала неки тактички идентитет. Нећемо се Зифдановог Реала сећати као Сакијевог Милана или Гвардиолине Барселоне. Али имали су систем који се адаптирао на квалитет појединаца, претварајући их у шампионе. Упоредио бих их са Алегријевим Јувентусом. Биће интересантно да видимо да ли побеђују такав систем или специфичан стил игре какав има Манчестер Сити”.

Многи се питају да ли је Алегри тренер који може да донесе Лигу шампиона?

“Радују ме тренери који се усуђују да мењају систем игре, који измишљају ствари током сезоне као што је било са Каземиром у Реалу, или са четворицом нападача у Алегријевом Јувентусу. Чак и Гвардиола зна да не може да буде искључив ако жели да максимално примени свој систем игре. И због тих ствари се радујем Лиги шампиона”.

Доведен је Кристијано Роналдо као човек који треба да направи превагу.

“Роналдо је шампион ван конкуренције и имам менталитет какав имају само спортски великани. Знаће како да га пренесе на остатак екипе. Једноставно, нисам веровао када сам чуо да постоји могућност да Роналдо дође у Јувентус. Мислио сам да је трач. Оно што ме код њега највише импресионира ја та манијакална опсесија тренинзима и припремом за меч. Његова жеља да увек поставље нове и више циљеве. Да проналази нове мотиве у себи. То је оно што имају прави шампиони и на шта ће наићи на сваком кораку у Јувентусу. Брзо ће схватити која је привилегија носити дрес овог клуба”.

Ко би победио у слободњацима?

“Сигурно бих га победио. Ако ако не бих победио, имао бих изговор да нисам у форми и да сам пензионер”.  

Који су домети италијанских клубова у Лиги шампиона?

“Јувентус ће играти да освоји. Ништа мање се не признаје. Рома опет пуца на високо јер је показала да има менталитет да постане нека врста италијанског Ливерпула. То су они тимови које надмаше своје могућности у европским уткмицама. Наполи и Интер ће играти да се докажу и виде на којем су нивоу. Волео бих да сва четири клуба прођу, било би лепо, али бих био задовољан и да прођу три, а четврти оде у Лигу Европе. Најтежи посао имао Наполи”.

Како видите Рому?

“Мислим да је продаја Најнголана највећи губитак. Али Монћијев рад је јако интересантан и радознао сам да видим шта ће од тога да испадне. Ди Франческо се бори са временом али ове сезоне би могао све да изненади. Ако би Рома имала добру сезону, најсрећнији бих био због Данијелеа Де Росија, једног од старих асова који су преостали у фудбалу”.

Наполи?

“Анчелоти је број један у Европи. Он толико доноси у смисли менталитета и свести екипе. Али било би неправедно да не кажемо да и Сари није дао велики допринос у смањивању разлике између Италије и Европе. Све је то део једног пута и сада је Карло ту да надогради процес раста и омогући Наполију да не остане без гаса у кључним моментима Лиге шампиона што им се раније дешавало”.

Интер? Икарди је коначно на великом испиту…

“Икарди ће коначно дебитовати у Лиги шампиона. Али није ово никакав испит за њега већ почетак играња на вишем нивоу. Ако будемо гворили о испиту зрелости за играча који има двадесетак година, онда смо на погрешном путу”.

Ко су фаворити за освајање Лиге шампиона?

“У првом реду је Реал Мадрид као троструки узастопни победник иако су изгубили Кристијана Роналда. У другом реду су Јувентус, ПСЖ и Манчестер Сити. У трећем реду су Ливерпул, Бајерн и Барселона”.

Да ли ће Реалу недостајати више Роналдо или Зидан?

“Иако тренер има веће заслуге за победе екипе од играча, мислим да не постоји тренер који је важнији од Кристијана Роналда. А ово кажем и ако мислим да је Зизу направио фантастичан посао и пробио све границе”.

Који играчи би могли да обележе Лигу шампиона? Опет Роналдо и Меси или неко трећи?

“Меси и Роналдо су дали фудбалу много. Поготово у Лиги шампиона. Веома сам знатижељан шта ће урадити Мбапе. Такође, мислим да смо сви прерано отписали Дибалу. Када екипа достигне потрбени ниво, мислим да ће Алегри направити најјачу могућу формацију као што је урадио пре две године. А играч попут Дибале би могао да буде кључни”.

Буфон је отишао у ПШЖ који би могао да се састане са Јувентусом у финалу. За кога ћете навијати?

“Када сам одлазио из Јувентуса, имао сам могућност да играм у Селтику. Одбио сам тај и неке друге предлоге јер сам решио да напустим Европу. И управо те године су се Јувентус и Селтик састали у Лиги шампиона. Помислио сам како је добро што нисам прихватио понуду. Ако се то деси Ђиђију, сам ће бити крив. Шалим се наравно. Пратићу ПСЖ са посебном пажњом због њега, али ако наиђу на Јувентус, зна се за кога ћу навијати…“

Кога видите као анти-Јуве у Серији А и највећег ривала за "скудето"?

“Још је рано да говоримо о томе. Не верујем да ће током сезоне баш све ићи лако за Јувентус. Не искључујем ни Милан из борбе за титулу. Иако мода још нису спремни за велики искорак, свиђају ми се. Тамо је мој пријатељ и велики човек Паоло Малдини. Са његовим повратком је на добитку цео италијански фудбал, не само Милан”.

Репрезентација италије?

“Морамо да будемо свесни реалности и да не претерујемо са песимизмом. Ово је тренутак када треба да се ујединимо и да верујемо у Манћинија и играче. Морамо да сагледамо ситуацију и извучемо позитивне ствари из ње иако их нема много. Пре свега, морамо да негујемо наше таленте”.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар