Сукоби: Улази ли Њемачка у рат?

Шта ће се десити ако сиријски побуњеници у Идлибу буду нападнути бојним отровима? Њемачка не искључује могућност да ће се умијешати у рат у Сирији више него до сада. О томе се изгледа већ увелико прича…

Свијет 11.09.2018 | 12:51
Сукоби: Улази ли Њемачка у рат?
Њемачки Бундесвер у борби против владиних трупа у Сирији? То је тешко и претпоставити, али изгледа да се о томе већ увелико разговара међу експертима њемачког Министарства одбране. И то у случају да побуњеници у Идлибу буду нападнути бојним отровима.

Експерти сматрају да је вјероватно да се то врло скоро може и догодити. Тиме би било погођено три милиона људи. Ако се ситуација заоштри, то ће у бекство натјерати њих небројено много. Многи ће умријети. Сви досадашњи дипломатски напори да се ситуација смири - пропали су.

Како пишу новине у Њемачкој, њемачка влада већ је водила разговоре са савезницима у Вашингтону, Паризу и Лондону о њеном могућем јачем учешћу. Да се о томе разговарало потврдио је и портпарол владе у Берлину Штефен Зајберт.

"Наравно да је Њемачка у контакту с партнерима и савезницима, јер велика је забринутост у погледу ситуације у Идлибу због тога што би могло да се понови оно што је већ виђено на другим ратним поприштима у Сирији.“

А то би могло и саму Њемачку да доведе у потпуно нову ситуацију. Сједињене Државе, Француска и Велика Британија су у априлу на нападе хемијскм оружјем одговориле ваздушним нападима. Њемачка тада није учествовала у тим нападима, а из Берлина је саопштено да то од њих нико није ни тражио. А и да је неко затражио, поставља се питање да ли је то уставно-правно за Њемачку могуће.

Либерали отворени, Љевица против

Таблоид "Билд" пише да би Бундесверови авиони типа "Торнадо" могли да буду дати на коришћење. Њемачка је до сада у војним интервенцијама у Сирији користила извиђачке авионе "Торнадо" само када је ријеч о циљевима везаним за терористе тзв. "Исламске државе".

Опсежнија акција, као што су напади на циљеве сиријске армије, захтијевала би сагласност њемачког парламента. А позитиван одговор парламента је све, само не сигуран.

Опрезну сагласност је исказао шеф Либерала (ФДП) Кристијан Линднер.

"Употреба оружја за масовно уништење, бојних отрова, јесте злочин против човечности који се мора казнити. То мора да уради међународна заједница. Ако пак међународна заједница донесе такву одлуку, онда и Њемачка може да учествује", рекао је Линдер.

Али се одмах и оградио: ситуација у Бундесверу, али и његова традиција, готово да не дозвољавају учешће у "офанзиви".

У име странке Љевице, категоричан је био шеф њихове посланичке групе Дитмар Барч: "Сматрам да је и тренутна њемачка подршка - погрешна".

У свим министарствима која би у ту интервенцију евентуално била укључена исказују уздржаност. Савезна влада себи тешко да може да дозволи још један спор, с обзиром на огроман сукоб у вези азилантске политике, али и због тога што је интерно под великим притиском. На говоркања о њемачком учешћу, предсједница социјалдемократа (СПД) Андреа Налес изрекла је јасно "не". Не треба нам сада још и тако нешто, практично се могло прочитати на лицима представника владе.

Извор: ДW

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

11.09.2018 11:43

ЈЕ ЛИ ТО ПРОРАДИЛА У НИЈЕМЦИМА КРВ ПРЕДАКА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

18

11.09.2018 11:58

18е 18е Шваба ударио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

11.09.2018 12:54

Њемацка се брине за хемиске отрове цудо а цуте о гас коморама фасист никад не мирује

Name

Кент

13.09.2018 12:30

Ваљда би њима требало бити у реду да Асад заврси доле посао.Па да могу вратити оне избјеглице куци,који им не пасу.Ово само говори колико је труло друсртво у ЕУ.Декадентно друство.И блесаво.

ОДГОВОРИТЕ