Договору треба дати шансу

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак учествовао је 10. септембра 2018. године, на позив замјеника премијера и министра иностраних послова Републике Словеније Карла Ерјавеца, на 13. бледском стратешком форуму у Бледу.

Босна и Херцеговина 11.09.2018 | 18:50
Договору треба дати шансу
Током свог обраћања, говорећи о стању у региону, министар је нагласио да би, након успјешно окончаних разговора Атина-Скопље, коначни договор између Београда и Приштине био велико олакшање и огроман допринос дугорочној стабилности региона.

Црнадак је истакао да договору треба дати искрену шансу и да не треба одбијати могућа рјешења унапријед.

"Требамо се запитати можемо ли себи дозволити да одбијемо коначно рјешење косовског питања, комплетан договор, уз пуну сагласност обје стране, само зато што се помјера административна линија, иако не угрожава ниједан трећи субјекат? Мислим да не требамо одбацити ниједно рјешење прије него што га видимо", нагласио је министар Црнадак.

Он је такође навео да је данас, посебно у БиХ, популарно говорити о томе како је корекција границе у разговорима Београд-Приштина опасна за БиХ, али да нико још није објаснио на који начин.

"Пустимо Београд и Приштину да покушају ријешити своје односе и постићи дефинитиван договор, са што мање бочних и вањских утицаја. Немојте да им сметамо, да говоримо да нешто што нисмо ни видјели не ваља и да је опасно. Тако им само одмажемо. Увијек имате времена да нешто одбијете, зато прије било каквог изјашњавања треба видјети цјеловито рјешење и саслушати аргументе", закључио је на крају обраћања министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Овогодишњи Бледски стратешки форум окупио је више од 1200 учесника из 60 земаља. Форум су уводним обраћањима отворили словеначки премијер Миро Церар и замјеник премијера и министар иностраних послова Словеније Карл Ерјавец, саопштено је из МИП БиХ.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Стратешки форум

11.09.2018 20:48

Како казете. Стратешки форум. Јел то нека зехебанција. Ил ви озбиљно.

ОДГОВОРИТЕ