Гутереш апелује: Избјећи катастрофу

Генерални секретар УН Антонио Гутереш апеловао на све стране које су укључене у конфликт у Сирији, да заштите цивиле и избегну "крвопролиће" у Идлибу.

Свијет 12.09.2018 | 07:29
Гутереш апелује: Избјећи катастрофу
Тај град иначе је последње велико упориште побуњеника.

Гутереш је додао да би тотални сукоб у Идлибу "довео до хуманитарног кошмара какав није још виђен у крвавом сиријском конфликту", преноси АП.

Гутереш је казао да је јасно да "садашња ситуација у Идлбиу није одржива и да присуство терористичких група не може бити толерисано", али да је посебно важно да Иран, Русија и Сирија "нађу начин да изолују групе терориста и створе ситуацију у којој неће цивили платити цену решења проблема у Идлибу".

У међувремену, америчка амбасадорка у УН Ники Хејли оптужила је сиријског председника Башара ал Асада и његове савезнике Русију и Иран да су "разорили" последње веће упориште побуњеника у Идлибу. Она је поново упозорила Асада и његове савезнике да би САД сматрале сваки напад на Идлиб "безобзирним" и да би његове последице биле врло тешке, наводи АП.

С друге стране, стални представник Русије у УН Василиј Небензја рекао да је би Запад требало да прекине са својом политиком уцена према влади Сирије.

"Не сме бити места за политику уцена које многе западне земље заступају", рекао је Небензја, истичући да те земље обећавају храну, а заузврат траже промену режима у Сирији, преноси Тасс.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар