ЦГ: Протести због укидања накнада

Бивше кориснице накнада за мајке троје и више дјеце у Црној Гори, поново су данас изашле на улице, протестујући због укинутих накнада од прије 15 мјесеци. Са данашњег протеста је поручено да мајке неће одустати, да ће предати и жалбе Суду за људска права у Стразбуру, а најавиле су и протесте у другим црногорским градовима.

Регион 11.09.2018 | 15:02
ЦГ: Протести због укидања накнада
Данашње окупљање, бивше кориснице су започеле протесном шетњом до зграде Предсједништва, гдје су у писменом обраћању предсједнику Милу Ђукановићу поручиле да су на улици већ 19 мјесеци.

Окупљене су подсјетиле и да је бивша министарка рада и социјалног старања Зорица Ковачевић, приликом доношења закона о накнадама, мајкама говорила да стечено право мајкама нико не може одузети, као и да у случају да не буде довољно новца, да ће Влада обезбиједити средства.

Росанда Пековић, из Координационог одбора мајки, казала је да им је сада најбитнија правна помоћ.

"Добили смо нова рјешења, али су нејасна. Влада Црне Горе треба да поднесе оставке. Ово нема нигдје на свијету. Протести ће бити и у другим градовима“, казала је Пековић и поновила да ће након што исцрпе све правне механизме у Црној Гори, писати жалбе Суду за људска права у Стразбуру.

Накнаде за мајке троје и више дјеце почеле су да се исплаћују 1. јануара 2016. године. Износ накнада износио је 336 еура за мајке које су имале минимум 25 година радног стажа, односно 192 еура за мајке које су на бироу рада провеле минимум 15 година. Одлуком Владе, накнаде су 1. јануара 2017. умањене на 264 еура, односно 144 еура, након чега су у јуну исте године укинуте. Око 21.000 жена биле су кориснице ових накнада.  

Извор: Анадолија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сињ

11.09.2018 13:19

Доле мило и имаћете свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепа слика

30.09.2018 09:07

Ман´те се људи политике, видите како су нам лепе зене. Љубав,љубав брале, роде мој,је битна.

ОДГОВОРИТЕ